Udka z kurczaka… po azjatycku. Odkryj nowe smaki

Kategoria: Rozmaitości

kuchnia azjatyckaKuchnia azjatycka ma nad Wisłą liczne grono sympatyków. Jeśli i Ty do nich należysz, możesz urozmaicić nutką egzotyki domowe menu. Warto eksperymentować, bo azjatyckie dania nie przez przypadek mają tylu wielbicieli - są przepyszne!

Daj się więc ponieść fantazji, próbuj nowych przypraw i kompozycji smakowych, a zafundujesz sobie kulinarną podróż w odległe zakątki świata. Idealnym składnikiem receptur są udka z kurczaka, które zamienią posiłek w naprawdę sycącą ucztę.

Przysmak jak z chińskiej restauracji

Lubisz chińszczyznę? Przyrządź udka z kurczaka na wzór kuchni Państwa Środka. Czego nie powinno zabraknąć w takim daniu? Uwzględnij w recepturze sos sojowy, sos ostrygowy, imbir, uprażone nasiona sezamu i koniecznie czosnek, uwielbiany w różnych częściach świata. Danie powinno mieć nutkę słodyczy, dlatego wzbogać przepis także miodem, cukrem albo syropem z agawy. Tak przyrządzone mięso aż prosi się o ozdobienie zieleniną. Jeżeli chcesz kontynuować egzotyczne inspiracje, udekoruj udka trawą cytrynową, którą w bardziej swojskiej wersji godnie zastąpi szczypiorek. Jeśli zazwyczaj serwujesz kurczaka z ziemniakami, tym razem odstąp od rutyny i wybierz ryż lub makaron ryżowy. Zapowiada się ciekawie? Tak właśnie będzie, kiedy skosztujesz swojego kulinarnego dzieła.

Japońskie klimaty

Zostań mistrzem w swojej kuchni i przyrządź dla rodziny lub gości doskonałe udka z kurczaka po japońsku! W wersji podstawowej wcale nie potrzebujesz wielu składników. Sos sojowy i ocet balsamiczny to podstawa. Zaopatrz się jeszcze w czosnek i ostrą papryczkę, a żeby dodać potrawie jeszcze ciekawszego charakteru, wzbogać recepturę cukrem. Kuchnia azjatycka musi być przecież pełna kontrastów! Jeśli dla Ciebie żadne danie japońskie nie może obejść się bez imbiru, ukoronuj swoje dzieło aromatem tej rozgrzewającej, korzennej przyprawy. Najlepiej sięgnij po imbir świeży, który przed dołączeniem do reszty składników zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pyszności!

Kulinarna podróż do Indii

Z czym kojarzą Ci się Indie? Z pewnością z gorącym klimatem, jaskrawymi kolorami, henną, Bollywood, a także specyficzną kuchnią. Indyjskie dania zawdzięczają swą wyjątkowość między innymi mocnym przyprawom: chili, curry, kurkumie, gorczycy, różnym odmianom pieprzu, gałce muszkatołowej, kminowi rzymskiemu, imbirowi, czarnuszce, kolendrze... dodaj je do swoich dań, a w pewnym stopniu przybliżysz smak swojej kuchni do tego wyjątkowego kraju południowej Azji. Chociaż Indie są uznawane za ojczyznę wegetarian, wiele tradycyjnych dań opiera się na mięsie. Ty zaś możesz przyrządzić udka z kurczaka w indyjskiej odsłonie. Ich smak idealnie będzie komponował się z masalą, czyli mieszanką różnych ziół i przypraw. Co powiesz na masalę zieloną? Obtocz udka w kompozycji złożonej z kolendry, czosnku, kminu rzymskiego, imbiru, kardamonu, pieprzu, a także słodkawego cynamonu czy goździków. Do tej mieszanki dodaj ocet lub sok z limonki. Podczas marynowania w lodówce, a następnie smażenia (najpierw możesz podsmażyć trochę posiekanej cebuli), mięso apetycznie przesiąknie aromatem przypraw, a Ty poznasz nowy, niesamowity smak.

Sprawdź przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1741,name,udka-z-kurczaka-w-sosie-korma-z-chlebkiem-naan!

Kuchnia azjatycka to kopalnia inspiracji. Obecnie nie musisz mieć problemów ze znalezieniem składników do swoich wymarzonych dań, a wiele z nich na pewno kupisz w sklepach sieci Biedronka. Inne zaś śmiało zastąp rodzimymi produktami, bo przecież we własnej kuchni nie musisz kurczowo trzymać się tradycyjnych receptur, a jedynie potraktować je jako natchnienie do komponowania własnych smaków. Będzie pysznie, egzotycznie i inaczej niż zwykle.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Udka z kurczaka… po azjatycku - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.