Jakie wino wybrać? – poradnik dla zainteresowanych

Jak wybierać wina?
Żeby wybrać dobre wino, nie trzeba być szczególnym specjalistą w tej dziedzinie. Wystarczy tylko mieć nieco obycia, trochę dobrego smaku, a przede wszystkim umieć właściwie odczytać etykiety. Zawierają one wiele różnych szczegółów, na jakie należy zwracać uwagę, a które niestety nie wszyscy czytają. Tymczasem właśnie na etykiecie znajduje się informacja między innymi o tym do jakich potraw nadaje się konkretne wino, jakie posiada walory smakowe i jaki aromat, kiedy było rozlewane i gdzie, a przede wszystkim jak się nazywa, czyli od jakiego wytwórcy pochodzi. Wszystkie te dane pozwalają dobrze sklasyfikować wino i dobrać je należycie do okazji.
Dobieranie wina do okazji
Wino powinno dobrze komponować się z daniami, do których jest dodatkiem. Oczywiście, nie zawsze trzeba czymś się zajadać, kiedy pije się wino – samo w sobie jest bowiem wyjątkowo wyborne. Najczęściej jednak stanowi element dodający wytworności czy to daniom obiadowym, czy też kolacjom lub deserom. Wino należy dobrać stosownie do okazji. Zasada jest taka, że, białe wino dobierane jest do mięs białych i ryb, a także służy jako aperitif. Lekkie potrawy zdecydowanie lepiej smakują z lekkim winem – nie musi być to wino białe, lecz też na przykład różowe, chociaż białe jest zdecydowanie najlepszym wyborem. Czerwone wino z kolei smakuje dobrze z czerwonym mięsem, z potrawami na bazie śmietany oraz z serami. Z kolei jeśli chodzi o sam smak, wytrawne dania wymagają wytrawnych trunków. Z deserami zaś podawajmy zawsze wino słodkie. Jeśli ktoś nie wie, na co dokładnie się zdecydować, powinien spytać specjalisty. W dyskoncie raczej nie będzie takiej możliwości, ale już w sklepach specjalistycznych (nawet tych internetowych) z pewnością ktoś posłuży nam radą i pomocą.