Jak przygotować idealną zupę krem?

Kremowa zupa, czyli inaczej zupa krem to rodzaj zupy, która posiada gęstą, kremową konsystencję. Są treściwe, rozgrzewające, ale można podawać je także na zimno. Posmakują każdemu – lubiane są również przez dzieci.
Aby przygotować zupę krem, na przykład według receptur dostępnych na stronie internetowej z przepisami Najlepszewkuchni.pl, będziemy potrzebowali nie tylko odpowiednich składników, ale również narzędzi – blendera, tarki lub sitka, którymi można rozdrobnić albo przetrzeć ugotowane warzywa, by nadać im odpowiednią, kremową konsystencję.
Składniki na idealną zupę krem. Co wybrać?
Takie zupy najczęściej szykuje się z różnych warzyw, w tym także z warzyw sezonowych. Można przyszykować ją z marchewki, ziemniaków, dyni upieczonej w piekarniku, kalarepy, brokułów, kalafiora, podsmażonych pieczarek czy szparagów, aby wspomnieć tylko o niektórych warzywach.
Aby zupa była aromatyczna, powinna być przygotowana na wywarze. Może być to wywar warzywny albo wywar mięsny, na przykład tradycyjny rosół. Gdy nie mamy czasu na to, aby przyszykować wywar samodzielnie, w ostateczności możemy posłużyć się kostką rosołową. Dodatkowo, możemy wykorzystać różne przyprawy, na przykład czosnek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę, a nawet stosowane w chińskiej kuchni gwiazdki anyżowe. Aby zwiększyć uwalnianie się aromatów i olejków eterycznych z przypraw, warto je wcześniej podsmażyć.
Na koniec zupę możemy także wzbogacić odrobiną śmietany, posypać ją pietruszką, koperkiem, a także możemy dodać do niej groszek ptysiowy albo grzanki.
Aby zupa krem była idealna:
- przed dodaniem do niej śmietany lekko ją zahartuj przez dodanie niewielkiej ilości ciepłej zupy
- nie gotuj zupy krem za długo, aby nie odparować z niej nadmiaru wody
- staraj się nie rozcieńczać zupy wodą, ponieważ straci na smaku – lepiej zrobić to wywarem warzywnym lub bulionem