Najpopularniejsze dania cateringowe
Najpopularniejsze dania cateringowe - przykładowe menu cateringowe
Catering dla klientów indywidualnych
Klienci indywidualni zainteresowani są najczęściej tradycyjnymi potrawami obiadowymi. Dużym zainteresowaniem cieszą się sycące dania mączne, jak pierogi, kluski śląskie czy kopytka. Klasyczne zestawy obiadowe w składzie ziemniaki/mięso/surówka także nigdy nie znikają z menu. Osoby indywidualne zainteresowane usługami cateringowymi najczęściej zamawiają posiłki na cały tydzień roboczy, czyli na pięć dni. Dobra firma cateringowa ma więc na tyle rozbudowane menu, że klient może zamówić pięć różnych dań/zestawów obiadowych i co dnia cieszyć się innymi smakami.
W ramach urozmaicenia codziennych posiłków, od czasu do czasu zamówić można także dania typu fast food, np. pizzę lub burgera. Firma cateringowa dbająca o swoich klientów często przygotowuje takie przekąski z maksymalnie zdrowych składników, tak aby nie niweczyć najrozmaitszych diet, które są ich codziennością. Jeśli ktoś na co dzień bazuje na cateringowej diecie pudełkowej o określonych parametrach odżywczych, pizza czy burger nie mogą stać się przyczyną załamania diety.
Catering dla firm
W ramach cateringu dla firm, najczęściej mamy do czynienia z codzienną długoterminową obsługą klientów korporacyjnych, którym dostarczane są śniadania i/lub obiady. Stałe zlecenie opiewa na określoną liczbę posiłków, uwzględniając oczywiście indywidualne preferencje związane z nietolerancjami pokarmowymi czy obostrzeniami dietetycznymi.
Kolejny rodzaj współpracy to catering na imprezy firmowe, eventy, warsztaty, konferencje czy targi branżowe. Tu repertuar możliwości jest jeszcze bardziej zaawansowany. W zależności od specyfiki imprezy wybrać można różne rodzaje cateringu. Do najczęstszych należą:
Zimny bufet
Niezbędny podczas firmowych imprez integracyjnych czy warsztatów, kiedy znaczna liczba osób przemieszcza się w poszukiwaniu czegoś na ząb - najlepiej do złapania do ręki i pożeglowania w stronę reszty towarzystwa. Kanapki koktajlowe, tartinki, dipy, wszelkiego rodzaju drobne przekąski to podstawa zimnego bufetu, który stale musi być uzupełniany. Tylko doświadczona firma cateringowa jest w stanie perfekcyjnie zaopatrzyć zimny bufet w taki sposób, żeby wszystkie przysmaki były w pełnym asortymencie do samego końca eventu.
Gorący bufet
Podczas ważnych spotkań biznesowych oraz konferencji branżowych niezbędny jest gorący bufet z kalorycznymi sycącymi daniami, które umożliwiają szybką regenerację oraz długotrwały wysiłek intelektualny. Tradycyjne jednogarnkowe dania barowe coraz częściej wypierane są przez gorące zupy oraz potrawy do samodzielnego komponowania z wybranych składników. Bez względu na formę bufetu, najważniejsza pozostaje oczywiście stale wysoka temperatura dań, którą utrzymać można jedynie dzięki profesjonalnym bemarom gastronomicznym.
Catering kawowy
Dostęp do gorących napojów niezbędny jest na każdej imprezie bez względu na jej charakter. Catering kawowy nazwać można więc cateringiem bazowym. Imprezy firmowe oraz duże imprezy rodzinne nie obejdą się bez gorącej kawy oraz herbaty, które zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach lub podczas naprawdę długich spotkań są gwarancją dobrego samopoczucia oraz wspomagają uczestników w tym, aby wytrwali do końca konferencji albo, gdy w grę wchodzi zabawa, do białego rana.
Jeśli ulegamy złudzeniu, że obsługa gastronomiczna dużej imprezy prywatnej lub firmowej jest łatwa w przygotowaniu, a zajmując się tym sami zaoszczędzimy sporo pieniędzy, pamiętajmy, że catering to nie tylko “jedzenie na telefon”. To naprawdę kompleksowa obsługa gastronomiczna, czyli nie tylko dowóz gotowych dań, ale także ich dystrybucja wśród gości, obsługa baru, bemarów czasem grilla oraz prace porządkowe po zakończeniu spotkania.
W przygotowaniu materiału pomogła doświadczona firma cateringowa Ring Catering.