Pulpety z indyka pomysł na szybki i smaczny obiad

Pulpety z Indyka - przepis podstawowy
Poziom trudności: bardzo łatwy
Ilość: 4 porcje
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- odrobina wody
Sposób przygotowania:
- Mięso przełożyć do dużej miski.
- Dodać drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy
- dokładnie wyrobić wszystkie składniki ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ta czynność powinna zająć nam kilka minut. Takie wyrobienie mięsa sprawi, że pulpety nie będą się rozpadać i będą delikatne i miękkie.
- Formować niewielkie pulpety. Wielkość zależy od naszych upodobań. Gotować kilka minut. Mięso z indyka jest bardzo delikatne, więc zajmuje to dosłownie chwilę.
Można podać je w zupie, ulubionym sosie albo obgotować w wodzie i dodać do makaronu. We wszystkich wersjach będą równie pyszne.
Pulpety z Indyka w sosie koperkowym
Poziom trudności: bardzo łatwy
Ilość: 4 porcje
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- kurkuma
- odrobina wody
- 2 duże łyżki koperku
- 400 ml bulionu
- 5 łyżek śmietany
Sposób przygotowania:
- Mięso przełożyć do dużej miski.
- Dodać drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy
- Dokładnie wyrobić wszystkie składniki ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ta czynność powinna zająć nam kilka minut. Takie wyrobienie mięsa sprawi, że pulpety nie będą się rozpadać i będą delikatne i miękkie. Jeśli mięso będzie zbyt wodniste można dodać kilka łyżek bułki tartej lub mąki pszennej.
- Formować niewielkie pulpety. Wielkość zależy od naszych upodobań.
- Bulion zagotować Zmniejszyć ogień. Dodać koperek i zabielić zahartowaną śmietaną. Pulpety delikatnie przełożyć do powstałego sosu. Gotować na niewielkim ogniu. Mięso z indyka jest bardzo delikatne, więc zajmuje to dosłownie chwilę. W razie potrzeby dodać trochę soli i pieprzu.
Tę wersję szczególnie lubią dzieci. Pulpety są delikatne i bardzo smaczne.
Pulpety w sosie pomidorowym
Poziom trudności: bardzo łatwy
Ilość: 4 porcje
Typ potrawy: obiad
Składniki:
Na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- odrobina wody
Na sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 100 g śmietany (ok. 3 łyżek)
- 1 cebula
- po płaskiej łyżeczce bazylii, oregano, rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- w wersji pikantnej: pół łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Mięso przełożyć do dużej miski.
- Dodać drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy
- dokładnie wyrobić wszystkie składniki ręką. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ta czynność powinna zająć nam kilka minut. Takie wyrobienie mięsa sprawi, że pulpety nie będą się rozpadać i będą delikatne i miękkie.
- Formować niewielkie pulpety. Wielkość zależy od naszych upodobań.
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodać pomidory i przyprawy. Zagotować. Poczekać aż pomidory się rozpadną na gładki sos. Co jakiś czas mieszając. Jeśli robimy wersję na ostro, dodać ostrą paprykę. Zmniejszyć ogień. Dodać zahartowaną śmietanę.
- Do tak przygotowanego sosu delikatnie przełożyć wcześniej przygotowane pulpety. Gotować kilka minut na niewielkim ogniu.
Ta wersja pulpetów będzie idealna do makaronu. Sprawdzi się jako dodatek do chleba i kolacja na ciepło po długim dniu.
Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.