Brownie, biszkopt, murzynek…

Kategoria: Rozmaitości

czekoladofileBrownie, biszkopt, murzynek… Elementarny poradnik dla czekoladofilów

Uwielbiasz czekoladę? Każdą chwilę zamieniłbyś na trzy, może cztery kostki? Zawsze po tej „tylko jednej” czeka na Ciebie puste opakowanie po złocie Azteków? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie zestaw szybkich inspiracji na stworzenie najprostszych dań z czekoladą w roli głównej. Spróbuj!

Murzynek

To ciasto to klasyka wszystkich polskich czekoladowych deserów. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a przy tym ma niezwykłe walory smakowe. Można do niego użyć wiśni, malin czy czarnych porzeczek, by delikatnie podbić smak czymś kwaśnym. Pulchne, wyrośnięte ciasto można też oblać cudownie smaczną czekoladą. Warto też poszukać inspiracji, np. na wkuchnizwedlem.wedel.pl i wypróbować murzynka z trzema polewami.

Brownie

Klasyk deserowy, sprawdzający się na całym świecie. Brownie to niewyrośnięte, mokre ciasto, które w dużej mierze przypadkowi zawdzięcza swoją formę. Dzięki temu łączy w sobie charakterystykę ciastka z intensywnością musu czekoladowego tworząc niepowtarzalny smak i aromat. Miłośnik czekolady to miłośnik brownie.

Fondant

Jeden z najtrudniejszych, a zarazem najprostszych deserów czekoladowych. Jak to możliwe? Pod pulchną i puszystą warstwą czekoladowego ciasta małej babeczki, skrywać się musi płynna czekolada. Po przekrojeniu ciastka wypływa ona na wierzch, tworząc fontannę przyjemności. Kluczem jest nie przygotowanie ciasta i jego upieczenie, ale zrobienie go w taki sposób, by czekolada w środku pozostała płynna. Jak to zrobić? Pomysłów szukaj choćby na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Mus czekoladowy

Czy ktoś nie zna tego smaku? Płynna, ale gęsta czekolada zamknięta w szklanym naczyniu i łyżeczka – cóż za piękny zestaw. Mus czekoladowy to jedno z najprzyjemniejszych dań i jeden z najłatwiejszych deserów z czekolady, jakie można sobie wyobrazić.

Więcej inspiracji i przepisów znajdziesz z pewnością na stronach internetowych producentów czekolady. Zajrzyj na przykład na stronę wkuchnizwedlem.wedel.pl i odkryj niezwykłe przepisy.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Brownie, biszkopt, murzynek… - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.