Jakie przyprawy są potrzebne do guacamole?

Kategoria: Rozmaitości
guacamoleGuacamole to rodzaj pasty, dipu, salsy przyrządzany na bazie awokado. Serwuje się je na zimno, jako dodatek do potraw zarówno ciepłych, jak i zimnych. Można on być gęstym sosem do potraw takich, jak meksykańskiego burito czy quesadilla, a nawet do pieczonego kurczaka i owoców morza. Guacamole doskonale sprawdza się jako dip do chrupiących chipsów z tortilli tzw. nachosów oraz warzyw pokrojonych w słupki. Można go też wykorzystywać, jako pastę do chleba.

Skąd się wzięło guacamole?

Zielona pasta guacamole to aztecki wynalazek – jej ojczyzną jest Meksyk, gdzie znana była już w XV wieku. Aztekowie przyrządzali ją na bazie awokado, które ówcześnie stanowiło jeden z podstawowych produktów ich kuchni. Owoc awokado cieszył się wielką popularnością nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim z powodu dużej zawartości białka i tłuszczu, a więc niezbędnych wartości odżywczych. Aztekowie zielony sos nazwali „ahuaca-mulli”, co dosłownie oznacza „sos z awokado”. Ludy Azteckie uważały guacamole za afrodyzjak, przez co jeszcze chętniej je przyrządzali.

Gdy na ziemie Azteków dotarli koloniści z Hiszpanii, bardzo szybko pokochali owoc awokado i przygotowywane z niego guacamole. Przybysze z Europy zapragnęli uprawiać roślinę również na swoim kontynencie. Po wielu próbach uznano to jednak za niemożliwe.

Podstawa guacamole od wieków jest ta sama: awokado, cebula, pomidor i chili. Z biegiem czasu lista składników sosu uległa jedna zmianie – została rozszerzona o kolendrę i limonkę. Warto wiedzieć, że składniki te, choć kojarzone z kuchnią meksykańską, zostały do niej włączone dopiero przez Hiszpanów.

Awokado to podstawa!

Idealne awokado to podstawa guacamole. Owoc ten jest najważniejszym i bazowym składnikiem zielonej pasty. Musi być on bardzo dojrzały, miękki i z maślanym wnętrzem. Jeśli naciśnięte palcem awokado daje się z łatwością odkształcić – uznawane jest za idealne. Do przygotowywania zielonego meksykańskiego sosu można użyć dowolnej odmiany awokado, choć wielu smakoszy i znawców kuchni poleca odmianę Hass, którą można rozpoznać po charakterystycznej, chropowatej, brązowej skórce. Owoce są kremowe i mają delikatny, orzechowy posmak. Inną, polecaną odmianą jest Furte o delikatnym, maślanym środku.

Przepis na klasyczne guacamole:

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej, niedużej cebuli
  • kawałek papryczki chili – najlepiej bezpestkowej serrano
  • garść świeżej kolendry
  • sól do smaku

Awokado należy przekroić na pół i usunąć pestkę z wnętrza owocu. Miąższ najlepiej jest wydrążyć łyżką i przełożyć do miseczki. Od razu trzeba go skropić sokiem z limonki, aby nie zaczął czernieć. Za pomocą widelca trzeba teraz rozgnieść awokado, przy czym nie musi to być jednorodna, gładka masa – różnorodne struktury: grudki i większe kawałki sprawiają, że guacamole jest jeszcze ciekawsze w smaku. Wszystkie dodatki: ząbek czosnku, cebulę, papryczkę i listki kolendry należy drobno posiekać i następnie dodać do miąższu awokado. Na koniec pastę można doprawić do smaku solą.

Przepis na doskonały, oryginalny sos guacamole, a także wiele inspiracji można znaleźć na stronie: https://www.cocacola.com.pl/historie/jak-zrobic-doskonaly-sos-guacamole.

