5 przypraw dla zdrowia i pięknej sylwetki

Przyprawy – skarby prosto z natury
Przyprawy w kulinariach stosowano już od tysiącleci. Zioła i aromatyczne mieszanki miały za zadanie podnosić walory smakowe spożywanych posiłków. Nie było to jednak jedyne ich wykorzystanie. Już starożytni używali ich chętnie jako leków na wiele schorzeń.
Większość ziół ma bowiem właściwości silnie bakteriobójcze, co przydaje się przy naturalnym leczeniu nawet najprostszych infekcji. W przyprawach kryją się także liczne składniki, które przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm oraz spalają tkankę tłuszczową.
Aby codzienna dieta była w pełni wartościowa, trzeba sięgać po przyprawy ze sprawdzonego źródła, jak sklep ze zdrową żywnością SklepAgnex.pl, dbający o najwyższą jakość wszystkich oferowanych produktów.
Co zatem powinniśmy jeść, aby wyglądać i czuć się świetnie?
1. Kardamon
Powszechnie dorzuca się go jako aromatyczny dodatek do pierników, kawy lub herbaty. Kardamon to jednak nie tylko pyszny i intensywny smak, ale też szereg zastosowań prozdrowotnych. Zwiększa wydzielanie żółci, wspiera pracę całego układu pokarmowego, przyspiesza działanie metabolizmu. Szczególnie zalecane jest wprowadzenie kardamonu jako jednego ze składników diety u osób cierpiących z powodu otyłości brzusznej. Z jego pomocą usuwamy wodę, nadmiernie gromadzącą się w organizmie. Efekt? Smuklejsza sylwetka i dobre samopoczucie.
2. Imbir
Wielu z nas wykorzystuje imbir jako lek na przeziębienia i infekcje. Korzenie o lekko ostrym smaku działają bakteriobójczo, a przy tym rozgrzewają i oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Są także wielkim wsparciem dla metabolizmu, aktywnie zwiększając spalanie tkanki tłuszczowej każdego dnia. Imbir hamuje też nadmierny apetyt, dzięki czemu możemy chudnąć jeszcze skuteczniej i szybciej.
3. Czarny pieprz
Stosuje go w kuchni chyba każdy z nas, ale często nie zdajemy sobie sprawy, jak zbawiennie wpływa czarny pieprz na proces zdrowego odchudzania. Przyprawa ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, wspiera właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Niektórzy naukowcy dowodzą też, że pieprz wspiera redukcję tkanki tłuszczowej, hamując przyrost nowych komórek tłuszczowych.
4. Kurkuma
Kojarzmy ją z barwną kuchnią hinduską, pełną aromatów i egzotycznych składników. Kurkuma coraz chętniej jest wykorzystywana jako dodatek do warzyw, mięs i owoców morza. Przyprawa poprawia wygląd i smak potraw, a zawarta w niej kurkumina aktywnie zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Dzięki temu, zdecydowanie łatwiej utrzymać piękną sylwetkę.
5. Cynamon
Cynamon użuwamy głównie jako dodatek do pierników lub aromatycznych, rozgrzewających napojów, które z chęcia pijemy, gdy na zewnątrz zaczynają się jesienne deszcze i chłody. Ten niezwykły proszek nie tylko wyróżnia się pysznym smakiem, ale też sprawia, że tłuszcz nie odkłada się w organizmie, a żołądek działa zdecydowanie sprawniej. Dzięki niemu, czujemy się lepiej, a dbanie o piękną sylwetkę staje się nieco prostsze.
Przyprawy – dodatek do codziennej diety dla zdrowia i urody
Warto pamiętać o tym, że przyprawy są naturalnym bogactwem wprost z przyrody, przynoszącym wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Nie zapominajmy jednak, że sam pieprz lub kurkuma nie są w stanie sprawić, że w krótkim czasie zrzucimy wszystkie zbędne kilogramy. Nie zastąpią aktywności fizycznej i zdrowej, zbalansowanej diety.
Jeśli jednak będziemy spożywać je regularnie, na pewno odczujemy ich zbawienne działanie. Niech nasze codzienne menu przynosi wspaniały smak potraw, a także zdrowie i mniejszą ilość kilogramów naszego ciała.