Wypoczynek w Egipcie (kuchnia i przyprawy)

Kategoria: Artykuł

anyż z egiptuChoć sezon typowo urlopowy dobiegł końca, możesz sobie jeszcze zorganizować szybki wyjazd w ciepłe kraje, na przykład do Egiptu.

W kraju faraonów
Egipt to miejsce wyjątkowe. Z jednej strony, pełen jest luksusowych turystycznych kurortów, w których możesz praktycznie przez cały rok wylegiwać się przy hotelowym basenie, w pełnym słońcu. Z drugiej strony, wczasy w Egipcie mogą obfitować w wyjątkowe wycieczki, śladami starożytnych Egipcjan, faraonów, a nawet… egipskich bogów.

Warto odwiedzić na przykład miast El Quseir – tam spotkamy jeszcze prawdziwych, „nieskażonych” turystyką tubylców, noszących galabije, czyli tradycyjne tamtejsze stroje.

Perłą Egiptu jest Luksor i Karnak – to tam zobaczymy słynną Świątynię Hatszepsut czy Dolinę Królów, w której chowano starożytnych władców. W planach wielu wycieczek znajduje się też Abu Simbel, warte zwiedzania na przykład ze względu na świątynie Ramzesa II i królowej Nefretari.

Osobom, które lubią spędzać czas na innych rozrywkach można polecić delfinarium – zachwycone będą szczególnie dzieci, a także nurkowanie głębinowe, podczas którego możemy podziwiać piękną rafę koralową.

Kuchnia

Wizyta w tak egzotycznym kraju to radość nie tylko dla oka, ale i dla podniebienia. Egipcjanie w swojej kuchni łączą wpływy bliskowschodnie i śródziemnomorskie. Trudno byłoby wymienić wszystkie fantastyczne potrawy, których warto w Egipcie skosztować. Należy do nich na pewno tahina, czyli specjalna sezamowa pasta, podawana na przykład w ramach przystawki. Słynne danie to również falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy, podawane w chlebku pita. Warto także spróbować hamam, czyli nadziewanego mięsa gołębia.

A jeżeli będziemy chcieli przywieźć do domu cząstkę egipskiej kuchni, możemy na jednym z bazarów znaleźć typowe tamtejsze przyprawy. Należy do nich kmin rzymski, zwany też kuminem. Ta ciężka, ostra przyprawa nadaje się idealnie do potraw z jagnięciny, mięs grillowanych czy gulaszu.

W Egipcie kupimy także najwyższej jakości anyż, który wykorzystamy w różnego rodzaju ciastach i domowych przetworach, nalewkach.

Dzięki przyprawom, z łatwością przypomnimy sobie smak i zapach naszych wakacyjnych wojaży, kiedy nadejdą zimowe chłody.

Kupujemy okap – na co zwrócić uwagę?

Kategoria: Artykuł

nowoczesny okapPiękna kuchnia to nie tylko wysokiej klasy drewniane meble i dobrana z pietyzmem glazura, to także detale – oświetlenie, elementy wyposażenia, okap kuchenny. Dziś okap stanowi niezbędne wyposażenie kuchni nie tylko ze względu na swoją funkcjonalność, ale także walory estetyczne. Jak wybrać okap kuchenny? Czym kierować się podczas zakupu? Zapraszamy do lektury.

Nowoczesny design

Okap kuchenny powinien być funkcjonalny, ale nic nie stoi na przeszkodzie był atrakcyjny również pod względem wizualnym. Dziś wybierzesz okap idealnie dopasowany do stylistyki Twojej kuchni – masz nowoczesne wnętrze z meblami na wysoki połysk – doskonale wpasuje się okap szklany bądź chromowany (inox). Jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnej stylistyki, pewnie do gustu przypadnie ci okap rustykalny. Bogaty wybór okapów kuchennych znajdziesz na www.toflesz.com Sklep oferuje bogaty wybór okapów o różnym przeznaczeniu – podszafkowe, sufitowe, wyspowe, kominowe, a także specjalistyczne okapy kuchenne dla branży gastronomicznej.