Modyfikacje guacamole

Podstawowa pasta guacamole to doskonała baza do kulinarnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli dodamy do niej bazylii i suszonych lub/i koktajlowych pomidorów, nadamy jej śródziemnomorski smak. Wzbogacając klasyczne guacamole o sezam i olej sezamowy sprawimy, że zyska ono azjatycką nutę.

Guacamole to pasta z awokado, która jest idealna do wielu przekąsek. Sprawdzi się ona na każdej domowej imprezie. Zielony dip można przygotować na wiele sposobów – zaczynając od klasycznego, podstawowego przepisu. Taka baza pozwala później na różnorodne modyfikacje. Używając dodatkowych przypraw można jej nadawać zupełnie nowy smak.

5 pomysłów na przepyszne tarty

Kategoria: Rozmaitości

tarta5 pomysłów na przepyszne tarty, które bez problemu zrobisz w domu

Tarta jest daniem, które przyrządzić można na wiele sposobów, idealnym zarówno na kolację we dwoje, jak wieczór ze znajomymi. Przyrządzenie jej nie jest czasochłonne, a możliwość wykorzystania ulubionych składników sprawia, że niemożliwe jest, by jej smak nie przypadł do gustu. Tarta może być przygotowywana na słodko, ale również w wytrawnej formie.

5 inspirujących pomysłów na tartę:

1. Tarta na cieście francuskim z ricottą i pomidorami

Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście. Przygotowanie pysznego dania zajmie kilka minut. Ciekawostka: we Francji na taką wersję tarty mówi się galette i przyrządza w delikatnie odmienny sposób. Warto spróbować!

2. Tarta cytrynowa

Z przepisu na https://basiazsercem.pl/ nie może się nie udać. Doskonały, orzeźwiający smak cytryny, pyszne, kruche ciasto oraz krem czekoladowy, będący idealnym dopełnieniem kompozycji smakowej. Kawa z takim deserem będzie wyjątkowa!

3. Tarta z grzybami

Łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna. Intensywny smak i aromat grzybów zachwyci domowników i gości.

4. Tarta czekoladowa

Ulubieniec wśród tart! Słodki smak doskonale wzbogaca chwile relaksu przy kawie. Nadzienie czekoladowe rozpływa się w ustach, a kruchy spód dopełnia całości. Tarta na słodko to świetny sposób na przyjęcie gości, który wywoła zadowolenie, a gospodarzowi nie zajmie dużo czasu w przygotowaniu.

5. Tarta jabłkowa

Przypomina w smaku szarlotkę, a przepis jest o wiele łatwiejszy, dzięki czemu przygotowanie jej nie jest czasochłonne. Rada! Jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie traciły koloru oraz nie puszczały soków podczas pieczenia. Dzięki temu tarta będzie świetnie wyglądać, a kruchy spód dopiecze się.

Idealne ciasto na tartę

Przed rozwałkowaniem ciasta warto schłodzić je w lodówce, co ułatwi pracę. Blat powinien być oprószony mąką, jednak zbyt duża jej ilość może sprawić, że po upieczeniu będzie twarde i suche. Kiedy ciasto będzie rozłożone na formie, należy na nie wsypać fasolę lub groch, uchroni to ciasto przed wybrzuszeniem się podczas pieczenia.

Jakie wino wybrać? – poradnik dla zainteresowanych

Kategoria: Rozmaitości
jakie wino?Wino to trunek wyjątkowy, który kojarzy nam się głównie z ważnymi okazjami – eleganckimi spotkaniami, wznoszeniem toastów we dwoje i wytrawnymi daniami których smak podkreśla. Istnieją specjaliści, którzy znają się na produkcji wina jak nikt, albo po prostu potrafią idealnie określić poprawność smaku jakiegoś gatunku, czy też wyszczególnić składniki całej kompozycji. Większość kupujących nie ma jednak pojęcia o tych wszystkich szczegółach, dzieląc wina po prostu na te dobre, które im smakują i na te, których smak nie do końca im odpowiada. Miewamy różne upodobania co do pożywienia i napojów – a zatem także i wobec gatunków wina. Jakie wino wybrać na jakie okazje? Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Gdzie szukać porad? Oto kilka pomocnych podpowiedzi dla zainteresowanych!

