Grill elektryczny – jakie parametry są najlepsze?

Kategoria: Rozmaitości
grillNadeszła jesień, wkrótce rozpocznie się zima. Nie przejmuj się, że Twój ukochany sezon grillowy nieodwołalnie się zakończył, a do rozpoczęcia kolejnego trzeba długo czekać. Zacznij grillować już dziś, wybierając najlepszy grill elektryczny do swojego domu. Jak to zrobić i na jakie parametry patrzeć? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Grilluj szybko i skutecznie: moc i temperatura

Jednym z najważniejszych parametrów urządzeń elektrycznych jest moc. To ona przekłada się na wydajność, a jednocześnie wskazuje na to, ile przyjdzie nam zapłacić na eksploatację urządzenia. Dla lepszego i szybszego efektu warto wybierać grille elektryczne o najwyższej mocy. Ale uwaga! Równie ważne co wysoka moc maksymalna jest… szerokie spektrum mocy. Pamiętaj, że nie wszystkie dania wymagają równie wysokiej temperatury – a ona bezpośrednio wynika z mocy. Niektóre mogą się spalić lub stwardnieć. Od mocy zależy również szybkość nagrzewania się płyt.

Parametr numer dwa, ściśle związany z mocą, to temperatura. We właściwej każde danie smakuje doskonale i przybiera odpowiednią konsystencję. Warto zadbać, by urządzenie pozwalało na wybranie różnych poziomów temperatury.

Funkcje ułatwiające grillowanie – dla początkujących, ale nie tylko

Skoro można ułatwić sobie grillowanie, dlaczego by z tego nie skorzystać? Jedna z najpopularniejszych funkcji pomocniczych to tryby, inaczej zwane automatycznymi programami grillowania. Łatwy w obsłudze grill elektryczny nie wymaga od grillującego wiedzy, w ilu stopniach i przez jaki czas trzeba grillować każdą z przygotowywanych dla gości potraw. Wystarczy spojrzeć na numerek lub ikonkę i sprawdzić w instrukcji, jakim daniom odpowiada. Automatyczne programy grillowania działają analogicznie do automatycznych programów prania w pralce.

Inna ciekawa funkcja dodatkowa to wskaźnik wypieczenia mięsa. Kiedy grill jest otwarty, wypieczenie możemy ocenić sami, np. wbijając w kawałek nóż lub widelec. Przy zamkniętym urządzeniu funkcję widelca przejmie automatyczny wskaźnik. Dokładnie określi, czy mięso wypieczone jest słabo, średnio czy intensywnie. O zmianie wypieczenia powiadomi Cię za sprawą sygnału dźwiękowego.

Szybkie i łatwe sprzątnie – urządzenie idealne?

Grille elektryczne są łatwe do czyszczenia „z natury”. Warto jednak sprawdzić, czy ich budowa została zaprojektowana tak, by sprzyjać jeszcze szybszemu oczyszczaniu ich po zakończeniu grillowania. Są to np. łatwo wyjmowalna płyta, możliwa do mycia także w zmywarce.

Lepsza od rusztu (grill z rusztem) jest płyta (grille z płytą, stołowy, raclette), ponieważ tu tłuszcz z potraw nie wytapia się bezpośrednio na grzałkę. Jeśli dodatkowo pływa jest podzielona na mniejsze kawałki i karbowana, łatwiej ją myć. W trakcie pracy tłuszcz spływa kanalikami do niewielkiego naczynia, które musi być odporne na temperaturę i także warto, by dało się je myć w zmywarce.

Kilka urządzeń w jednym?

Niektóre modele grillów elektrycznych są prawdziwie wielofunkcyjne. Można wyjmować z nich płyty grillowe i zmieniać na tostowe oraz gofrowe. Nie jest to jednak rozwiązanie polecane, ponieważ każde z tych dań wymaga zastosowania innej temperatury. Jeśli nie mamy możliwości manewrowania nią, gofry otrzymasz przypalone albo w sandwiczach nie rozpuści się grubszy ser.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Grill elektryczny - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.