Dieta na piękną skórę

Kategoria: Rozmaitości
dieta na piękną skóręDużo ważniejsze od tego, jakich kremów używasz, jest to co jesz. Sprawdź, które składniki najlepiej poprawiają napięcie skóry, dbają o jej nawilżenie i opóźniają powstawanie zmarszczek.

1. Awokado

To jeden z najzdrowszych składników pokarmowych na świecie! Oprócz tego, że obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, koncentrację i wspomaga odchudzanie, to przede wszystkim działa genialnie na skórę. Znajdujące się w nim kwasy omega-3 i 6 dbają o jej prawidłowe nawilżenie i jędrność. Awokado zawiera też glutation - jeden z najsilniejszych antyoksydantów, jakie istnieją. Chroni on skórę przed negatywnym wpływem środowiska, głównie starzeniem spowodowanym smogiem, promieniowaniem UV czy klimatyzacją.

2. Jarmuż

Nie bez powodu jest nazywany bombą witaminową, bo zawiera wszystkie najważniejsze dla skóry składniki. Między innymi witaminę A, która reguluje prawidłową pracę komórek naskórka, a także silnie antyoksydanty, jakimi są witaminy E i C. Witamina C dodatkowo chroni przed powstawaniem przebarwień i wyrównuje kolor skóry. Jarmuż świetnie działa jednak nie tylko na cerę, ale cały organizm. Zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność.

3. Nasiona chia

Okrzyknięte kilka lat temu „superfood”, faktycznie mają nieoceniony wpływ na cały organizm. Przede wszystkim są naturalnym źródłem białka, dzięki czemu gwarantują sprężystą skórę i mocny owal. Znajdują się w nich też witaminy z grupy B, które pomagają łagodzić trądzik, działająca przeciwutleniająco witamina A, a także mnóstwo minerałów, jak potas, magnez czy fosfor. Chia jest też bogatym źródłem kwasów omega-3, zapobiegających przesuszaniu skóry. Dzięki temu opóźnia powstawanie zmarszczek.

4. Komosa ryżowa

To obowiązkowy składnik w diecie zabieganych trzydziestolatek. Po pierwsze dlatego, bo ma całe mnóstwo protein i aminokwasów, które dbają o prawidłową elastyczność skóry. Po drugie zawiera witaminy z grupy B, A, E, które zmniejszają negatywne skutki stresu, złej diety, życia w klimatyzacji. Łagodzą też mikrostany zapalne w skórze przyspieszające jej starzenie, które powoduje między innymi smog. Komosa ryżowa jest też bogata w cynk, który wzmacnia włosy i paznokcie.

5. Dynia

To nie nowo odkryty, magiczny składnik pokarmowy, bo dynia jest znana od lat. Pomaga zachować dobrą kondycję całego organizmu, w tym skóry. Ma mnóstwo witamin z grupy A, PP, C czy B, które wyrównują kolor skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek i przywracają blask cerze. Dynia ma też mało kalorii i dużo błonnika, dlatego ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki. Dodatkowo pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i obniża cholesterol.

Źródło: www.przelomwodzywianiu.pl

Jak nauczyć się profesjonalnie gotować?

Kategoria: Rozmaitości

nauka gotowaniaWielu z nas marzy o tym, by być mistrzem kuchni. Taka umiejętność jest bardzo cenna – możemy zaimponować ukochanej osobie, rodzinie czy przyjaciołom w trakcie przyjęcia. Zastanawiasz się, jak nauczyć się profesjonalnie gotować? Spieszymy z odpowiedzią.
 

Ulubione smaki

Nawet najwięksi kucharze świata nie są mistrzami w każdej dziedzinie. Jedni kucharze specjalizują się w kuchni francuskiej, inni są mistrzami kuchni włoskiej, a jeszcze inni najlepiej czują się w przygotowywaniu potraw japońskich. Zanim rozpoczniemy kurs gotowania, musimy określić, jaką kuchnię lubimy i w jakiej chcemy się rozwijać. Pomoże nam to w podjęciu konkretnych działań.