Jak wybierać wina?

Żeby wybrać dobre wino, nie trzeba być szczególnym specjalistą w tej dziedzinie. Wystarczy tylko mieć nieco obycia, trochę dobrego smaku, a przede wszystkim umieć właściwie odczytać etykiety. Zawierają one wiele różnych szczegółów, na jakie należy zwracać uwagę, a które niestety nie wszyscy czytają. Tymczasem właśnie na etykiecie znajduje się informacja między innymi o tym do jakich potraw nadaje się konkretne wino, jakie posiada walory smakowe i jaki aromat, kiedy było rozlewane i gdzie, a przede wszystkim jak się nazywa, czyli od jakiego wytwórcy pochodzi. Wszystkie te dane pozwalają dobrze sklasyfikować wino i dobrać je należycie do okazji.

Dobieranie wina do okazji

Wino powinno dobrze komponować się z daniami, do których jest dodatkiem. Oczywiście, nie zawsze trzeba czymś się zajadać, kiedy pije się wino – samo w sobie jest bowiem wyjątkowo wyborne. Najczęściej jednak stanowi element dodający wytworności czy to daniom obiadowym, czy też kolacjom lub deserom. Wino należy dobrać stosownie do okazji. Zasada jest taka, że, białe wino dobierane jest do mięs białych i ryb, a także służy jako aperitif. Lekkie potrawy zdecydowanie lepiej smakują z lekkim winem – nie musi być to wino białe, lecz też na przykład różowe, chociaż białe jest zdecydowanie najlepszym wyborem. Czerwone wino z kolei smakuje dobrze z czerwonym mięsem, z potrawami na bazie śmietany oraz z serami. Z kolei jeśli chodzi o sam smak, wytrawne dania wymagają wytrawnych trunków. Z deserami zaś podawajmy zawsze wino słodkie. Jeśli ktoś nie wie, na co dokładnie się zdecydować, powinien spytać specjalisty. W dyskoncie raczej nie będzie takiej możliwości, ale już w sklepach specjalistycznych (nawet tych internetowych) z pewnością ktoś posłuży nam radą i pomocą.

https://www.faktoriawinalacarte.pl/kolekcja-win/katalog

Brownie, biszkopt, murzynek…

Kategoria: Rozmaitości

czekoladofileBrownie, biszkopt, murzynek… Elementarny poradnik dla czekoladofilów

Uwielbiasz czekoladę? Każdą chwilę zamieniłbyś na trzy, może cztery kostki? Zawsze po tej „tylko jednej” czeka na Ciebie puste opakowanie po złocie Azteków? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie zestaw szybkich inspiracji na stworzenie najprostszych dań z czekoladą w roli głównej. Spróbuj!

Murzynek

To ciasto to klasyka wszystkich polskich czekoladowych deserów. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a przy tym ma niezwykłe walory smakowe. Można do niego użyć wiśni, malin czy czarnych porzeczek, by delikatnie podbić smak czymś kwaśnym. Pulchne, wyrośnięte ciasto można też oblać cudownie smaczną czekoladą. Warto też poszukać inspiracji, np. na wkuchnizwedlem.wedel.pl i wypróbować murzynka z trzema polewami.

Brownie

Klasyk deserowy, sprawdzający się na całym świecie. Brownie to niewyrośnięte, mokre ciasto, które w dużej mierze przypadkowi zawdzięcza swoją formę. Dzięki temu łączy w sobie charakterystykę ciastka z intensywnością musu czekoladowego tworząc niepowtarzalny smak i aromat. Miłośnik czekolady to miłośnik brownie.

