Jak odżywiać się jesienią i zimą,...?

Kategoria: Rozmaitości

zdrowe odzywianieJak odżywiać się jesienią i zimą, by w zdrowiu powitać wiosnę?

Odpowiednie odżywianie i urozmaicona dieta mają ogromne znaczenie w utrzymaniu zdrowia. Jeśli chcemy, by organizm dobrze funkcjonował, należy dostarczyć mu właściwego budulca w postaci posiłków pełnych witamin oraz innych składników odżywczych. Codzienne menu powinno być dostosowane do pory roku.

Co powinno znaleźć się w jadłospisie jesienią i zimą?

W miesiącach zimnych, kiedy organizm szybko traci ciepło, dieta powinna obfitować w potrawy rozgrzewające i takie, które dostarczą niezbędnych witamin i poprawią odporność. Należy wyeliminować z niej produkty, które wychładzają, np. surowe pomidory, cytrusy, chyba że te ostatnie używa się do ciepłych napojów. Jadłospis powinien zawierać rozgrzewające zupy. Idealnymi składnikami do nich będą warzywa w kolorach jesieni, czyli dynia, marchew, papryka, soczewica czerwona i groch. Nie bójmy się stosować do nich rozgrzewających przypraw, takich jak majeranek, oregano, kurkuma, czy imbir. Prawdziwą skarbnicą cennych witamin podnoszących odporność w zimowych miesiącach są kiszone warzywa, które można spożywać w większych ilościach o tej porze roku. Kiszoną kapustę, czy ogórki można jeść na wiele sposobów i warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Zawierają dużo witaminy C i cenne probiotyki. Jedzmy mniej surówek, a więcej warzyw gotowanych oraz produkty bogate w tłuszcze omega-3, takie jak orzechy czy ryby. Nie wychodźmy z domu bez śniadania, które rozgrzeje organizm i doda energii na cały dzień. Unikajmy zimnych napojów, zamieńmy je na ciepłe, takie jak herbata i kompoty. Nie żałujmy też sobie cebuli i czosnku.

Jak wybierać najbardziej wartościowe produkty podczas zakupów?

Jeśli chcemy kupić produkty pełnowartościowe, które rzeczywiście dostarczą nam cennych składników, wybierajmy tylko te od sprawdzonych dostawców, najlepiej takich, którzy używają tylko naturalnych składników do produkcji. Kiszonki możemy zrobić sami w domu, ale jeśli nie zadbaliśmy o to latem, szukajmy warzyw kiszonych, a nie kwaszonych, które różnią się od siebie sposobem fermentacji. O ile te pierwsze są w pełni naturalne, to w produktach kwaszonych, fermentację przyspiesza się chemicznymi dodatkami. Czytajmy dokładnie składy na opakowaniach. Im krótszy skład, tym produkt jest bardziej naturalny.

To tylko wybrane wskazówki, którymi warto kierować się przy wyborze, zakupach wartościowych produktów i ustalaniu właściwego jadłospisu na zimowe miesiące. Jeśli w oparciu o nie skomponujemy urozmaicone posiłki, organizm z pewnością za to podziękuje.

 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Jak odżywiać się jesienią i zimą - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.