Pulpety z indyka pomysł na szybki i smaczny obiad

Kategoria: Rozmaitości
pulpetyPulpety z indyka - każdy z nas jadł je wiele razy. Mogą być w sosie pomidorowym lub koperkowym, podane jako dodatek do zupy albo niezależne danie. Restauracje często proponują je jako jedno z dań dla dzieci, bo są smaczne, delikatne i szybko znikają z talerzy najmłodszych. Receptur na ich przyrządzenie jest tak wiele jak długa jest lista dodatków, którymi można je urozmaicić.

Pulpety z Indyka - przepis podstawowy

Poziom trudności: bardzo łatwy

Ilość: 4 porcje

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełożyć do dużej miski.
  2. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy
  3. dokładnie wyrobić wszystkie składniki ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ta czynność powinna zająć nam kilka minut. Takie wyrobienie mięsa sprawi, że pulpety nie będą się rozpadać i będą delikatne i miękkie.
  4. Formować niewielkie pulpety. Wielkość zależy od naszych upodobań. Gotować kilka minut. Mięso z indyka jest bardzo delikatne, więc zajmuje to dosłownie chwilę.

Można podać je w zupie, ulubionym sosie albo obgotować w wodzie i dodać do makaronu. We wszystkich wersjach będą równie pyszne.

Pulpety z Indyka w sosie koperkowym

Poziom trudności: bardzo łatwy

Ilość: 4 porcje

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • odrobina wody
  • 2 duże łyżki koperku
  • 400 ml bulionu
  • 5 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełożyć do dużej miski.
  2. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy
  3. Dokładnie wyrobić wszystkie składniki ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ta czynność powinna zająć nam kilka minut. Takie wyrobienie mięsa sprawi, że pulpety nie będą się rozpadać i będą delikatne i miękkie. Jeśli mięso będzie zbyt wodniste można dodać kilka łyżek bułki tartej lub mąki pszennej.
  4. Formować niewielkie pulpety. Wielkość zależy od naszych upodobań.
  5. Bulion zagotować Zmniejszyć ogień. Dodać koperek i zabielić zahartowaną śmietaną. Pulpety delikatnie przełożyć do powstałego sosu. Gotować na niewielkim ogniu. Mięso z indyka jest bardzo delikatne, więc zajmuje to dosłownie chwilę. W razie potrzeby dodać trochę soli i pieprzu.

Tę wersję szczególnie lubią dzieci. Pulpety są delikatne i bardzo smaczne.

Pulpety w sosie pomidorowym

Poziom trudności: bardzo łatwy

Ilość: 4 porcje

Typ potrawy: obiad

Składniki:

Na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wody

Na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g śmietany (ok. 3 łyżek)
  • 1 cebula
  • po płaskiej łyżeczce bazylii, oregano, rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • w wersji pikantnej: pół łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełożyć do dużej miski.
  2. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy
  3. dokładnie wyrobić wszystkie składniki ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ta czynność powinna zająć nam kilka minut. Takie wyrobienie mięsa sprawi, że pulpety nie będą się rozpadać i będą delikatne i miękkie.
  4. Formować niewielkie pulpety. Wielkość zależy od naszych upodobań.
  5. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodać pomidory i przyprawy. Zagotować. Poczekać aż pomidory się rozpadną na gładki sos. Co jakiś czas mieszając. Jeśli robimy wersję na ostro, dodać ostrą paprykę. Zmniejszyć ogień. Dodać zahartowaną śmietanę.
  6. Do tak przygotowanego sosu delikatnie przełożyć wcześniej przygotowane pulpety. Gotować kilka minut na niewielkim ogniu.

Ta wersja pulpetów będzie idealna do makaronu. Sprawdzi się jako dodatek do chleba i kolacja na ciepło po długim dniu.

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Pulpety z indyka przepis - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.