Zdrowe i naturalne kostki rosołowe

Kategoria: Artykuł

ekologiczne kostki rosołoweJak zrobić ekologiczne kostki rosołowe?

Podajemy przepis na zdrowy i domowy bulion bez zbędnych konserwantów.

 Do wykonania naturalnych kostek potrzebujemy:

1) 150 gram marchewki - (3-4 sztuki)

2) 150 gram pietruszki (korzeń) - (3-4 sztuki)

3) 80 gram selera -  (0,5 - 1 seler)

4) 2 łodygi selera naciowego

5) 1 średnia cebula

6) ok. 10 cm pora

7) lubczyk - świeży - 1 doniczka - (suszony - 1 łyżka stołowa)

8) 100 gram soli - (1 łyżeczka soli)

9) ok. 5 liści laurowych

10) 5 ziarenek ziela angielskiego

11) 1 łyżeczka czarnego lub zielonego pieprzu (zmielonego, roztartego w moździerzu)

Przygotowanie ekologicznego bulionu:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem pieprzu i soli, kroimy na mniejsze kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy jak najdrobniej.

Masę przekładamy do rondla. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu bez tłuszczu ok 15 - 20 min.

Masę studzimy i formujemy w kostki - przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub w zamrażalce.

 

Ekologiczny  bulion grzybowy - kostki rosołowe grzybowe.

Do powyższego przepisu dodajemy ok. 30 gram drobno zmielonych grzybów najlepiej borowików.

Ekologiczny  bulion drobiowy - kostki rosołowe drobiowe.

Do powyższego przepisu dodajemy ok. 200 gram piersi z kurczaka i 2 razy mielimy z pozostałymi składnikami.

 Smacznego!

Inspiracja: KUKBUK

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Jak zrobić naturalne kostki rosołowe - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.