Zacznij od postaw

Nie zostaniesz najlepszym kucharzem świata z dnia na dzień. Taka nauka wymaga sporo czasu, a trudność poszczególnych dań powinna być dobierana stopniowo. Na początku warto więc wybierać te potrawy, które są stosunkowo prosto. Wybierz przepis, który składa się z kilku składników. Im więcej składowych dania, tym trudniejsze będzie danie, a nie warto się zniechęcać już na samym początku. Jeśli opanujemy podstawowe dania, będziemy mogli przejść do następnego etapu.

Wytrwałość i odwaga

Nie przejmuj się, jeśli na początku będziesz popełniać błędy. Za słona lub przypalona potrawa to nie koniec świata, a trening czyni mistrza! Warto gotować dla kogoś – to dodatkowa motywacja, a zdanie osoby postronnej pomoże nam w szlifowaniu kulinarnych umiejętności. Nie bój się też eksperymentować. Z czasem nabierzesz pewności i wyczucia smaku. Jeśli zastanawiasz się, czy dana przyprawa będzie pasowała do dania, dodaj ją. W ten sposób poznasz nowe smaki, nauczysz się, jak komponować potrawy i jak wydobyć z nich głębię.

Książka kucharska

Warto zakupić profesjonalną książkę kucharską, w której znajdziemy nie tylko przepisy na różne potrawy, ale także ciekawe triki. Korzystaj z doświadczenia innych kucharzy. W księgarniach znajdziesz szereg pozycji, które pozwolą Ci zgłębić tajniki potraw i technik kucharskich, dzięki którym Twoje kulinarne umiejętności będą rozwijane.

Kurs gotowania

Bardzo dobry pomysł, by zdobyć nowe umiejętności. Warto poszukać kursu, który odbywa się w okolicy. Wybierając takie szkolenie sprawdź, kto będzie je prowadził. Bardzo często kursy gotowania organizowane są przez popularnych kucharzy, którzy cieszą się uznaniem środowiska i znają się na gotowaniu, jak mało kto. Takie kulinarne spotkania mogą być bardzo inspirujące i rozwijające, ale nie należą do najtańszych. Jeśli chcemy sprawić sobie prezent, np. z okazji zbliżających się świąt, pomocna w sfinansowaniu takiego kursu może być szybka gotówka np. w Profi Credit. Warto wiedzieć, że szybka gotówka może być spłacana w ratach, dzięki czemu nie musimy wydawać za jednym razem sporej kwoty.

Kuchenne przyrządy

Jeśli nie dysponujemy garnkami, patelniami, ostrym nożem czy blenderem, gotowanie będzie wręcz niemożliwe. W tym przypadku również może nam pomóc szybka gotówka – zakupimy potrzebny sprzęt kuchenny, dzięki któremu będziemy mogli rozwijać nasze pasje. Pamiętajmy jednak o terminowej spłacie, aby nie mieć żadnych zaległości.

Profesjonalne oświetlenie a nowoczesna kuchnia

Kategoria: Rozmaitości

oświetlenie w kuchniProfesjonalne oświetlenie a nowoczesna kuchnia - o czym warto wiedzieć?

Właściwe oświetlenie kuchni jest niezwykle pomocne podczas codziennych czynności w tym pomieszczeniu. Należą do nich np. takie zadania jak krojenie, które wymaga odpowiedniej precyzji. Dlatego też warto zainwestować w specjalne lampy. Dzięki nim przygotowywanie wieczornych posiłków będzie z pewnością o wiele przyjemniejsze.

