5 przypraw dla zdrowia i pięknej sylwetki
Przyprawy – skarby prosto z natury
Przyprawy w kulinariach stosowano już od tysiącleci. Zioła i aromatyczne mieszanki miały za zadanie podnosić walory smakowe spożywanych posiłków. Nie było to jednak jedyne ich wykorzystanie. Już starożytni używali ich chętnie jako leków na wiele schorzeń.
Większość ziół ma bowiem właściwości silnie bakteriobójcze, co przydaje się przy naturalnym leczeniu nawet najprostszych infekcji. W przyprawach kryją się także liczne składniki, które przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm oraz spalają tkankę tłuszczową.
Aby codzienna dieta była w pełni wartościowa, trzeba sięgać po przyprawy ze sprawdzonego źródła, jak sklep ze zdrową żywnością SklepAgnex.pl, dbający o najwyższą jakość wszystkich oferowanych produktów.
Co zatem powinniśmy jeść, aby wyglądać i czuć się świetnie?
1. Kardamon
Powszechnie dorzuca się go jako aromatyczny dodatek do pierników, kawy lub herbaty. Kardamon to jednak nie tylko pyszny i intensywny smak, ale też szereg zastosowań prozdrowotnych. Zwiększa wydzielanie żółci, wspiera pracę całego układu pokarmowego, przyspiesza działanie metabolizmu. Szczególnie zalecane jest wprowadzenie kardamonu jako jednego ze składników diety u osób cierpiących z powodu otyłości brzusznej. Z jego pomocą usuwamy wodę, nadmiernie gromadzącą się w organizmie. Efekt? Smuklejsza sylwetka i dobre samopoczucie.
2. Imbir
Wielu z nas wykorzystuje imbir jako lek na przeziębienia i infekcje. Korzenie o lekko ostrym smaku działają bakteriobójczo, a przy tym rozgrzewają i oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Są także wielkim wsparciem dla metabolizmu, aktywnie zwiększając spalanie tkanki tłuszczowej każdego dnia. Imbir hamuje też nadmierny apetyt, dzięki czemu możemy chudnąć jeszcze skuteczniej i szybciej.
3. Czarny pieprz
Stosuje go w kuchni chyba każdy z nas, ale często nie zdajemy sobie sprawy, jak zbawiennie wpływa czarny pieprz na proces zdrowego odchudzania. Przyprawa ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, wspiera właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Niektórzy naukowcy dowodzą też, że pieprz wspiera redukcję tkanki tłuszczowej, hamując przyrost nowych komórek tłuszczowych.
4. Kurkuma
Kojarzmy ją z barwną kuchnią hinduską, pełną aromatów i egzotycznych składników. Kurkuma coraz chętniej jest wykorzystywana jako dodatek do warzyw, mięs i owoców morza. Przyprawa poprawia wygląd i smak potraw, a zawarta w niej kurkumina aktywnie zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Dzięki temu, zdecydowanie łatwiej utrzymać piękną sylwetkę.
5. Cynamon
Cynamon użuwamy głównie jako dodatek do pierników lub aromatycznych, rozgrzewających napojów, które z chęcia pijemy, gdy na zewnątrz zaczynają się jesienne deszcze i chłody. Ten niezwykły proszek nie tylko wyróżnia się pysznym smakiem, ale też sprawia, że tłuszcz nie odkłada się w organizmie, a żołądek działa zdecydowanie sprawniej. Dzięki niemu, czujemy się lepiej, a dbanie o piękną sylwetkę staje się nieco prostsze.
Przyprawy – dodatek do codziennej diety dla zdrowia i urody
Warto pamiętać o tym, że przyprawy są naturalnym bogactwem wprost z przyrody, przynoszącym wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Nie zapominajmy jednak, że sam pieprz lub kurkuma nie są w stanie sprawić, że w krótkim czasie zrzucimy wszystkie zbędne kilogramy. Nie zastąpią aktywności fizycznej i zdrowej, zbalansowanej diety.
Jeśli jednak będziemy spożywać je regularnie, na pewno odczujemy ich zbawienne działanie. Niech nasze codzienne menu przynosi wspaniały smak potraw, a także zdrowie i mniejszą ilość kilogramów naszego ciała.
