Ryż basmati, czyli szybko, zdrowo i smacznie

Kategoria: Rozmaitości

ryżPomimo tego, że ryż nie jest naszym zbożem rodzimym i nie znajdziemy jego upraw przemysłowych w Polsce, to już od dekad stanowi doskonałą alternatywę dla ziemniaków i makaronów, czyli bazy większości polskich potraw obiadowych. Przy czym świetnie sprawdza się zarówno w daniach słonych, jak i pikantnych czy słodkich. Co istotne, odmian ryżu jest naprawdę sporo, a jedną ze szczególnie godnych uwagi, jest ryż basmati! Co warto o nim wiedzieć? I jak go prawidłowo przyrządzić?

Ryż basmati – pochodzenie, skład i właściwości

Wśród 25 gatunków zbóż ryżowych, uprawiany w rejonie Indii i Pakistanu ryż basmati należy do najstarszych i niezwykle cenionych i smacznych. Jego roczna produkcja sięga około 8-9 milionów ton, w tym średnio jedynie 1/3 jest skierowana na rynek wewnętrzny, czyli jego większość jest eksportowana do innych krajów. Nie zmienia to faktu, że w Indiach i Pakistanie stanowi on istotny składnik codziennego żywienia. I nie dzieje się tak bez przyczyny, ryż ten odznacza się bowiem aromatycznym smakiem i niezwykle bogatym składem odżywczym. Jakim dokładnie?

Obok węglowodanów, białka i błonnika w ryżu basmati znajdziemy szereg wartościowych minerałów, takich jak żelazo, cynk, magnez, potas, miedź, selen, mangan, fosfor czy wapń oraz witaminy z grupy B. Warto również nadmienić, że ryż basmati jest produktem bezglutenowym, dlatego świetnie sprawdza się w dietach eliminujących ten składnik z jadłospisu. Poza tym ryż basmati ma również pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i cholesterolu oraz prawidłowe trawienie.

Jak ugotować ryż basmati?

Przyrządzenie ryżu nie jest trudne, jeśli przestrzega się kilku istotnych zasad, dlatego też, jeśli zastanawiamy się jak ugotować ryż basmati, wystarczy trzymać się sprawdzonych metod. Zaletą ryżu basmati jest jego długi i cienki kształt, dzięki czemu czas jego gotowania jest stosunkowo krótki i wynosi około 10 minut. To jednak nie wszystko, ponieważ liczy się także sposób jego gotowania.

Zazwyczaj odbywa się to tak, że po prostu wrzucamy namoczony wcześniej i przepłukany ryż do zimnej wody, a po rozpoczęciu wrzenia, gotujemy go przez ok. 10 minut. Można jednak postawić na metodę gotowania ryżu popularną w krajach, w których stanowi on podstawę diety, czyli na gotowanie ryżu basmati metodą absorpcyjną.

W takiej sytuacji należy zachować odpowiednie proporcje wody i ryżu, tak, aby ugotowany ryż całkowicie wchłonął wodę, dzięki czemu składniki odżywcze nie zostaną z niego wypłukane. Zalecanymi proporcjami dla ryżu basmati gotowanego absorpcyjnie jest stosunek wody do ryżu wynoszący 1,3:1 – kiedy chcemy uzyskać ziarna o jędrnej i twardszej strukturze lub 1,5:1 do uzyskania ryżu bardziej miękkiego. Pamiętajmy o tym, że ryż po ugotowaniu powinien jeszcze przez 5 minut dojść pod pokrywką. Smacznego!

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Ryż basmati - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.