Słodkie przepisy na skrzydełka z kurczaka

Kategoria: Rozmaitości

skrzydełka z kurczaka na słodkoJeśli na słodko, to na słodko w pełni, prawda? Kto powiedział, że nasze nie-deserowe posiłki z konieczności muszą być słone, gorzkie czy kwaśne? Zwalczmy ten krzywdzący stereotyp – osłodźmy sobie koniec lata i zjedzmy zatem słodkawe... mięso! Mam nadzieję, że teraz jesteście prawdziwie zaintrygowani. Cóż, kotlet schabowy w cukrze czy mielony z truskawkami nie tylko na pierwszy rzut oka wyglądałyby niezbyt smakowicie. Ale spokojnie! Kuchnie z różnych stron świata obfitują w ciekawe dania mięsne i nie tylko, w których króluje właśnie słodycz.

Wątróbka z jabłkiem

Zacznijmy może od klasyki, całkiem zresztą dobrze znanej w Polsce. Choć wątróbkę można przyrządzić na wiele różnych sposobów, osobiście gorąco polecam wersję light, czyli bez maki i dużej ilości tłuszczu, ale za to z jabłkiem. Zdradzę pewien sekret: całość można lekko osłodzić zwykłym cukrem lub miodem. Dietetyczna i smaczna, słodko kwaśna potrawa do szybkiego przygotowania. Przepisów w sieci jest mnóstwo.

Chińskie smaki

Kuchnia chińska obfituje w wiele słodkich potraw mięsnych. Najbardziej znane przykłady to kurczak i wieprzowina po wietnamsku oraz filet chrupiący w sosie sezamowym. Choć dania te mają tak naprawdę wiele smaków, słodkość odgrywa w nich istotną rolę. Można je oczywiście znaleźć „u Chińczyka”, ale można i przyrządzić samemu w domu.

Skrzydełka z kurczaka w miodzie

Można je upiec w piekarniku, usmażyć na patelni, a nawet przyrządzić na grillu. Mówimy o skrzydełkach, ale podobnie da się zrobić nóżki czy pierś. Do tej prostej i pysznej słodkości potrzeba jedynie około kilograma skrzydełek, kilku łyżek miodu, oleju, odrobiny sosu sojowego i kilka szczypt koniecznie słodkiej papryki. Miód, paprykę, sos wymieszany z olejem i ewentualnie przyprawę do kurczaka mieszamy, po czym marynujemy w niej skrzydełka przez minimum godzinę. Takie skrzydełka z kurczaka w miodzie pieczemy przez pół godziny na blasze i grillu, podduszamy przez kilkanaście minut na patelni, lub smażymy przez parę minut na złoto. Pasują do ryżu, makaronu i sałat. Skrzydełek z kurczaka w miodzie nie warto z kolei łączyć z dodatkami takimi jak klasyczne pure. Przepis na skrzydełka z kurczaka w miodzie znajdziesz tutaj: http://zagrodowy.pl/chrupiace-skrzydelka-w-sosie-bbq-z-miodem-i-chili/.

Rolada z bakaliami

Wyzwanie i egzotyka – karkówka na słodko! Nie bardzo wiem, skąd znam ten przepis, ale jest pyszna. Potrzeba kilogram karkówki bez kości i typowe przyprawy do marynaty - pieprz,sól, papryka, łyżka oleju, czosnek – co kto lubi). Do nadzienia polecam mieszankę orzechów, żurawiny, suszonych moreli i śliwek, i migdałów. Całość drobno kroimy, mielimy, zalewamy na przykład sokiem pomarańczowym i miksujemy z jajem, po czym gotujemy aż do zgęstnienia. Zamarynowaną roladę nacinamy w paru miejscach i wprowadzamy nadzienie łyżką lub strzykawką. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Warto serwować z sosem musztardowymi, żurawiną, koperkiem i ziemniaczkami lub kaszą.

Wołowina na słodko

Brzmi absurdalnie, ale jednak! To kolejne danie z cyklu słodkie mięsa orientalne. Wymaga nieco więcej pracy. Aby maksymalnie ja sobie ułatwić, kupujemy gotowe, chude mięso bez kości – może też być polędwica. Do tego potrzeba jeszcze puszki ananasa w plastrach, kilku brzoskwiń w zaledwie, szklanki soku z pomarańczy, trzech ząbków czosnku, starty imbir, i – jeśli lubisz – mały koncentrat pomidorowy w puszce. Przyda się także olej sojowy. Kluczowe będzie tu posiekanie mięsa bardzo drobno, w cienkie plasterki. Następnie trzeba je marynować – koniecznie w lodówce, najlepiej przez parę godzin. Składniki marynaty to łyżka mąki ziemniaczanej, dwie szczypty soli, i rozbełtane jajko. Można też dolać odrobinę wódki lub – najlepiej – sake. Przyprawy i pastę pomidorową mieszamy na jednolitą masę, dodając na sam koniec sok. Rozgrzewamy olej na większej, głębokiej patelni i smażymy płatki wołowiny, po czym dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę i „wodę” z ananasa, całości ciągle mieszając. Skrapiamy olejem sojowym. Same kawałki ananasa dodajemy na koniec, potrawa ta świetnie komponuje się z makaronem chińskim.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Słodkie skrzydełka z kurczaka - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.