Brownie, biszkopt, murzynek…
Brownie, biszkopt, murzynek… Elementarny poradnik dla czekoladofilów
Murzynek
To ciasto to klasyka wszystkich polskich czekoladowych deserów. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a przy tym ma niezwykłe walory smakowe. Można do niego użyć wiśni, malin czy czarnych porzeczek, by delikatnie podbić smak czymś kwaśnym. Pulchne, wyrośnięte ciasto można też oblać cudownie smaczną czekoladą. Warto też poszukać inspiracji, np. na wkuchnizwedlem.wedel.pl i wypróbować murzynka z trzema polewami.
Brownie
Klasyk deserowy, sprawdzający się na całym świecie. Brownie to niewyrośnięte, mokre ciasto, które w dużej mierze przypadkowi zawdzięcza swoją formę. Dzięki temu łączy w sobie charakterystykę ciastka z intensywnością musu czekoladowego tworząc niepowtarzalny smak i aromat. Miłośnik czekolady to miłośnik brownie.
Fondant
Jeden z najtrudniejszych, a zarazem najprostszych deserów czekoladowych. Jak to możliwe? Pod pulchną i puszystą warstwą czekoladowego ciasta małej babeczki, skrywać się musi płynna czekolada. Po przekrojeniu ciastka wypływa ona na wierzch, tworząc fontannę przyjemności. Kluczem jest nie przygotowanie ciasta i jego upieczenie, ale zrobienie go w taki sposób, by czekolada w środku pozostała płynna. Jak to zrobić? Pomysłów szukaj choćby na wkuchnizwedlem.wedel.pl.
Mus czekoladowy
Czy ktoś nie zna tego smaku? Płynna, ale gęsta czekolada zamknięta w szklanym naczyniu i łyżeczka – cóż za piękny zestaw. Mus czekoladowy to jedno z najprzyjemniejszych dań i jeden z najłatwiejszych deserów z czekolady, jakie można sobie wyobrazić.
Więcej inspiracji i przepisów znajdziesz z pewnością na stronach internetowych producentów czekolady. Zajrzyj na przykład na stronę wkuchnizwedlem.wedel.pl i odkryj niezwykłe przepisy.