Rodzaje oświetlenia

Rodzaje oświetlenia w lokalu gastronomicznym można podzielić na następujące warianty. Oświetlenie ogólne jest to podstawowe źródło światła, którego zadaniem jest dostarczenie światła równomiernie do całego pomieszczenia. Rolę tę najczęściej pełnią lampy umieszczone centralnie na suficie. Kolejny rodzaj oświetlenia to oświetlenie robocze, które często nazywa się też funkcyjnym. Jego zadaniem jest dostarczenie światła o odpowiednim natężeniu do powierzchni blatów i innych miejsc, gdzie wykonywane są prace kuchenne. Oświetlenie to powinno dostarczać mocne światło punktowe, które jednocześnie nie będzie męczyło oczu. Trzecim typem oświetlenia jest oświetlenie pomocnicze. Stosowane ono jest głównie w szafkach i innych miejscach. Często pełni ono funkcję dekoracyjną.

Oświetlenie LED w profesjonalnej kuchni

W ostatnich latach oświetlenie LED w profesjonalnej kuchni zyskuje coraz większą popularność. Pomimo, że technologia ta na rynku pojawiła się stosunkowo niedawno, bardzo szybko zyskało popularność, szczególnie w dużych lokalach gastronomicznych. Popularność diod LED wynika przede wszystkim z ich energooszczędności i tego, że dostarczają bardzo jasne i równomiernie rozkładające się światło na całej powierzchni lokalu. Warto też dodać, że światło emitowane przez oświetlenie tego typu charakteryzuje się białą barwą, co jest niezwykle istotne w lokalu gastronomicznym. Pozwala ono dokładnie ocenić kolor potrawy i w odróżnieniu od światła żółtego nie wywołuje zmęczenia u personelu.

Barwa światła w kuchni

Ważnym czynnikiem, który często lekceważymy jest barwa światła w kuchni. W tym pomieszczeniu dużo lepiej sprawdzi się światło o barwie zimnej (białej) niż światło ciepłe czyli żółte. Istotną sprawą jest również kolor blatu, na który pada światło. Od niego bowiem zależy moc oświetlenia, która będzie potrzebna, żeby odpowiednio doświetlić blat. Zasada jest taka, że im jaśniejszy kolor, który lepiej odbija światło tym mniejszej mocy światło jest potrzebne do oświetlenia. Ilość światła docierającą do powierzchni blatu mierzymy w luxach, a w stopniach Kelwina mierzona jest temperatura światła.

kuchenne oświetlenieOświetlenie kuchni jest czynnikiem, który w znaczący sposób może wpłynąć na jakość funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Warto z tego powodu zwrócić szczególną uwagę na ten element przy aranżacji lokalu.

Artykuł stworzony przy współpracy https://iguanasklep.pl/

Grill elektryczny – jakie parametry są najlepsze?

Kategoria: Rozmaitości
grillNadeszła jesień, wkrótce rozpocznie się zima. Nie przejmuj się, że Twój ukochany sezon grillowy nieodwołalnie się zakończył, a do rozpoczęcia kolejnego trzeba długo czekać. Zacznij grillować już dziś, wybierając najlepszy grill elektryczny do swojego domu. Jak to zrobić i na jakie parametry patrzeć? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Grilluj szybko i skutecznie: moc i temperatura

Jednym z najważniejszych parametrów urządzeń elektrycznych jest moc. To ona przekłada się na wydajność, a jednocześnie wskazuje na to, ile przyjdzie nam zapłacić na eksploatację urządzenia. Dla lepszego i szybszego efektu warto wybierać grille elektryczne o najwyższej mocy. Ale uwaga! Równie ważne co wysoka moc maksymalna jest… szerokie spektrum mocy. Pamiętaj, że nie wszystkie dania wymagają równie wysokiej temperatury – a ona bezpośrednio wynika z mocy. Niektóre mogą się spalić lub stwardnieć. Od mocy zależy również szybkość nagrzewania się płyt.

Parametr numer dwa, ściśle związany z mocą, to temperatura. We właściwej każde danie smakuje doskonale i przybiera odpowiednią konsystencję. Warto zadbać, by urządzenie pozwalało na wybranie różnych poziomów temperatury.

