Pecorino Romano DOP
Pecorino Romano DOP - właściwości sera owczego, czym różni się od innych włoskich serów twardych?
Tradycyjny ser owczy Pecorino Romano DOP z dostawą do domu
Włoskie sery to produkt, który znajduje w kuchni mnóstwo zastosowań. Jeśli dopiero poznajesz charakterystykę wykwintnych włoskich dań, zacznij właśnie od Pecorino Romano. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do sałatek, risotto i oczywiście makaronów. Doskonałej jakości oryginalny ser Pecorino Romano DOP znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Obok parmezanu to najbardziej znany włoski ser, zdecydowany w smaku i obłędnie pachnący. Oferowany w sklepie online Schroniska ser oznaczony jest symbolem DOP - to certyfikat ustanowiony przez Unię Europejską, nadawany wyłącznie oryginalnym produktom, powstałym na obszarze, z którego pochodzi dany wyrób, który chroni prawdziwe receptury. Masz zatem pewność, że zamawiasz właściwy produkt, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania, i to z szybką dostawą do domu, zorganizowaną tak, byś mógł cieszyć się świeżym i sprawdzonym produktem.
Twardy ser z mleka owczego
Pecorino to jeden z najsłynniejszych włoskich serów, produkowany tradycyjnie z mleka owczego. Stąd też wywodzi się jego nazwa, pecora oznacza owcę. Włoski ser owczy Pecorino Romano d.o.p dojrzewa w krążkach o średnicy około 30 cm i wysokości do 40 cm. Zazwyczaj waży około dwudziestu kilku kilogramów. Romano to najstarszy rodzaj pecorino, wywodzący się rzecz jasna z okolic Rzymu. Inne znane rodzaje to:
- pecorino Toscano, zwany serem marcowym, bo wtedy rozpoczyna się jego produkcja;
- pecorrino Siciliano;
- pecorino Sardo, produkowany w mniejszych krążkach;
- pecorino di Filiano z regionu Basillicata;
- i najmłodsza wersja pecorino di Picinisco, zarejestrowana w 2013 roku, w regionie Lacjum.
Pecorino romano ser charakteryzuje się twardą, zbitą strukturą i sporą kruchością. Jest to słony twardy ser z mleka owczego, pikantny i aromatyczny. Jego przyjemnie ostry smak idealnie komponuje się ze świeżymi sałatkami oraz makaronami opartymi o mięso lub guanciale. Bardzo często zastępuje parmezan.
Tradycyjne włoskie sery - bogactwo smaków i faktur
Sprawdź ofertę serów włoskich: https://schroniskobukowina.pl/sery-wloskie
Obok pecorino włoskie twarde sery kochane przez miłośników jedzenia, to grana padano czy parmezan, powszechnie dodawane do spaghetti. Ser włoski twardy podkreśli smak dań i nada im charakterystycznego aromatu. Świetnie kontrastuje ze smakiem pomidorów, ale także orzechów, fig czy śliwek, dlatego naprawdę warto dodawać go do sałatek. Sery wytwarzane w Italii to nie tylko sery z owczego mleka. Znana na całym świecie mozzarella powstaje na bazie mleka krowiego, lub w najlepszej wersji mozzarella di buffala, z mleka bawolego, bardziej tłustego, co czyni ser zdecydowanie miększym. Dzięki pysznemu, kremowemu Mascarpone z mleka krowiego cały świat cieszy się dziś smakiem obłędnego Tiramisu. Z kolei Ricotta powstaje na bazie różnych mlek, w zależności od regionu.
Prawdziwy smak Italii na wyciągnięcie ręki
Kuchnia włoska zajmuje szczególne miejsce w ofercie sklepu online Schronisko Bukowina. Doceniając fantastyczne połączenie prostoty i wyjątkowego smaku, jaki mają dania z Półwyspu Apenińskiego, stworzono ofertę, która przybliży je klientom w naszym kraju. Znajdziesz tu szeroki wybór produktów spożywczych z Italii, w tym mnóstwo oryginalnych serów i wędlin, które wprowadzą sporo urozmaicenia do Twojej kuchni. Produkowany z mleka owczego pecorino lub mający słony smak parmezan nadadzą charakterystycznego aromatu Twoim potraw, a wszystkie produkty możesz zamówić z szybką i wygodną dostawą do domu. Poczujesz się jak prawdziwy szef kuchni i odkryjesz jak naprawdę smakują Włochy.
Zdjęcia w artykule pochodzą ze strony sklepu oferującego włoskie produkty - SchroniskoBukowina.pl.