Fondant

Jeden z najtrudniejszych, a zarazem najprostszych deserów czekoladowych. Jak to możliwe? Pod pulchną i puszystą warstwą czekoladowego ciasta małej babeczki, skrywać się musi płynna czekolada. Po przekrojeniu ciastka wypływa ona na wierzch, tworząc fontannę przyjemności. Kluczem jest nie przygotowanie ciasta i jego upieczenie, ale zrobienie go w taki sposób, by czekolada w środku pozostała płynna. Jak to zrobić? Pomysłów szukaj choćby na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Mus czekoladowy

Czy ktoś nie zna tego smaku? Płynna, ale gęsta czekolada zamknięta w szklanym naczyniu i łyżeczka – cóż za piękny zestaw. Mus czekoladowy to jedno z najprzyjemniejszych dań i jeden z najłatwiejszych deserów z czekolady, jakie można sobie wyobrazić.

Więcej inspiracji i przepisów znajdziesz z pewnością na stronach internetowych producentów czekolady. Zajrzyj na przykład na stronę wkuchnizwedlem.wedel.pl i odkryj niezwykłe przepisy.

Dieta na piękną skórę

Kategoria: Rozmaitości
dieta na piękną skóręDużo ważniejsze od tego, jakich kremów używasz, jest to co jesz. Sprawdź, które składniki najlepiej poprawiają napięcie skóry, dbają o jej nawilżenie i opóźniają powstawanie zmarszczek.

1. Awokado

To jeden z najzdrowszych składników pokarmowych na świecie! Oprócz tego, że obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, koncentrację i wspomaga odchudzanie, to przede wszystkim działa genialnie na skórę. Znajdujące się w nim kwasy omega-3 i 6 dbają o jej prawidłowe nawilżenie i jędrność. Awokado zawiera też glutation - jeden z najsilniejszych antyoksydantów, jakie istnieją. Chroni on skórę przed negatywnym wpływem środowiska, głównie starzeniem spowodowanym smogiem, promieniowaniem UV czy klimatyzacją.

2. Jarmuż

Nie bez powodu jest nazywany bombą witaminową, bo zawiera wszystkie najważniejsze dla skóry składniki. Między innymi witaminę A, która reguluje prawidłową pracę komórek naskórka, a także silnie antyoksydanty, jakimi są witaminy E i C. Witamina C dodatkowo chroni przed powstawaniem przebarwień i wyrównuje kolor skóry. Jarmuż świetnie działa jednak nie tylko na cerę, ale cały organizm. Zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność.

3. Nasiona chia

Okrzyknięte kilka lat temu „superfood”, faktycznie mają nieoceniony wpływ na cały organizm. Przede wszystkim są naturalnym źródłem białka, dzięki czemu gwarantują sprężystą skórę i mocny owal. Znajdują się w nich też witaminy z grupy B, które pomagają łagodzić trądzik, działająca przeciwutleniająco witamina A, a także mnóstwo minerałów, jak potas, magnez czy fosfor. Chia jest też bogatym źródłem kwasów omega-3, zapobiegających przesuszaniu skóry. Dzięki temu opóźnia powstawanie zmarszczek.

4. Komosa ryżowa

To obowiązkowy składnik w diecie zabieganych trzydziestolatek. Po pierwsze dlatego, bo ma całe mnóstwo protein i aminokwasów, które dbają o prawidłową elastyczność skóry. Po drugie zawiera witaminy z grupy B, A, E, które zmniejszają negatywne skutki stresu, złej diety, życia w klimatyzacji. Łagodzą też mikrostany zapalne w skórze przyspieszające jej starzenie, które powoduje między innymi smog. Komosa ryżowa jest też bogata w cynk, który wzmacnia włosy i paznokcie.

5. Dynia

To nie nowo odkryty, magiczny składnik pokarmowy, bo dynia jest znana od lat. Pomaga zachować dobrą kondycję całego organizmu, w tym skóry. Ma mnóstwo witamin z grupy A, PP, C czy B, które wyrównują kolor skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek i przywracają blask cerze. Dynia ma też mało kalorii i dużo błonnika, dlatego ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki. Dodatkowo pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i obniża cholesterol.

Źródło: www.przelomwodzywianiu.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Rozmaitości - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.