Nadchodzi ten czas, kiedy wszyscy myślimy o jednym

Kategoria: Rozmaitości

grillRano budzi nas nieznośnie jasne słońce, już po chwili czujemy rozgrzane powietrze, w dzień odczuwamy pierwsze upały. Zachód słońca nadchodzi później niż się spodziewamy, wieczory są długie i ciepłe... W tę wspaniałą porę roku chyba nikomu nie chce się siedzieć w domu! Marzymy raczej o przyjemnym towarzystwie rodziny, przyjaciół, chłodnych napojach i pysznym jedzeniu. Najlepiej prosto z grilla!

Ale gdzie grillować? Co grillować? Czy postawić na klasycznie upieczoną kiełbasę, czy zaeksperymentować z ziołowymi marynatami do mięs, owocami morza czy kabanosami?

Od wieków na topie.

Sposób beztłuszczowego podgrzewania potraw i opiekania ich nad ogniem jest znany ludziom od tysięcy lat. Kiedyś używano do tego rozgrzanych kamieni, potem konstrukcji nad ogniskami czy glinianych palenisk. Dziś prawie każdy ma gdzieś w domu metalowy efekt pracy Amerykańskiego spawacza. Tak, grill w postaci jaką znamy powstał w USA, w latach 60-tych minionego wieku. Niejaki George Stephen niezadowolony z kształku ówczesnych rożen postanowił sam skonstruować przyrząd do termicznej obróbki produktów. I tak powtał pierwszy, stojący na trzech nogach klasyczny grill, jaki znamy.

Na tarasie i nad rzeką.

Grillowanie jest jednym z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu wśród Polaków. Biesiadowanie przy grillu jest niemalże symbolem naszych czasów. Robią to wszyscy. Starsi, młodsi, całe rodziny, grupy przyjaciół. W sezonie, w turystycznych miejscowościach aż roi się od maleńkich barów oferujących grillowane potrawy zarówno nad morzem, nad jeziorami, w górach i nad rzekami. Czy to plaża miejska czy wiejskie kąpielisko - zawsze w powietrzu unosi się ten charakterystyczny zapach opiekanych potraw.

Wspaniale wypadają plenerowe przyjęcia organizowane w ogródkach, na tarasach, nawet na balkonach. Chyba każdy lubi tę przyjemną atmosferę jaka panuje na tych niezobowiązujących spotkaniach. Pamiętajmy jednak, rozpalając grilla musimy zachować czujność i ostrożność. Nie wolno używać ognia w miejscach, które nie mają przyzwolenia na to zapisanego w regulaminie.

Palce lizać! Smakowite pomysły.

Kiedy już znajdziemy się w sytuacji organizowania posiłku na grillu oczywiście nie możemy zapomnieć o kiełbasie. To swoisty klasyk, ma ogrom swoich amatorów. Oczywiście tak samo jak karkówka, czy nawet kaszanka. A może by jednak zaskoczyć czymś gości? Nie musimy przecież niczym krępować swojej wyobraźni kulinarnej! Grilujmy różne rodzaje mięs, wędlin, warzywa, sery, owoce... Znakomitym urozmaiceniem znanych dań mogą być nieoczywiste połączenia ziół w marynatach, sosy pachnące ferią przypraw, ale i niekonwencjonalne połączenia produktów. Może zamiast kiełbasy grillować kabanosy? Wspaniale sprawdzą się na przykład jako składnik szaszłyków. Małe cebulki, kawałki cukinii i papryki można przekładać kawałkami kabanosów, na przykład tymi z firmy Tarczyński. Nikt pewnie nie spodziewa się dania grillowanego, w którego skład wchodzą kabanosy, ale warto spróbować, są naprawdę wyborne. Oczywiście, sprawdzą się też kawałki piersi kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny i to zarówno w surowej formie, jak i w wędlinach. Ryby i owoce morza – wyśmienite! Trzeba tylko uważać, aby nie opiekać ich zbyt długo.

Świetnie smakują też wegetariańskie przysmaki. Nie bójmy się grillować sera lub tofu, świetnie pasują zarówno jako dodatek do mięs jak i podstawa dań dla jaroszy, a nawet wegan. Warto eksperymentować z różnymi warzywami. Cukinia dość często gości na polskich grillach a czemu by nie spróbować z pomidorkami koktajlowymi, bakłażanem czy cykorią?

Do naszych grillowanych pyszności nie zapomnijmy podać świeżych sałat z orzeźwiającymi dressingami, które nadadzą potrawom lekkości i wzbogacą je w witaminy.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Nadchodzi ten czas, kiedy wszyscy myślimy o jednym.... - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.