Zdrowe i naturalne kostki rosołowe
Jak zrobić ekologiczne kostki rosołowe?
Podajemy przepis na zdrowy i domowy bulion bez zbędnych konserwantów.
Do wykonania naturalnych kostek potrzebujemy:
1) 150 gram marchewki - (3-4 sztuki)
2) 150 gram pietruszki (korzeń) - (3-4 sztuki)
3) 80 gram selera - (0,5 - 1 seler)
4) 2 łodygi selera naciowego
5) 1 średnia cebula
6) ok. 10 cm pora
7) lubczyk - świeży - 1 doniczka - (suszony - 1 łyżka stołowa)
8) 100 gram soli - (1 łyżeczka soli)
9) ok. 5 liści laurowych
10) 5 ziarenek ziela angielskiego
11) 1 łyżeczka czarnego lub zielonego pieprzu (zmielonego, roztartego w moździerzu)
Przygotowanie ekologicznego bulionu:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem pieprzu i soli, kroimy na mniejsze kawałki i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy jak najdrobniej.
Masę przekładamy do rondla. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu bez tłuszczu ok 15 - 20 min.
Masę studzimy i formujemy w kostki - przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub w zamrażalce.
Ekologiczny bulion grzybowy - kostki rosołowe grzybowe.
Do powyższego przepisu dodajemy ok. 30 gram drobno zmielonych grzybów najlepiej borowików.
Ekologiczny bulion drobiowy - kostki rosołowe drobiowe.
Do powyższego przepisu dodajemy ok. 200 gram piersi z kurczaka i 2 razy mielimy z pozostałymi składnikami.
Smacznego!
Inspiracja: KUKBUK