Jakie przyprawy są potrzebne do guacamole?

Skąd się wzięło guacamole?
Zielona pasta guacamole to aztecki wynalazek – jej ojczyzną jest Meksyk, gdzie znana była już w XV wieku. Aztekowie przyrządzali ją na bazie awokado, które ówcześnie stanowiło jeden z podstawowych produktów ich kuchni. Owoc awokado cieszył się wielką popularnością nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim z powodu dużej zawartości białka i tłuszczu, a więc niezbędnych wartości odżywczych. Aztekowie zielony sos nazwali „ahuaca-mulli”, co dosłownie oznacza „sos z awokado”. Ludy Azteckie uważały guacamole za afrodyzjak, przez co jeszcze chętniej je przyrządzali.
Gdy na ziemie Azteków dotarli koloniści z Hiszpanii, bardzo szybko pokochali owoc awokado i przygotowywane z niego guacamole. Przybysze z Europy zapragnęli uprawiać roślinę również na swoim kontynencie. Po wielu próbach uznano to jednak za niemożliwe.
Podstawa guacamole od wieków jest ta sama: awokado, cebula, pomidor i chili. Z biegiem czasu lista składników sosu uległa jedna zmianie – została rozszerzona o kolendrę i limonkę. Warto wiedzieć, że składniki te, choć kojarzone z kuchnią meksykańską, zostały do niej włączone dopiero przez Hiszpanów.
Awokado to podstawa!
Idealne awokado to podstawa guacamole. Owoc ten jest najważniejszym i bazowym składnikiem zielonej pasty. Musi być on bardzo dojrzały, miękki i z maślanym wnętrzem. Jeśli naciśnięte palcem awokado daje się z łatwością odkształcić – uznawane jest za idealne. Do przygotowywania zielonego meksykańskiego sosu można użyć dowolnej odmiany awokado, choć wielu smakoszy i znawców kuchni poleca odmianę Hass, którą można rozpoznać po charakterystycznej, chropowatej, brązowej skórce. Owoce są kremowe i mają delikatny, orzechowy posmak. Inną, polecaną odmianą jest Furte o delikatnym, maślanym środku.
Przepis na klasyczne guacamole:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej, niedużej cebuli
- kawałek papryczki chili – najlepiej bezpestkowej serrano
- garść świeżej kolendry
- sól do smaku
Awokado należy przekroić na pół i usunąć pestkę z wnętrza owocu. Miąższ najlepiej jest wydrążyć łyżką i przełożyć do miseczki. Od razu trzeba go skropić sokiem z limonki, aby nie zaczął czernieć. Za pomocą widelca trzeba teraz rozgnieść awokado, przy czym nie musi to być jednorodna, gładka masa – różnorodne struktury: grudki i większe kawałki sprawiają, że guacamole jest jeszcze ciekawsze w smaku. Wszystkie dodatki: ząbek czosnku, cebulę, papryczkę i listki kolendry należy drobno posiekać i następnie dodać do miąższu awokado. Na koniec pastę można doprawić do smaku solą.
Przepis na doskonały, oryginalny sos guacamole, a także wiele inspiracji można znaleźć na stronie: https://www.cocacola.com.pl/historie/jak-zrobic-doskonaly-sos-guacamole.
Modyfikacje guacamole
Podstawowa pasta guacamole to doskonała baza do kulinarnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli dodamy do niej bazylii i suszonych lub/i koktajlowych pomidorów, nadamy jej śródziemnomorski smak. Wzbogacając klasyczne guacamole o sezam i olej sezamowy sprawimy, że zyska ono azjatycką nutę.
Guacamole to pasta z awokado, która jest idealna do wielu przekąsek. Sprawdzi się ona na każdej domowej imprezie. Zielony dip można przygotować na wiele sposobów – zaczynając od klasycznego, podstawowego przepisu. Taka baza pozwala później na różnorodne modyfikacje. Używając dodatkowych przypraw można jej nadawać zupełnie nowy smak.