Parametry filtra

Estetyka estetyką, ale nie zapominajmy o funkcjonalności. Nim zdecydujesz o zakupie konkretnego modelu sprawdź w jakie filtry wyposażony jest okap. Wysokiej klasy okap kuchenny powinien być wyposażony w filtr węglowy oraz aluminiowy. Filtr węglowy odpowiedzialny jest za pochłanianie przykrych zapachów oraz szkodliwych substancji wydzielanych podczas spalania gazu. Tu warto zwrócić na parametr chłonności filtra wyrażony w m3/h. Okap powinien posiadać również filtr aluminiowy służący do przechwytywania cząsteczek tłuszcz.

Jakość wykończenia

Czy wspominaliśmy już o tym, że ważny jest detal? Kupując okap zwróć uwagę na jakość wykończenia – rodzaj i gatunek materiału z jakiego okap został wykonany. Łączenia czy są gładkie i estetyczne, nie posiadają zadziorów i ostrych krawędzi – ma to wpływ nie tylko na estetykę, ale i bezpieczeństwo użytkowników.

Klasa energetyczna

Sprawdź klasę energetyczną okapu (pobór mocy). Upewnij się czy posiada możliwość regulowania siły ssania. Jeśli okap wyposażony jest w dodatkowe oświetlenie, sprawdź czy będziesz mógł użyć energooszczędnych żarówek.

Elementy dodatkowe

Współczesne okapy to nie tylko nowoczesny design, ale także zaawansowana technologia. Wybrane modele okapów można sterować – włączać/ wyłączać, zmieniać tryb pracy, poprzez użycie pilota; część modeli wyposażona jest w dotykowy panel startujący, obsługiwany sensorycznie.  

Zioła odstrzaszające komary, muchy i inne owady

Kategoria: Artykuł

Przedstawiamy zioła i rośliny których olejki eteryczne i zapachowe są drażniące dla owadów:

1. Bazylia - odstrasza komary

2. Lawenda - mole, muchy

3. Mirt - komary

4. Tymianek - muszki

5. Mięta pieprzowa - muchy

6. Olejek waniliowy, pomarańczowy - komary

7. Kocimiętka - muchy, komary, karaczany

8. Oregano - muszki

9. Rozmaryn - komary, dodajemy kilka gałązek do ogniska lub grilla

10. Czosnek, po zjedzeniu - komary nie lubią zapachu czosnku który wydziela się z potem

11. Melisa, na komary

 

Zioła możemy wetrzeć w ciało, palić aby dym i zapach odstraszał owady, zagotować i spryskiwać powietrze, ciało spryskiwaczem lub zrobić woreczki zapachowe z mieszanką ziół oraz tradycyjnie posadzone w ziemi lub doniczce.

Najbardziej skuteczne wydają się być olejki eteryczne, waniliowy, pomarańczowy, lawendowy oraz kocimiętka.

 

Smaczny i zdrowy chrzan tarty

Kategoria: Artykuł
słoik chrzanuChrzan to przyprawa nadająca potrawom charakterystycznej ostrości i wyrazistości. Bardzo dobrze podkreśla smak zup, sosów, czy innych dań. Może być podawany na zimno do kanapek , czy sałatek, ale również na ciepło na przykład w sosie chrzanowym czy musztardowym. Chrzan tarty cenimy nie tylko za jego wyjątkowy smak lecz również niezwykłe właściwości zdrowotne.

Już w starożytnym Rzymie i Egipcie ceniono dobroczynne działanie i smak chrzanu tartego. W Europie stał się on popularny jednak dopiero w XI wieku. Obecnie nie wyobrażamy sobie kuchni bez tego dodatku. Jaką rolę odgrywa on w dla naszego zdrowia?

Liczne zalety chrzanu

Z pewnością chrzan można uznać za silnie działający naturalny antybiotyk. dzięki jego silnemu działaniu bakteriobójczemu. Zabija on również wirusy. Jest więc niezastąpiony w przypadku przeziębień czy grypy. łagodzi ból gardła i kaszel. Na tego typu dolegliwości warto zastosować miksturę będącą mieszanką chrzanu z miodem i dodatkiem goździków. W okresie wzmożonej zachorowalności warto częściej sięgać po chrzan tarty zapobiegawczo.