Jak przygotować krewetki?
Jak przygotować krewetki? Proste przepisy na dania z krewetkami
Właściwości odżywcze krewetek
Dzięki połączeniu niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (praktycznie nie zawierają tłuszczu), łatwo przyswajalnego białka (od 17 do 22 gramów w 100 gramach) oraz witamin z grupy B (B3, B6 oraz B12) krewetki są idealnym składnikiem zdrowej i odżywczej diety. Poza tym popularne skorupiaki są bogatym źródłem cynku, wapnia i magnezu.
Krewetki dostępne w sklepach różnią się od siebie – przede wszystkim wielkością. Najbardziej rozpowszechnione są krewetki tygrysie (w gastronomii często nazywane królewskimi), jednakże można spotkać również inne odmiany tych skorupiaków, jak krewetki białe (typu Vannamei) czy grenlandzkie (północne).
Zainspiruj się! Nasze przepisy na potrawy z krewetkami
Mimo że istnieje wiele rodzajów paelli, jedną z najpopularniejszych jest ta z wykorzystaniem krewetek - https://uwielbiam.pl/przepis/paella. Choć na pierwszy rzut oka potrawa wydaje się dość pracochłonna i trudna, są to jedynie pozory. W rzeczywistości wystarczy niecała godzina i podstawowe umiejętności kulinarne. Jeśli pragniemy przygotować ten prawdziwie hiszpański obiad, musimy zaopatrzyć się m.in. w: szafran, ryż długoziarnisty, zielony groszek, cebulę, krewetki królewskie, pomidory, papryczkę chili, cytrynę, olej, koper oraz czerwoną paprykę.
Krewetki idealnie łącza się z wszelkimi makaronami, tworząc bardzo smaczny i bogaty w składniki odżywcze posiłek. Naszym faworytem jest przepis na makaronową ucztę w towarzystwie owoców morza i warzyw (m.in. cebula, marchew, czosnek, por, brokuł, kukurydza) - https://uwielbiam.pl/przepis/krewetki-z-makaronem-i-warzywami. Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie sprawdź tę propozycję!
Dla fanów pikantnych dań również mamy coś specjalnego – krewetki na ostro (https://uwielbiam.pl/przepis/krewetki-na-ostro). Największa zaletą tego przepisu (naturalnie oprócz smaku) jest szybkość przyrządzania – niecałe 15 minut. Jedynie co trzeba zrobić to:
- Posiekać czosnek i pokroić papryczkę chili, a następnie podgrzać składniki na patelni;
- Dodać rozmrożone krewetki i smażyć je około 5 minut,
- Zalać całość sosem i dusić przez kolejne 4 minuty.
Na koniec całość można udekorować natką pietruszki i… już gotowe. Smacznego!
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do przygotowania pysznych i zdrowych dań z krewetkami. Naprawdę warto!
Kupujemy okap – na co zwrócić uwagę?
Piękna kuchnia to nie tylko wysokiej klasy drewniane meble i dobrana z pietyzmem glazura, to także detale – oświetlenie, elementy wyposażenia, okap kuchenny. Dziś okap stanowi niezbędne wyposażenie kuchni nie tylko ze względu na swoją funkcjonalność, ale także walory estetyczne. Jak wybrać okap kuchenny? Czym kierować się podczas zakupu? Zapraszamy do lektury.
Nowoczesny design
Okap kuchenny powinien być funkcjonalny, ale nic nie stoi na przeszkodzie był atrakcyjny również pod względem wizualnym. Dziś wybierzesz okap idealnie dopasowany do stylistyki Twojej kuchni – masz nowoczesne wnętrze z meblami na wysoki połysk – doskonale wpasuje się okap szklany bądź chromowany (inox). Jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnej stylistyki, pewnie do gustu przypadnie ci okap rustykalny. Bogaty wybór okapów kuchennych znajdziesz na www.toflesz.com Sklep oferuje bogaty wybór okapów o różnym przeznaczeniu – podszafkowe, sufitowe, wyspowe, kominowe, a także specjalistyczne okapy kuchenne dla branży gastronomicznej.
