5 pomysłów na przepyszne tarty

Kategoria: Rozmaitości

tarta5 pomysłów na przepyszne tarty, które bez problemu zrobisz w domu

Tarta jest daniem, które przyrządzić można na wiele sposobów, idealnym zarówno na kolację we dwoje, jak wieczór ze znajomymi. Przyrządzenie jej nie jest czasochłonne, a możliwość wykorzystania ulubionych składników sprawia, że niemożliwe jest, by jej smak nie przypadł do gustu. Tarta może być przygotowywana na słodko, ale również w wytrawnej formie.

5 inspirujących pomysłów na tartę:

1. Tarta na cieście francuskim z ricottą i pomidorami

Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście. Przygotowanie pysznego dania zajmie kilka minut. Ciekawostka: we Francji na taką wersję tarty mówi się galette i przyrządza w delikatnie odmienny sposób. Warto spróbować!

2. Tarta cytrynowa

Z przepisu na https://basiazsercem.pl/ nie może się nie udać. Doskonały, orzeźwiający smak cytryny, pyszne, kruche ciasto oraz krem czekoladowy, będący idealnym dopełnieniem kompozycji smakowej. Kawa z takim deserem będzie wyjątkowa!

3. Tarta z grzybami

Łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna. Intensywny smak i aromat grzybów zachwyci domowników i gości.

4. Tarta czekoladowa

Ulubieniec wśród tart! Słodki smak doskonale wzbogaca chwile relaksu przy kawie. Nadzienie czekoladowe rozpływa się w ustach, a kruchy spód dopełnia całości. Tarta na słodko to świetny sposób na przyjęcie gości, który wywoła zadowolenie, a gospodarzowi nie zajmie dużo czasu w przygotowaniu.

5. Tarta jabłkowa

Przypomina w smaku szarlotkę, a przepis jest o wiele łatwiejszy, dzięki czemu przygotowanie jej nie jest czasochłonne. Rada! Jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie traciły koloru oraz nie puszczały soków podczas pieczenia. Dzięki temu tarta będzie świetnie wyglądać, a kruchy spód dopiecze się.

Idealne ciasto na tartę

Przed rozwałkowaniem ciasta warto schłodzić je w lodówce, co ułatwi pracę. Blat powinien być oprószony mąką, jednak zbyt duża jej ilość może sprawić, że po upieczeniu będzie twarde i suche. Kiedy ciasto będzie rozłożone na formie, należy na nie wsypać fasolę lub groch, uchroni to ciasto przed wybrzuszeniem się podczas pieczenia.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 5 pomysłów na przepyszne tarty - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.