Pyszne wędliny na co dzień

Kategoria: Rozmaitości

wędlinyWędliny bardzo często goszczą na naszym stole. Są świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, a nawet dań głównych. Cenimy je przede wszystkim ze względu na ich różnorodność, smak oraz wiele sposobów przygotowania i serwowania.

Wędliny pozwalają nam też dostarczyć wielu witamin i minerałów pochodzących z mięsa. Aby jednak wybrać te najlepsze, musimy sprawdzać ich składy i wybierać takie, które nie zawierają niepotrzebnych składników, jak wypełniacze, sztuczne aromaty, konserwanty czy barwniki. A gdy już znajdziemy swoje ulubione produkty, czas na ich świadome wykorzystanie. 

Jak serwować wędliny?

Gdy mówimy o wędlinach, na myśl przychodzą nam przede wszystkim kanapki. Ale to zaledwie jeden, najbardziej popularny sposób ich wykorzystania. Serwując wędliny mamy znacznie więcej możliwości. Oto kilka z nich: 

  • deska serów i wędlin, 
  • koreczki, 
  • zwijki, 
  • sałatka, np. z selerem marynowanym, wędliną, kukurydzą i szczypiorkiem. 

Tego typu przekąski doskonale sprawdzą się nie tylko w czasie rodzinnych uroczystości czy przyjacielskich spotkań, ale też są prostym sposobem na urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, więc nie musimy się martwić, że w kuchni spędzimy kolejne długie godziny. 

Proste przepisy na wykorzystanie resztek wędliny

Czasami zdarza się, że nie wiemy, jak jeszcze możemy wykorzystać wędliny, zwłaszcza, gdy w lodówce zostają nam ich resztki. Wyrzucanie jedzenia nie jest najlepszą opcją, dlatego działając w duchu zero waste, warto szukać innych sposobów i inspiracji na kulinarne eksperymenty. Sprawdź, co przygotujesz, mając do dyspozycji kawałki różnych wędlin. 

  • Leczo, 
  • gulasz, 
  • jajecznica lub omlet, 
  • chrupiące skwarki, 
  • mięsno-warzywne sosy,
  • placki z kaszy i boczku, 
  • domowe zapiekanki. 

To tylko kilka propozycji prostych dań, jakie możemy przyrządzić z zaledwie kilku składników. Co więcej, do wielu z nich możemy użyć dowolnych produktów, jakie akurat mamy w swojej kuchni. Dzięki temu świadomie wykorzystamy resztki, a jednocześnie pobudzimy swoją kreatywność. W efekcie – ugotujemy pyszne i pożywne dania, czyli wyczarujemy tzw. “coś z niczego” dla bliskich nam osób. 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Pyszne wędliny na co dzień - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.