Brazylijska mieszanka przypraw Bahian

Kategoria: Mieszanki przypraw

mieszanka przypraw bahianBrazylijska mieszanka Bahian

Ta prosta mieszanka przypraw ma szerokie zastosowanie kulinarne i pochodzi z jednego ze stanów Brazylii, Bahii. Jej nazwa w brazylijskiej odmianie języka portugalskiego brzmi tempero baiano. Unikalna mieszkanka dodaje smaku wielu aromatycznym daniom, takim jak owoce morza, warzywa, zupy, mięsa.

Skład:

- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, najlepiej świeżo zmielonego;

 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

 2. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym i suchym miejscu.

Brazylia wchodzi do gry... Brazylia znana jest nie tylko z karnawału w Rio i sztuki walki - capoeiry, ale też z dobrej kuchni, będącej mieszanką wpływów regionalnych i międzynarodowych. Jest ojczyzną kakao oraz czekolady. Charakterystyczne są w niej elementy kuchni portugalskiej, niemieckiej, holenderskiej, indyjskiej oraz kuchni czarnej Afryki. Ten mix sprawia, ze lokalne dania zachwycają swą oryginalnością.

 

Przedstawiamy przepis na zastosowanie mieszanki Bahian, w popularnym brazylijskim daniu:

brazylijski kurczak bahianKurczak Bahian z fasolą i purée z manioku

Purée z manioku:

- 500 g manioku (może być mrożony),
- 1/4 kostki masła,
- 1/3 szklanki pełnotłustego mleka, podgrzanego,
- 1/2 łyżeczki sól morska,
- 1/4 łyżeczki pieprz biały mielony

Kurczak i fasola

- 1/4 kostki masła,
- 500 g udek z kurczaka bez skóry i bez kości (lub piersi), pokrojonych w kostki wielkości ok. 2 cm,
- 1 średnia cebula, posiekana,
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona,
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka mieszanki przypraw Bahian,

- 1/4 szklanki mąki,
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych czarnych oliwek bez pestki,
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 łyżki utartego sera Cotija lub Romano.

Aby przygotować purée z manioku, zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Dodaj maniok i ponownie zagotuj. (Dodaj więcej wrzątku, jeżeli to konieczne, tak aby zakryć maniok wodą na przynajmniej 2,5 cm). Zmniejsz ogień na średni; gotuj przez 30 minut, aż maniok bardzo zmięknie. 

1. Aby przygotować kurczaka i fasolę, stop masło w dużym rondlu na średnim ogniu.  Dodaj kurczaka; smaż, mieszając przez 5 do 7 minut lub do momentu, aż nie będzie już surowy. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek; gotuj, mieszając przez 5 minut aż warzywa zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i mieszankę przypraw Bahian.

2. Posyp mąką; dobrze wymieszaj. Dodaj wywar, fasolę, oliwki, 3 łyżki kolendry i sól. Zagotuj. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, często mieszając przez 5 minut, aż wywar się zagęści. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Połóż naczynie na blasze do pieczenia. Odstaw.

3. Odcedź dokładnie maniok. Usuń i wyrzuć włóknisty środek każdego kawałka manioku za pomocą 2 widelców (1 widelcem przytrzymaj kawałek manioku, a drugim usuń środek). Delikatnie zdejmij inne włókniste warstwy, które mogą znajdować się na manioku. Włóż maniok do dużego rondla. Dodaj 1/4 szklanki miękkiego masła i ciepłe mleko.

4. Rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, aby uzyskać kleiste purée z kawałkami. Przypraw solą i białym pieprzem. Nałóż purée z manioku wokół kurczaka z fasolą tak, aby pozostawić widoczny środek. Posyp purée z manioku serem Cotija.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40 minut aż ser się zezłoci. Przed podaniem odstaw na 5 minut. Posyp pozostałą 1 łyżką posiekanej kolendry. Smacznego.


materiał udostępniony dzięki uprzejmości firmy Kamis

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Brazylijska mieszanka Bahian - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.