Funkcje ułatwiające grillowanie – dla początkujących, ale nie tylko

Skoro można ułatwić sobie grillowanie, dlaczego by z tego nie skorzystać? Jedna z najpopularniejszych funkcji pomocniczych to tryby, inaczej zwane automatycznymi programami grillowania. Łatwy w obsłudze grill elektryczny nie wymaga od grillującego wiedzy, w ilu stopniach i przez jaki czas trzeba grillować każdą z przygotowywanych dla gości potraw. Wystarczy spojrzeć na numerek lub ikonkę i sprawdzić w instrukcji, jakim daniom odpowiada. Automatyczne programy grillowania działają analogicznie do automatycznych programów prania w pralce.

Inna ciekawa funkcja dodatkowa to wskaźnik wypieczenia mięsa. Kiedy grill jest otwarty, wypieczenie możemy ocenić sami, np. wbijając w kawałek nóż lub widelec. Przy zamkniętym urządzeniu funkcję widelca przejmie automatyczny wskaźnik. Dokładnie określi, czy mięso wypieczone jest słabo, średnio czy intensywnie. O zmianie wypieczenia powiadomi Cię za sprawą sygnału dźwiękowego.

Szybkie i łatwe sprzątnie – urządzenie idealne?

Grille elektryczne są łatwe do czyszczenia „z natury”. Warto jednak sprawdzić, czy ich budowa została zaprojektowana tak, by sprzyjać jeszcze szybszemu oczyszczaniu ich po zakończeniu grillowania. Są to np. łatwo wyjmowalna płyta, możliwa do mycia także w zmywarce.

Lepsza od rusztu (grill z rusztem) jest płyta (grille z płytą, stołowy, raclette), ponieważ tu tłuszcz z potraw nie wytapia się bezpośrednio na grzałkę. Jeśli dodatkowo pływa jest podzielona na mniejsze kawałki i karbowana, łatwiej ją myć. W trakcie pracy tłuszcz spływa kanalikami do niewielkiego naczynia, które musi być odporne na temperaturę i także warto, by dało się je myć w zmywarce.

Kilka urządzeń w jednym?

Niektóre modele grillów elektrycznych są prawdziwie wielofunkcyjne. Można wyjmować z nich płyty grillowe i zmieniać na tostowe oraz gofrowe. Nie jest to jednak rozwiązanie polecane, ponieważ każde z tych dań wymaga zastosowania innej temperatury. Jeśli nie mamy możliwości manewrowania nią, gofry otrzymasz przypalone albo w sandwiczach nie rozpuści się grubszy ser.

Ciekawe naczynia do podawania w burgerowniach

Kategoria: Rozmaitości

naczynia do burgerówOdkąd burgery stały się popularne wszystkie burgerownie prześcigają się w zdobywaniu klientów. Jedni inwestują w jakość i rodzaj mięsa, inni zachęcają ciekawymi dodatkami i smakami burgerów, a jeszcze inny wystrojem i całą otoczką, w jakiej podawane są burgery. Teraz będzie właśnie o ostatnim aspekcie, ponieważ dobrze podany burger to również sukces.

Odkąd burgery stały się popularne wszystkie burgerownie prześcigają się w zdobywaniu klientów. Jedni inwestują w jakość i rodzaj mięsa, inni zachęcają ciekawymi dodatkami i smakami burgerów, a jeszcze inny wystrojem i całą otoczką, w jakiej podawane są burgery. Teraz będzie właśnie o ostatnim aspekcie, ponieważ dobrze podany burger to również sukces.

Można znaleźć wiele różnych przykładów, w jaki sposób podawane są burgery w burgerowniach i innych restauracjach. Wiadomo, że w food trackach nie ma możliwości na szaleństwa i tutaj zostaje nam do wyboru jednorazowy plastik lub talerzyki bambusowe dla zwolenników ekologicznych rozwiązań. Ciekawą opcją są również jadalne talerzyki z otrąb, które idealnie wpisują się w trend ekologii i ochrony środowiska. Można również ograniczyć się do samego papieru, jeśli wasze burgery mieszczą się w łapie i nie wymagają używania widelca i noża.

