Kohersen® – czyli gotowanie zdrowe...
Kohersen® – czyli gotowanie zdrowe, optymalne i z poszanowaniem dla środowiska
Mniej tłuszczu, więcej zdrowia
Smażenie powinno być krótkie. Cały proces polega na tym, że dzięki wysokiej temperaturze mięso lub ryba zyskuje chrupiącą skórkę i zamyka pory. Wewnątrz dochodzi we własnym sosie, bo zamknięta powierzchnia nie dopuszcza do środka tłuszczu. Podczas smażenia pamiętajmy o tym, że tłuszcze zwierzęce są może smaczne, ale bardzo kaloryczne. Potrawa staje więc o wiele bardziej tucząca, a przy okazji uboga w najcenniejsze składniki odżywcze. Smażenie redukuje ilość witamin z grupy B nawet o 70 procent. Podbija też kaloryczność wielu potraw - na przykład ziemniaków. Skrobia w kartoflach pod wpływem wysokiej temperatury wydziela m.in. akryloamid. To rakotwórcza neurotoksyna, niszcząca układ pokarmowy i nerwowy.
Jeśli smażymy, róbmy to na olejach roślinnych. Idealny jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe olej z awokado. Świetny jest też rafinowany olej rzepakowy a także oliwa. Warto też pamiętać o tym, by smażonych potraw nie odsmażać. Smaży się raz, ponowienie tej czynności czyni potrawę po prostu szkodliwą.
Odporne jak diament
To nie wszystko. Każdy właściciel zwykłej patelni z syntetyczną powłoką zapobiegającą przywieraniu wie, że nie można jej skrobać, a smażoną potrawę najlepiej przewracać plastikowymi lub silikonowymi szpatułkami. W przypadku garnków i patelni Kohersen® nie ma takiej potrzeby. Dzięki powłoce DIAMOND, są odporne na zarysowania. Można je myć nawet szorstkimi zmywakami, a podczas gotowania używać metalowych akcesoriów kuchennych. Powłoka wytrzyma nawet 12 tysięcy przetarć. Badania przeprowadzano metalową szpatułką z naciskiem 30 dekagramów. Przy takim traktowaniu zwykła patelnia nadawałaby się do wyrzucenia po kilku miesiącach. Patelnie i garnki Kohersen® to inwestycja na lata.
Nie zdarzy się więc tak, że kotlet będzie przysmażony na środku i surowy na brzegach. Stal na dnie pozwala na używanie naczyń Kohersen® zarówno na kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych.
Ekologiczna patelnia? To nie żart
Zastosowanie nowoczesnych technologii powoduje, że gotowanie i smażenie w naczyniach Kohersen® jest szybkie i czyste. Proces nie wymaga więc dużych ilości energii – patelnie rozgrzewają się w błyskawicznym tempie. Na dodatek bardzo łatwo się je myje, nie ma mowy o namaczaniu czy szorowaniu. Wystarczy do tego odrobina wody i detergentu albo któryś z trybów eko w zmywarce.
Reasumując: nowoczesne, technologicznie zaawansowane naczynia Kohersen® pozwalają gotować w sposób sprzyjający zdrowiu i optymalny pod kątem konsumpcji energii na każdym etapie użytkowania.
Dowiedz się więcej na: www.kohersen.pl