Ponadto przyprawa działa korzystnie na układ pokarmowy. Pobudza apetyt, reguluje pracę układu trawiennego i pęcherzyka żółciowego. Chrzanem tartym powinny zainteresować się szczególnie osoby dbające o sylwetkę. Dodatek przyśpiesza bowiem metabolizm i pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami. Po spożyciu chrzanu nasz organizm się rozgrzewa, co przyśpiesza spalanie tłuszczu, który zalega w naszym ciele.

Dodatkowo chrzan jest znany z właściwości odkażających. Pomoże przy nieprzyjemnych bólach stawów i kości, które pojawiają się przy wielu schorzeniach. Jest to cenny składnik diety rozrzedzający krew. Ponadto pomaga w walce ze złym cholesterolem. Czasami może zastąpić nawet leki obniżające poziom złego cholesterolu, jeżeli sytuacja nie jest jeszcze zbyt poważna.

Skąd biorą się te niezwykłe właściwości chrzanu? To dzięki bogactwu takich witamin, jak A, B, B1, B2, C, E. Co więcej, chrzan tarty ma również sporo składników mineralnych. Niektóre z nich to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk czy siarka. Poza tym w chrzanie znajdzie sporo błonnika, flawonoidów zapobiegających procesom starzenia oraz olejków eterycznych.

Chrzan w kosmetyce

Dodatek chrzanu tartego nie tylko poprawi smak dań. Może być cennym składnikiem domowych kosmetyków rozjaśniających, wygładzających i odmładzających. Wystarczy odrobinę chrzanu połączyć ze śmietaną i jako maseczkę położyć na twarz na 10 minut. Taki zabieg sprawi, że cera będą odżywiona, jasna, a piegi i przebarwienia się zmniejszą. Maseczka jest również idealna do cery z problemami, ponieważ zabija bakterie odpowiedzialne za tworzenie się trądziku.

Podobnie może działać chrzanowy tonik, który również wykonamy w domu. Wystarczy kilka łyżeczek chrzanu tartego zalać wodą. Po jakiś czasie ciecz odcedzamy i przelewamy do pojemnika, w którym będzie on przechowywany w lodówce. Wacikiem zwilżonym tonikiem należy codziennie przemywać twarz. Mikstura działa przeciwzmarszczkowo, rozjaśniająco i silnie bakteriobójczo. Można ją przechowywać w lodówce prze kilka dni. Stworzenie takich kosmetyków nie wymaga praktycznie żadnych nakładów finansowych, zaś ich działanie jest czasem nawet silniejsze niż tych kupowanych w sklepach. Ponadto nie zawierają one konserwantów, czy innych sztucznych dodatków.

Z dobroczynnych właściwości chrzanu można więc korzystać nie tylko w kuchni, lecz również w kosmetyce.

Ciekawostek do napisania artykułu dostarczył Vitapol, który poleca chrzan tarty i inne tradycyjne specjały.

 
 

Zioła i przyprawy na laktacje

Kategoria: Artykuł

zioła na laktacjeZioła i przyprawy wspomagające laktację

Przedstawiamy zestaw ziół i przypraw dla karmiących matek.

Do przygotowania naparu wspomagającego wydzielanie się mleka potrzebujemy:

- owoce anyżu w proporcji 30% (jedna dawka to ok. 1,5 grama);

- liście melisy w proporcji ok. 30% (jedna dawka to ok. 1,2-1,5 grama);

- owoce kopru włoskiego w proporcji ok. 30% (jedna dawka to ok. 1,2-1,5 grama);

- kwiatostan lipy ok 10% - (jedna dawka to ok. 0,5 grama).

Wszystkie te składniki możemy zmielić lub rozdrobnić w moździerzu, następnie zalewamy je wrzątkiem na ok 10-13 minut.

Niektóre źródła podają, iż polepszyć laktację można próbując słodu jęczmiennego i melasy (piwo karmelowe 0,5% alkoholu) lub kozieradki i czarnuszki.

 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Porady i ciekawostki - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.