Profesjonalne oświetlenie a nowoczesna kuchnia

Kategoria: Rozmaitości

oświetlenie w kuchniProfesjonalne oświetlenie a nowoczesna kuchnia - o czym warto wiedzieć?

Właściwe oświetlenie kuchni jest niezwykle pomocne podczas codziennych czynności w tym pomieszczeniu. Należą do nich np. takie zadania jak krojenie, które wymaga odpowiedniej precyzji. Dlatego też warto zainwestować w specjalne lampy. Dzięki nim przygotowywanie wieczornych posiłków będzie z pewnością o wiele przyjemniejsze.

Rodzaje oświetlenia

Rodzaje oświetlenia w lokalu gastronomicznym można podzielić na następujące warianty. Oświetlenie ogólne jest to podstawowe źródło światła, którego zadaniem jest dostarczenie światła równomiernie do całego pomieszczenia. Rolę tę najczęściej pełnią lampy umieszczone centralnie na suficie. Kolejny rodzaj oświetlenia to oświetlenie robocze, które często nazywa się też funkcyjnym. Jego zadaniem jest dostarczenie światła o odpowiednim natężeniu do powierzchni blatów i innych miejsc, gdzie wykonywane są prace kuchenne. Oświetlenie to powinno dostarczać mocne światło punktowe, które jednocześnie nie będzie męczyło oczu. Trzecim typem oświetlenia jest oświetlenie pomocnicze. Stosowane ono jest głównie w szafkach i innych miejscach. Często pełni ono funkcję dekoracyjną.

Oświetlenie LED w profesjonalnej kuchni

W ostatnich latach oświetlenie LED w profesjonalnej kuchni zyskuje coraz większą popularność. Pomimo, że technologia ta na rynku pojawiła się stosunkowo niedawno, bardzo szybko zyskało popularność, szczególnie w dużych lokalach gastronomicznych. Popularność diod LED wynika przede wszystkim z ich energooszczędności i tego, że dostarczają bardzo jasne i równomiernie rozkładające się światło na całej powierzchni lokalu. Warto też dodać, że światło emitowane przez oświetlenie tego typu charakteryzuje się białą barwą, co jest niezwykle istotne w lokalu gastronomicznym. Pozwala ono dokładnie ocenić kolor potrawy i w odróżnieniu od światła żółtego nie wywołuje zmęczenia u personelu.

Barwa światła w kuchni

Ważnym czynnikiem, który często lekceważymy jest barwa światła w kuchni. W tym pomieszczeniu dużo lepiej sprawdzi się światło o barwie zimnej (białej) niż światło ciepłe czyli żółte. Istotną sprawą jest również kolor blatu, na który pada światło. Od niego bowiem zależy moc oświetlenia, która będzie potrzebna, żeby odpowiednio doświetlić blat. Zasada jest taka, że im jaśniejszy kolor, który lepiej odbija światło tym mniejszej mocy światło jest potrzebne do oświetlenia. Ilość światła docierającą do powierzchni blatu mierzymy w luxach, a w stopniach Kelwina mierzona jest temperatura światła.

kuchenne oświetlenieOświetlenie kuchni jest czynnikiem, który w znaczący sposób może wpłynąć na jakość funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Warto z tego powodu zwrócić szczególną uwagę na ten element przy aranżacji lokalu.

Artykuł stworzony przy współpracy https://iguanasklep.pl/

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Oświetlenie w kuchni - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.