Plastikowe tacki i powrót do PRL.

Tacki plastikowe, jak za dawnych czasów na stołówkach i w jadłodajniach, to nie najlepszy pomysł na sposób podawania burgerów. No chyba, że prowadzimy budkę z odmrażanymi hamburgerami za 5 zł. Takie okazy można spotkać jeszcze tylko na starych dworcach autobusowych. Miłujemy meble i mode prosto z PRL, ale na tym koniec. Przeglądając fora internetowe w poszukiwaniu informacji na temat pierwszych hamburgerów w Polsce, nikt nie wspomina, aby któreś z nich były smaczne i przypominały dzisiejsze klasyki. tak więc stary dworzec to miejsce, gdzie przywitaliśmy hamburgery w połowie lat 80-tych podawane na tackach plastikowych i tam też je pożegnamy.

Drewniane deski i kamienne „planches”.

Klasą jest podawanie mięsa i hamburgerów na drewnie. Często wykorzystywane są do tego specjalne deski drewniane z miejscem na burgera, frytki i sos. Drewno może być również zastąpione dobrej jakości bambusem. Deski do serwowania mają różne kształty i wielkości. Zastosowanie drewna to pewien sposób na powrót do prehistorii - kawałek czerwonego mięsa na drewnie. Czy nie jest to idealne połączenie dla prawdziwego mężczyzny? Jedyne do czego można się przyczepić to higieniczność takich desek, która jest wątpliwa. Wiadomo przecież, że w drewnie kumulują się bakterie. Alternatywą dla drewna i powrotem do epoki kamienia łupanego mogą być aktualnie modne „planches”. Są to płaskie talerze w kolorze czarnym, wykonane z cienkiego kamienia. Tak podawany burger będzie bardziej elegancki i wykwintny.

Ciekawe talerze ceramiczne we wzory.

Nie ma nic bardziej tradycyjnego niż zwykły talerz. W odpowiedzi na wszystkie nowoczesne formy podawania jedzenia i burgerów powstał nawet ruch na twitterze o nazwie „We want plates”. Jest to sprzeciw wykorzystywaniu różnych dziwnych przedmiotów i materiałów do podawania jedzenia. Jak mówi autor ruchu: „jest to przerost formy nad treścią”. Jeśli jednak zwykłe białe talerze was nie przekonują to proponujemy wybór ciekawej ceramiki zdobionej. Na rynku jest wiele talerzy kolorowych w etniczne wzory lub ręcznie malowanych. Wybór jest ogromny, a ceramika potrafi zachwycić.

Naczynia emaliowane - brytfanki, talerze, miski i kubki emaliowane.

I na koniec zostawiliśmy wisienkę na torcie czyli naczynia emaliowane. Do podawania samego burgera szczególnie polecamy brytfanny emaliowane, które z powodzeniem zastąpią wszystkie tacki i talerze. Można je wyłożyć ciekawie zadrukowanym papierem. Brytfanny emaliowane są ciężkie, solidne i mają niepowtarzalny wygląd. Sprawdzą się w industrialnych wnętrzach, które są teraz bardzo popularne. Uzupełnieniem brytfann będą kubki emaliowane do podawania frytek. Jeśli w menu są też sałaty można wykorzystać emaliowane talerze i miski. W przypadku naczyń emaliowanych można postawić na tradycję, czyli biel i czerń lub zaszaleć z kolorem. Rynek jest pełen ciekawych wzorów i kształtów. W Polsce za dobrych czasów było wiele fabryk naczyń emaliowanych. Jednym z miast, które słynie z emalii jest Olkusz, dlatego polecamy wrócić do źródła i sprawdzić ofertę sklepu Naczynia.Olkusz.pl . Jest to sklep internetowy należący do hurtowni, w której może zaopatrywać się każda gastronomia.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Produkty sypkie w kuchni - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.