Old Bay Seasoning

Kategoria: Mieszanki przypraw

mieszanka old bayMieszanka Old Bay

Gustav Brunn przebył długą drogę z Niemiec do Stanów Zjednoczonych, żeby osiedlić się ostatecznie w Baltimore nad zatoką Chesapeake. Tam też przysmakiem są gotowane na parze kraby – do tej właśnie potrawy Brunn skomponował mieszankę przypraw. W 1939 opatentował swoją tajną kompozycję smakową zwaną Old Bay („stara zatoka”), która stała się ulubioną przyprawą wielu pokoleń Amerykanów dodawaną do krabów, homarów, krewetek i innych potraw opartych na owocach morza.

Jednak mieszanka oparta soli selerowej nie jest wyłącznie przeznaczona do przyprawiania owoców morza, jak zaznacza McCormik & Co. (właściciel Kamisu), który zakupił Old Bay w 1990. Przyprawa może być również dodawana do kurczaka, frytek, popcornu, smażonych ziemniaków, panierowanych jajek, hamburgerów, a nawet pizzy.

Przepis Old Bay Seasoning

składniki:

Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki w małej misce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wymieszaj 50:50 z solą gruboziarnistą, gdy przyprawiasz kraby.

Madras Masala

Kategoria: Mieszanki przypraw

madras masala mieszankaMadras Masala

Madras Masala to mieszanka przypraw suchych i mokrych typowych dla południowych Indii. Przyprawy suche są prażone i mielone przed dodaniem czosnku, drobno startego imbiru i octu. Następnie dodawany jest olej, w celu rozwinięcia smaków.

Mieszankę tę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Madras Masala Przepis

Składniki:

- 1/2 szklanki mielonego kminu rzymskiego- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu- 1 łyżka kurkumy w proszku
- 1 łyżka czarnej gorczycy- 1 łyżka sproszkowanego chilli- 1 łyżka soli- 2 łyżki zgniecionego czosnku
- 1 szklanka mielonej kolendry- 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
- łyżeczka octu  
- 3/4 szklanki oleju

 Przygotowanie Madras Masala

W naczyniu łączymy przyprawy z solą. Dodajemy czosnek, imbir, odrobinę octu, mieszamy składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewamy olej na patelni, kiedy będzie już bardzo gorący dodajemy przyprawę i zmniejszamy ogień, stale mieszając, aż olej oddzieli się od przypraw.

Używamy 1 łyżkę stołową na każde 500 gramów mięsa, ryb lub drobiu, zastępując w ten sposób czosnek, imbir, czy inne przyprawy korzenne.

Zobacz też:

Garam Masala

Hara masala (zielona masala)

Mieszanka Pumpkin Pie

Kategoria: Mieszanki przypraw

mieszanka pumpkin pie Mieszanka przypraw Pumpkin Pie (ciasto dyniowe)

Pumpkin Pie („tarta dyniowa”) to mieszanka “gorących” przypraw, zasadniczo zawierających niektóre spośród wymienionych składników: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, macis, ziele angielskie lub korzennik lekarski. W istocie istnieje wiele przepisów na tarty, które zalecają użycie Pumpkin Pie, jednak można prawdopodobnie znaleźć równie dużo takich, które wskazują po prostu sposób na przygotowanie domowej mieszanki przypraw.

Dobra kompozycja przypraw powinna nadać łagodnej tarcie bogatego i interesującego posmaku. Zastosowanie Pumpkin Pie nie ogranicza się jednak wyłącznie do tart – można jej również używać jako przyprawy do słodkich wyrobów ziemniaczanych, ciast, ciasteczek i kremów waniliowych (szczególnie szkockiego custard). Pumpkin Pie można znaleźć w marketach, jednak równie łatwo można samodzielnie sporządzić tą mieszankę w domu.

