Berbere
Berbere
Mieszanka przypraw Berbere (wymawiamy jako "ber-beray") jest to popularna etiopska mieszanka o szorstkiej i ziemistej teksturze. Mieszanka Berbere dodaje pikanterii do potraw i używana jest do marynowania czerwonych i białych mięs – grillowanych, pieczonych i smażonych (wcieramy ją w mięsa z dodatkiem oleju przed obróbką termiczną).
Używana jest także do doprawiania potraw przygotowywanych techniką stir-fry ("smażenie w ruchu" na bardzo gorącym i płytkim oleju, zazwyczaj w woku). Służy także jako dodatek do zup, zapiekanek lub wykorzystuje się ją jako bazę do curry.
Przepis na Berbere – skład mieszanki Berbere
- ok.10 suszonych czerwonych papryczek chilli
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu)
- ok. 8 nasion kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- ok. 8 goździków
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion adżwanu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie mieszanki Berebere
1. Usunąć szypułki i nasiona z papryczek chilli
2. Na rozgrzaną patelnie dajemy rozgniecione nasiona kardamonu wraz z kuminem, kolendrą, kozieradką, goździkami, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i adżwanem. Prażymy przyprawy na średnim ogniu i mieszamy, aż wydzielą bogaty aromat i się zarumienią.
3. Usuwamy skorupki nasion kardamonu, a następnie mielimy wszystkie pieczone przyprawy na drobny proszek wraz z chilli. Następnie mieszamy z imbirem, gałką muszkatołową i solą.
4. Wykorzystujemy całą mieszankę do potrawy lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku z dala od światła lub umieszczamy w szczelnym woreczku w zamrażarce. Przechowujemy do trzech miesięcy.
Przepis na pastę Berbere
Smażymy drobno posiekaną cebulę na 1 łyżce oleju razem z łyżeczką zmielonej, łagodnej papryki i trzema łyżkami suchej mieszanki przypraw Berbere. Smażymy przez ok. pięć minut i używamy natychmiast lub pozostawiamy do ostygnięcia i przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
Jest to idealny dodatek do mięs w szczególności popularny jest pieczony comber jagnięcy z pastą berbere.