Młynki firmy Prymat
(foto. Prymat) W skład młynka z pieprzem wchodzi (40 gram produktu): pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony i pieprz czerwony. Wszystko to jest zamknięte w poręcznym młynku oraz z zatyczką, aby dłużej utrzymać świeżość i aromat produktu. Zaleca się stosowanie świeżo zmielonego pieprzu bardziej od gotowego zmielonego, gdyż jest smaczniejszy, nie wietrzeje i mniej podrażnia żołądek. Użycie jest proste: przechylamy młynek nad potrawą i kręcimy górną częścią młynka wybraną ilość razy.
W skład młynku z solą wchodzą (80 gram produktu): sól morska gruboziarnista (80%), cebula, pieprz czarny, zioła (3%): bazylia, cząber oraz papryka słodka, gorczyca biała, gorczyca czarna, chilli. Ta mieszanka jest dosyć pikantna, dobrze skomponowana o ciekawych walorach smakowych (nie jest podana ilość procentowa pozostałych składników, ale może to tajemnica firmowa). Zawiera mniej popularną gorczycę czarną. Nadaje się do mięs, ryb, grzybów, sosów i ziemniaków. Sól jest istotnym składnikiem naszego odżywiania, gdyż odkwasza organizm, lecz pamiętajmy że w nadmiarze szkodzi!
Sól morska grubo mielona ma dobre walory smakowe oraz naturalny jod, jest bogata też w inne składniki mineralne. Gruboziarnista sól morska jest bardziej intensywna, niż ta tradycyjna kuchenna drobno mielona i wystarczy dodać jej mniejszą ilość aby docenić jej walory smakowe. Grubo mielone sole nie powinny zawierać substancji przeciwbrylujących i innych dodatków (np wybielających). Dlatego zaleca się stosowanie soli morskich.
Jedynym minusem zauważalnym tych produktów może być to, że nie jest możliwe po skończeniu ponowne napełnienie młynków wybranym produktem. Niemniej jednak te produkty są godne uwagi i polecenia, a w naszej opinii dajemy im mocne 8 (w skali od 1-10)