Mieszanka przypraw do ciasta dyniowego - przepis

przyprawy do ciasta z dyniSkładniki:

- 1/4 szklanki cynamonu
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mace (lub mielone goździki, ziele angielskie)

Przygotowanie: Wymieszać wszystkie przyprawy. Zużyć natychmiast lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od światła.

 

 

Ras el Hanout

Kategoria: Mieszanki przypraw

marokanska mieszanka przyprawRas el Hanout - Marokańska mieszanka przypraw

Dosłownie “szczyt warsztatu”, Ras el Hanout to marokańska mieszanka przypraw, która zawiera ponad 30 składników. Marokańscy handlarze przypraw za punkt honoru biorą oferowanie klientom najlepszej i najbardziej pożądanej wersji Ras el Hanout w okolicy. Istnieją sklepy produkujące mieszankę na zamówienie specjalnych klientów, które mogą zawierać haszysz, a nawet pryszczel lekarski. (hiszpańska mucha – afrodyzjak).

Podany poniżej przepis, nie zawiera wielu tradycyjnych składników, takich jak pieprz cubeba, długa papryka, lawenda i płatki róży. Dobrze przygotowana Ras el Hanout jest jednym z najlepszych dowodów na to, że odpowiednio dobrane przyprawy połączone tworzą znacznie doskonalszą kompozycję smakową niż każda z nich mogłaby osiągnąć osobno.

Ras el Hanout przypomina nieco curry z jego ostrymi wrażeniami smakowymi, można również wyczuć roślinny zapach i ogólnie intensywny posmak. Jest niezwykle uniwersalna, a dodana to kurczaka i warzyw pozostawia nadaje złotego koloru i dodaje potrawom ostrzejszych tonów. Pół łyżeczki dodane do szklanki ryżu lub kaszy kuskus podczas gotowania wzbogaca ich zwyczajny posmak. Ciekawym pomysłem może być natarcie przyprawą całych płatów grillowanej baraniny. Używana jest do Tajin (Tażin) potrawa z mięsem (jagnięcina, drób, baranina) i warzywami podawana z kuskusem

ras el hanoutJak zrobić Ras el Hanout?  - Przepis

Poniższy przepis uwzględnia najbardziej popularne przyprawy.Czas przygotowania: 15 minut
Składniki Ras el Hanout:

- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ziemi cayenne
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków

sklep z ras el hanoutKUP RAS el HANOUT w sklepie internetowym

Przygotowanie: Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i w temperaturze pokojowej do 1 miesiąca.

Panch Phoron (bengalska mieszanka 5 przypraw)

Kategoria: Mieszanki przypraw

Panch Phoron bengaslka mieszanka pięciu przyprawPanch Phoron (bengalska mieszanka 5 przypraw)

Panch Phoron, zwana także jako Pięć Przypraw, to popularna bengalska (Indie, Sri Lanka, Bangladesz), pięcio-składnikowa mieszanka przypraw, w której skład wchodzą kozieradka, koper, czarnuszka, kumin i nasiona czarnej gorczycy.

Panch Phoron to kolorowa mieszanka nasion: zielonych - kopru, czarnych - gorczycy czarnej i czarnuszki, złotych - kozieradki, beżowych - kuminu. Czasami koper bywa zastępowany anyżem, zamiast kuminu niekiedy dodaje się dziką gorczycę. Na ogół składniki dodawane się w równych proporcjach, choć może się to zmieniać, w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać.

Panch phoron zwykle jest podsmażana na oleju bądź ghee (rodzaj klarowanego masła), uwalnia się w ten sposób aromat olejków zawartych w nasionach. Mieszanka nadaje słodyczy i doskonale podbija smak warzyw, wołowiny, ryb lub dań na bazie soczewicy.

Jak zrobić Panch Pharon?

Poniższe składniki łączymy, przechowujemy z dala od światła i ciepła.

  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka nasion gorczycy czarnej
  • 1 łyżka nasion kozieradki
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 łyżka nasion kuminu (kminu rzymskiego)

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Garam Masala - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.