Sztuka dekorowania kawy

Kategoria: Rozmaitości

kawaKawa latte to ulubiony napój dla tych, którzy lubią kawę białą, z dużą ilością mleka, ale na bazie esencjonalnego, aromatycznego espresso. Jej zalety smakowe to jednak nie wszystko - kawa z mlekiem może mieć 3 albo 4 warstwy, a w wersji z mleczną pianką także kunsztowne rysunki. Jednak o ile przygotowanie dobrego latte nie jest trudne, gdy posiadamy dobrej jakości ekspres do kawy, o tyle malowanie pejzaży czy portretów na piance to już domena doświadczonych i utalentowanych baristów.

Latte art - barista jak artysta

Latte art to cała sztuka malowania wzorów na kawie za pomocą garnuszka oraz spienionego mleka. Najprostszym wzorem jest serduszko, rozetka oraz gałązka, jednak barista specjalizujący się w latte art potrafi stworzyć także portrety, zwierzęta, kunsztowne napisy. Poza tym kawa musi bardzo dobrze smakować, nie tylko pięknie wyglądać.

Sztuka malowania na kawie przywędrowała z Włoch, chociaż nie wiadomo kto i kiedy wpadł na pomysł latte art. Jedno jest pewne - ta sztuka znana jest na całym świecie, a wielu krajach organizowane są nawet mistrzostwa, w których wyłaniani są najzdolniejsi bariści. Być może zaczęli oni malować na kawie, by utrzeć nosa kucharzom, którzy próbują coraz piękniej ozdabiać talerze z ugotowanymi przez siebie daniami. Na początku latte art było przede wszystkim malowaniem za pomocą odpowiedniego kierowania strużką płynącego z dzbanuszka mleka, obecnie bariści wykorzystują także piórka, druciki, wykałaczki, czy płynną czekoladę, kakao, cynamon. Z piany także powstają wzory w trójwymiarze…

Podaj filiżankę aromatycznej latte

Jednak chociaż to Włosi wymyślili tę sztukę, najwięcej splendoru zdobywają bariści z Norwegii. W Polsce jednak nie brakuje też mistrzów z tej dziedziny. W roku 2016 w Mistrzostwach Polski w Latte ART wzięło udział 16 baristów stanowiących elitę tego zawodu, a nagrodą był wyjazd na Mistrzostwa Świata w Chinach. Aby być mistrzem, trzeba wielu lat treningów, cierpliwości i dużej wiedzy. Nie trzeba jednak od razu porywać się na trójwymiarowe portrety Elvisa, wystarczy, że podamy ozdobioną kawę swoim znajomym. Do domowych prób dekorowania kawy wystarczy spieniacz do mleka (najlepiej wbudowany w ekspres do kawy), dzbanuszek i wykałaczki. Najlepsza pianka tworzy się na mleku, które osiągnęło temperaturę 60-65 stopni Celsjusza.

Do filiżanki należy wlać mocne espresso (do ⅓ wysokości naczynia) i delikatnie dolać mleko, tak by piana została wlana na końcu. Ruchy ręką zależne są od tego, jaki wzór chcemy uzyskać. W Internecie znajdziemy mnóstwo filmików, jak zrobić serduszko czy rozetkę. Wystarczy obejrzeć i poćwiczyć.

Jednak nawet najładniej ozdobiona kawa nie zrobi wrażenia, jeśli będzie niesmaczna. Dlatego należy przygotować ją z dobrej jakości ziaren, w ekspresie, który działa wysokim ciśnieniem i z którego uzyskamy czarny, aromatyczny napój. Latte art bowiem, to połączenie smaku, zapachu i pozytywnych emocji związanych z graficznym uwieńczeniem.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Sztuka dekorowania kawy - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.