Parametry filtra
Estetyka estetyką, ale nie zapominajmy o funkcjonalności. Nim zdecydujesz o zakupie konkretnego modelu sprawdź w jakie filtry wyposażony jest okap. Wysokiej klasy okap kuchenny powinien być wyposażony w filtr węglowy oraz aluminiowy. Filtr węglowy odpowiedzialny jest za pochłanianie przykrych zapachów oraz szkodliwych substancji wydzielanych podczas spalania gazu. Tu warto zwrócić na parametr chłonności filtra wyrażony w m3/h. Okap powinien posiadać również filtr aluminiowy służący do przechwytywania cząsteczek tłuszcz.
Jakość wykończenia
Czy wspominaliśmy już o tym, że ważny jest detal? Kupując okap zwróć uwagę na jakość wykończenia – rodzaj i gatunek materiału z jakiego okap został wykonany. Łączenia czy są gładkie i estetyczne, nie posiadają zadziorów i ostrych krawędzi – ma to wpływ nie tylko na estetykę, ale i bezpieczeństwo użytkowników.
Klasa energetyczna
Sprawdź klasę energetyczną okapu (pobór mocy). Upewnij się czy posiada możliwość regulowania siły ssania. Jeśli okap wyposażony jest w dodatkowe oświetlenie, sprawdź czy będziesz mógł użyć energooszczędnych żarówek.
Elementy dodatkowe
Współczesne okapy to nie tylko nowoczesny design, ale także zaawansowana technologia. Wybrane modele okapów można sterować – włączać/ wyłączać, zmieniać tryb pracy, poprzez użycie pilota; część modeli wyposażona jest w dotykowy panel startujący, obsługiwany sensorycznie.
Wypoczynek w Egipcie (kuchnia i przyprawy)
Choć sezon typowo urlopowy dobiegł końca, możesz sobie jeszcze zorganizować szybki wyjazd w ciepłe kraje, na przykład do Egiptu.
W kraju faraonów
Egipt to miejsce wyjątkowe. Z jednej strony, pełen jest luksusowych turystycznych kurortów, w których możesz praktycznie przez cały rok wylegiwać się przy hotelowym basenie, w pełnym słońcu. Z drugiej strony, wczasy w Egipcie mogą obfitować w wyjątkowe wycieczki, śladami starożytnych Egipcjan, faraonów, a nawet… egipskich bogów.
Warto odwiedzić na przykład miast El Quseir – tam spotkamy jeszcze prawdziwych, „nieskażonych” turystyką tubylców, noszących galabije, czyli tradycyjne tamtejsze stroje.
Perłą Egiptu jest Luksor i Karnak – to tam zobaczymy słynną Świątynię Hatszepsut czy Dolinę Królów, w której chowano starożytnych władców. W planach wielu wycieczek znajduje się też Abu Simbel, warte zwiedzania na przykład ze względu na świątynie Ramzesa II i królowej Nefretari.
Osobom, które lubią spędzać czas na innych rozrywkach można polecić delfinarium – zachwycone będą szczególnie dzieci, a także nurkowanie głębinowe, podczas którego możemy podziwiać piękną rafę koralową.
Kuchnia
Wizyta w tak egzotycznym kraju to radość nie tylko dla oka, ale i dla podniebienia. Egipcjanie w swojej kuchni łączą wpływy bliskowschodnie i śródziemnomorskie. Trudno byłoby wymienić wszystkie fantastyczne potrawy, których warto w Egipcie skosztować. Należy do nich na pewno tahina, czyli specjalna sezamowa pasta, podawana na przykład w ramach przystawki. Słynne danie to również falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy, podawane w chlebku pita. Warto także spróbować hamam, czyli nadziewanego mięsa gołębia.
A jeżeli będziemy chcieli przywieźć do domu cząstkę egipskiej kuchni, możemy na jednym z bazarów znaleźć typowe tamtejsze przyprawy. Należy do nich kmin rzymski, zwany też kuminem. Ta ciężka, ostra przyprawa nadaje się idealnie do potraw z jagnięciny, mięs grillowanych czy gulaszu.
