Przyjęcie w ogrodzie w stylu amerykańskim

Kategoria: Rozmaitości

grillAmerykańska impreza w ogrodzie z grillem w roli głównej, zdecydowanie różni się od naszego polskiego grillowania. Już sam sposób przyrządzania potraw na grillu wygląda inaczej, nie mówiąc o odmienności potraw i samej oprawie przyjęcia. Sprawdź, jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie w stylu amerykańskim.

Samo słowo barbecue wywodzi się z języka Indian amerykańskich, w którym „barbacoa” oznacza przygotowywanie potrawy mięsnej nad węglem. Podstawową różnicą pomiędzy naszym rodzimym grillowaniem a barbecue jest czas przyrządzania potraw. My grillujemy potrawy szybko i w wysokiej temperaturze, natomiast amerykańskie barbecue zdecydowanie zaliczyć można do tak zwanego slow food. Barbecue zakłada celebrowanie i niespieszne smażenie potraw na grillu. Amerykanie opiekają mięso w stosunkowo niskich temperaturach, które nie przekraczają 130 stopni Celsjusza. Potrawy przygotowuje się pod przykryciem, tak by dym mógł nadać im jeszcze więcej grillowego smaku i aromatu.

Odpowiedni grill do barbecue

Jeśli grillowanie ma być rzeczywiście w stylu amerykańskim, trzeba mieć odpowiednie urządzenie. Amerykańskie barbecue to przyrządzenie mięsa w niskiej temperaturze i koniecznie pod przykryciem. Nieodzowne będzie więc grill węglowy z pokaźną pokrywą, bo dzięki temu przyrządzana potrawa dobrze zaabsorbuje aromat i smak marynaty, co też zostanie „podkręcone” dymem krążącym pod kopułą pokrywy.

Amerykańskie barbecue można zorganizować, posługując się nawet niewielkim grillem Classic Kettle. Jednak jeśli organizuje się duże imprezy, lepiej zapewnić sobie większe urządzenie, które zdecydowanie ułatwi pracę. Warto postawić na w pełni wyposażone stanowisko Performer Premium, które śmiało można nazwać ogrodową kuchnią. Duży ruszt, duża powierzchnia podręcznego stolika do przygotowywania potraw i system czyszczenia popiołu, który zdecydowanie ułatwia utrzymywanie grilla w czystości. Wśród udogodnień można wymienić także: chromowany, gruby ruszt z otwieranym środkiem, termometr wbudowany w pokrywę czy nawet bardzo przydatne kosze na węgiel i odpady. Takie pokaźne grille węglowe zapewniają bardzo duży komfort podczas przygotowywania posiłków dla sporej gromady przyjaciół i znajomych.

Amerykańskie barbecue – menu

Na rusztach amerykańskich grilli króluje mięso, które zazwyczaj wcześniej jest pieczołowicie marynowane, a potem wolno opiekane. Co ciekawe, na południu USA zdecydowanie częściej na ruszcie ląduje wołowina, a w północnych stanach najczęściej sięga się po wieprzowinę. Trzeba też przyznać, że klasyczne barbecue kojarzy nam się z amerykańskimi stekami i to często takim z kością, które przyrządza się z dobrego rostbefu, oraz z soczystymi burgerami, bez których w zasadzie nie może odbyć się żadna amerykańska impreza w ogrodzie. Tam, gdzie na grillu przeważa mięso wieprzowe, prym wiodą żeberka oraz opiekana wieprzowa łopatka. Aby przyrządzać te potrawy, warto sięgnąć po akcesoria do grilli marki Weber, które ułatwią pracę. Szczególnie przydatne mogą okazać się żeliwne płyty, ruszty do grilli Genesis II czy też ruszt do steków Sear Grate. Warto zaopatrzyć się także w świetne stojaki na żeberka Weber Style, dzięki którym można osiągnąć doskonałe efekty kulinarne, a do tego wygospodarować miejsce na ruszcie na inne potrawy.

Amerykańskie barbecue nie będzie kompletne, jeśli zabraknie aromatycznych sosów. Nie wolno też zapomnieć o grillowanych kolbach kukurydzy, ale te, zanim znajdą się na ruszcie, powinny być wcześniej lekko ugotowane. Kukurydza to wprost idealny dodatek do żeberek. Jeśli jednak podajesz wołowe steki, koniecznie zdecyduj się także na opiekane ziemniaki. Smacznego!

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Przyjęcie po amerykańsku - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.