Ocet jabłkowy BIO

Kategoria: Rozmaitości

ocet jabłkowy BIO

Ocet jabłkowy BIO - Niefiltrowany, naturalnie mętny i niepasteryzowany

Ocet jabłkowy wytwarzany według tradycyjnej receptury ma wiele prozdrowotnych zalet. Naturalny ocet jabłkowy z ekologicznych jabłek polecany jest w profilaktyce zaburzeń prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ocet owocowy

Do najpopularniejszych rodzajów octu owocowego zalicza się ocet jabłkowy i ocet winny, który powstaje z białych lub czerwonych winogron. Każdy ocet owocowy jest wytwarzany w dwuetapowym procesie. Na początku przeprowadzana jest fermentacja alkoholowa owoców, a następnie w wyniku fermentacji octowej wytwarzany jest ocet owocowy.

Jak zrobić w domu ocet jabłkowy?

Naturalny ocet jabłkowy można zrobić samodzielnie. Istotne dla jakości takiego zrobionego w domu octu jabłkowego jest użycie ekologicznych jabłek, ponieważ używa się skórek z owoców. W ekologicznym sadzie nie stosuje się syntetycznych pestycydów i jabłka bio wystarczy umyć przed obraniem na ocet jabłkowy. Skórki trzeba zalać przegotowaną wodą z cukrem lub miodem. Naczynie powinno być nakryte gazą i trzymane w ciepłym, ciemnym miejscu przez 10 do 14 dni. Po tym czasie zawartość naczynia odcedza się i przelewa do butelek. Ocet jabłkowy niepasteryzowany umieszcza się w chłodnym miejscu. 

Ocet jabłkowy niepasteryzowany na odporność

Tradycyjna metoda wytwarzania octu jabłkowego naturalnego rozpoczyna się od fermentacji drożdżowej świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Następnie przeprowadza się fermentację octową. Po tym procesie pojawia się osad w formie galaretowatej struktury, która chroni ocet jabłkowy przed zepsuciem. Ta substancja nazywana jest matką octu. Dzięki tym żywym kulturom bakterii ocet jabłkowy niepasteryzowany pomaga przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach i wpływa korzystnie na odporność. Sklep bio organic24.pl oferuje ocet jabłkowy ekologiczny tzw. ocet jabłkowy z matką

 Ocet jabłkowy z matką

Niefiltrowany, naturalnie mętny i niepasteryzowany ocet jabłkowy to tzw. żywy ocet nazywany też octem jabłkowym z matką. Taki ocet jabłkowy jest mętny, ponieważ zawiera aktywny osad czyli wszystko co najcenniejsze: enzymy i żywe kultury bakterii. Nie należy się obawiać, że matka wpływa w niekorzystny sposób na smak czy właściwości octu, a wręcz przeciwnie – gwarantuje jego cenne właściwości. Ocet jabłkowy z matką przygotowany z ekologicznych jabłek ma więc wiele prozdrowotnych zalet. Zawiera też dużo potasu, fosforu, sodu i magnezu, wapnia, siarki oraz pierwiastków śladowych m.in. fluoru i krzemu.

Działanie octu jabłkowego na organizm

Ocet jabłkowy dostarcza pożytecznych bakterii kwasu mlekowego, które przywracają równowagę kwasowo-zasadową w przewodzie pokarmowym. Ocet jabłkowy zawiera dużo potasu, który m.in. jest niezbędny dzieciom do wzrostu, przeciwdziała procesom miażdżycowym, działa moczopędnie i odkwaszająco. Wzmaga apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Kiedy i jak stosować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy można pić rano na czczo rozprowadzając 2 łyżki w 0,5 szklanki ciepłej wody. Można dodać 1 łyżeczkę miodu. 

Ocet jabłkowy stosuje się:

- przy refluksie i zgadze,

- przy niestrawności,

- przy zaparciach,

- aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca,

- aby zmniejszyć stężenie glukozy we krwi,

- w trakcie kuracji odchudzającej,

- jako płukankę przy bólu gardła.

Przeciwwskazaniem do wewnętrznego stosowania octu jabłkowego jest choroba wrzodowa żołądka i diety, w której unika się kwaśnych potraw.

Ocet jabłkowy - eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki

Ocet jabłkowy w kosmetyce stosuje się po uprzednim rozcieńczeniu. Stosowany jest na skórę, aby zapewnić jej jędrność i właściwe pH. Ocet jabłkowy zapobiega wypryskom i  stosowany jest jako tonik do twarzy, a także jako płukanka do włosów w celu nadania im połysku. Gdy przy posiłku wypije się napój z 1 łyżeczki octu jabłkowego rozpuszczonego w 0,5 szklanki wody – odczuwa się sytość co pomaga jeść mniej.

Ocet jabłkowy bio

Ocet jabłkowy bio może mieć też nazwę ocet jabłkowy ekologiczny czy ocet jabłkowy organiczny. Ocet jabłkowy z którąś z tych nazw musi mieć na etykiecie symbol zielonego eko liścia. Ocet jabłkowy ekologiczny powstaje z jabłek z ekologicznych sadów. Przy uprawie jabłek bio nie można stosować nawozów sztucznych i syntetycznych oprysków. Ziemia w ekologicznym sadzie musi być bogata w substancje odżywcze pochodzące z próchnicy.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Ocet jabłkowy BIO - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.