Inspirujący indyk i kurczak

Kategoria: Rozmaitości

polędwiczki z kurczakaMięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, będące drogocennym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, żelaza, magnezu oraz wielu innych witamin i minerałów, stanowi ważny element codziennej diety każdego człowieka, bez względu na wiek czy płeć. W Polsce zdecydowanie większą popularnością i zainteresowaniem wśród konsumentów cieszy się chude, niskokaloryczne mięso drobiowe: kurczak i indyk, a w ostatnich latach również gęś i kaczka.

Indyk

Mięso indyka, a w szczególności niskokaloryczna, chuda pierś, polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z nadwagą lub otyłością, jest nie tylko smaczne, niedrogie i dostępne w każdym sklepie, ale przede wszystkim posiada wysoką wartość odżywczą, zaspokajając jednocześnie głód na wiele godzin. Umożliwia przygotowanie potraw w wielu różnorodnych, często wręcz zaskakujących wariantach, dostarczając niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Odpowiednio przyprawiony, zamarynowany i przygotowany filet z indyka doskonale smakuje w postaci rolady, duszonej, grillowanej, pieczonej czy smażonej. Do najpopularniejszych dań z indyka należą chociażby: gulasz, zrazy, pulpety, sznycle, golonka w sosie, gołąbki z kapustą, paszteciki, nadziewany udziec oraz wiele innych

Kurczak tradycyjny

Mięso z kurczaka o delikatnej, kruchej i soczystej strukturze, niskiej zawartości tłuszczu oraz niepowtarzalnym, charakterystycznym smaku należy do najchętniej wybieranych gatunków mięsa w Polsce. W ofercie poszczególnych hodowców drobiu znajdują się zarówno całe, świeże tuszki z podrobami lub bez podrobów, a także korpusy, filety, skrzydełka, udka, podudzia i ćwiartki kurczaka, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie i swoich najbliższych. Prosty sposób przygotowania szerokiej gamy, mniej lub bardziej egzotycznych potraw, a także możliwość bezpiecznego łączenia z różnorodnymi przyprawami i ziołami, a nawet owocami (np. z ananasem, pomarańczami, brzoskwiniami, jabłkami) sprawia, że kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością wśród kolejnych pokoleń pasjonatów gotowania oraz osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Pieczone piersi, filety w złocistej i chrupiącej otoczce, orientalna sałatka gyros, delikatne polędwiczki z kurczaka, wędliny czy smaczne pasztety stanowią prawdziwą kulinarną ucztę dla podniebienia.

Kurczak Zagrodowy

Specyficzną odmianą kurczaka, idealną dla bardziej wymagających konsumentów, dzieci, kobiet w ciąży oraz osób preferujących zdrowy, ekologiczny tryb życia, jest kurczak zagrodowy pochodzący z niewielkich, zwykle rodzinnych ferm położonych na Podlasiu. Stanowi doskonałą alternatywę zarówno dla tradycyjnych brojlerów jak i drobiu eko, posiadającego odpowiednie certyfikaty. Karmiony specjalną paszą roślinną, zawierającą między innymi kukurydzę, śrutę słonecznikową, witaminy i składniki mineralne, pszenicę oraz soję niemodyfikowaną genetycznie żyje znacznie dłużej od drobiu hodowanego w celach przemysłowych. Wysokiej jakości pożywienie, specjalne warunki chowu oraz możliwość korzystania z wybiegu i promieni słonecznych sprawia, że mniej otłuszczone mięso kurczaka zagrodowego ma spójną, delikatną i kruchą strukturę, co przekłada się na wyjątkowy smak i aromat poszczególnych posiłków.

Mięso z indyka oraz kurczaka daje możliwość przygotowania różnorodnych, często wykwintnych bądź egzotycznych potraw takich jak zimne przystawki, dania główne, zupy, sałatki, pasztety, wędliny czy pieczenie, które królują na stołach w czasie rodzinnych obiadów, imprez towarzyskich, rozmów biznesowych, jubileuszy i wielu innych spotkań.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Inspirujący indyk i kurczak - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.