Pyszne wędliny na co dzień
Wędliny bardzo często goszczą na naszym stole. Są świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, a nawet dań głównych. Cenimy je przede wszystkim ze względu na ich różnorodność, smak oraz wiele sposobów przygotowania i serwowania.
Wędliny pozwalają nam też dostarczyć wielu witamin i minerałów pochodzących z mięsa. Aby jednak wybrać te najlepsze, musimy sprawdzać ich składy i wybierać takie, które nie zawierają niepotrzebnych składników, jak wypełniacze, sztuczne aromaty, konserwanty czy barwniki. A gdy już znajdziemy swoje ulubione produkty, czas na ich świadome wykorzystanie.
Jak serwować wędliny?
Gdy mówimy o wędlinach, na myśl przychodzą nam przede wszystkim kanapki. Ale to zaledwie jeden, najbardziej popularny sposób ich wykorzystania. Serwując wędliny mamy znacznie więcej możliwości. Oto kilka z nich:
- deska serów i wędlin,
- koreczki,
- zwijki,
- sałatka, np. z selerem marynowanym, wędliną, kukurydzą i szczypiorkiem.
Tego typu przekąski doskonale sprawdzą się nie tylko w czasie rodzinnych uroczystości czy przyjacielskich spotkań, ale też są prostym sposobem na urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, więc nie musimy się martwić, że w kuchni spędzimy kolejne długie godziny.
Proste przepisy na wykorzystanie resztek wędliny
Czasami zdarza się, że nie wiemy, jak jeszcze możemy wykorzystać wędliny, zwłaszcza, gdy w lodówce zostają nam ich resztki. Wyrzucanie jedzenia nie jest najlepszą opcją, dlatego działając w duchu zero waste, warto szukać innych sposobów i inspiracji na kulinarne eksperymenty. Sprawdź, co przygotujesz, mając do dyspozycji kawałki różnych wędlin.
- Leczo,
- gulasz,
- jajecznica lub omlet,
- chrupiące skwarki,
- mięsno-warzywne sosy,
- placki z kaszy i boczku,
- domowe zapiekanki.
To tylko kilka propozycji prostych dań, jakie możemy przyrządzić z zaledwie kilku składników. Co więcej, do wielu z nich możemy użyć dowolnych produktów, jakie akurat mamy w swojej kuchni. Dzięki temu świadomie wykorzystamy resztki, a jednocześnie pobudzimy swoją kreatywność. W efekcie – ugotujemy pyszne i pożywne dania, czyli wyczarujemy tzw. “coś z niczego” dla bliskich nam osób.