W Egipcie kupimy także najwyższej jakości anyż, który wykorzystamy w różnego rodzaju ciastach i domowych przetworach, nalewkach.
Dzięki przyprawom, z łatwością przypomnimy sobie smak i zapach naszych wakacyjnych wojaży, kiedy nadejdą zimowe chłody.
Smaczny i zdrowy chrzan tarty
Już w starożytnym Rzymie i Egipcie ceniono dobroczynne działanie i smak chrzanu tartego. W Europie stał się on popularny jednak dopiero w XI wieku. Obecnie nie wyobrażamy sobie kuchni bez tego dodatku. Jaką rolę odgrywa on w dla naszego zdrowia?
Liczne zalety chrzanu
Z pewnością chrzan można uznać za silnie działający naturalny antybiotyk. dzięki jego silnemu działaniu bakteriobójczemu. Zabija on również wirusy. Jest więc niezastąpiony w przypadku przeziębień czy grypy. łagodzi ból gardła i kaszel. Na tego typu dolegliwości warto zastosować miksturę będącą mieszanką chrzanu z miodem i dodatkiem goździków. W okresie wzmożonej zachorowalności warto częściej sięgać po chrzan tarty zapobiegawczo.
Ponadto przyprawa działa korzystnie na układ pokarmowy. Pobudza apetyt, reguluje pracę układu trawiennego i pęcherzyka żółciowego. Chrzanem tartym powinny zainteresować się szczególnie osoby dbające o sylwetkę. Dodatek przyśpiesza bowiem metabolizm i pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami. Po spożyciu chrzanu nasz organizm się rozgrzewa, co przyśpiesza spalanie tłuszczu, który zalega w naszym ciele.
Dodatkowo chrzan jest znany z właściwości odkażających. Pomoże przy nieprzyjemnych bólach stawów i kości, które pojawiają się przy wielu schorzeniach. Jest to cenny składnik diety rozrzedzający krew. Ponadto pomaga w walce ze złym cholesterolem. Czasami może zastąpić nawet leki obniżające poziom złego cholesterolu, jeżeli sytuacja nie jest jeszcze zbyt poważna.
Skąd biorą się te niezwykłe właściwości chrzanu? To dzięki bogactwu takich witamin, jak A, B, B1, B2, C, E. Co więcej, chrzan tarty ma również sporo składników mineralnych. Niektóre z nich to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk czy siarka. Poza tym w chrzanie znajdzie sporo błonnika, flawonoidów zapobiegających procesom starzenia oraz olejków eterycznych.
Chrzan w kosmetyce
Dodatek chrzanu tartego nie tylko poprawi smak dań. Może być cennym składnikiem domowych kosmetyków rozjaśniających, wygładzających i odmładzających. Wystarczy odrobinę chrzanu połączyć ze śmietaną i jako maseczkę położyć na twarz na 10 minut. Taki zabieg sprawi, że cera będą odżywiona, jasna, a piegi i przebarwienia się zmniejszą. Maseczka jest również idealna do cery z problemami, ponieważ zabija bakterie odpowiedzialne za tworzenie się trądziku.
Podobnie może działać chrzanowy tonik, który również wykonamy w domu. Wystarczy kilka łyżeczek chrzanu tartego zalać wodą. Po jakiś czasie ciecz odcedzamy i przelewamy do pojemnika, w którym będzie on przechowywany w lodówce. Wacikiem zwilżonym tonikiem należy codziennie przemywać twarz. Mikstura działa przeciwzmarszczkowo, rozjaśniająco i silnie bakteriobójczo. Można ją przechowywać w lodówce prze kilka dni. Stworzenie takich kosmetyków nie wymaga praktycznie żadnych nakładów finansowych, zaś ich działanie jest czasem nawet silniejsze niż tych kupowanych w sklepach. Ponadto nie zawierają one konserwantów, czy innych sztucznych dodatków.
Z dobroczynnych właściwości chrzanu można więc korzystać nie tylko w kuchni, lecz również w kosmetyce.
Ciekawostek do napisania artykułu dostarczył Vitapol, który poleca chrzan tarty i inne tradycyjne specjały.