Anyż

Kategoria: Przyprawy

zdjecie anyzuAnyż

Pimpinella anisum

Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jest to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych od czasów starożytnych, zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Istnieją dowody na to, że anyż był używany już 1500 lat p.n.e. w Egipcie. Używali go też Chińczycy, Inkowie, Grecy, cieszył się popularnością wśród Rzymian. Do Polski anyż przywędrował w Średniowieczu, a jego użycie spopularyzował Zakon Benedyktów.

Opis anyżu:

Nasiona anyżu są szaro-zielone, mają wielkość - 4 mm.

Bukiet
: słodki i pachnący.
Smak: podobne do kopru włoskiego, wzbogacony łagodnym smakiem lukrecji.
Skala Ostrości: 1

Przygotowanie i przechowywanie anyżu:

Nasiona szybko tracą smak, więc zaleca się kupować je w całość i chronić przed światłem, trzymając w szczelnym pojemniku.

Kulinarne zastosowanie anyżu:

Przede wszystkim nie należy mylić anyżu z anyżem gwieździstym, który jest powszechnie używany w kuchni chińskiej. Anyż natomiast jest głównie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest do ryb, drobiu, zup i dań  warzywnych. Wiele napojów alkoholowych i syropów jest aromatyzowanych anyżem.

Inne nazwy anyżu:

Anyż, kminek słodka
Francuski: anis
Niemiecki: Anis
Włoski: anice
Hiszpański: anis
Grecki: anis
Indian: saunf, sompf, souf

 

anyz gwiazdzistyAnyż Gwiaździsty

Illicium verum


Anyż gwiaździsty
jest dalekowschodnią przyprawą pochodzącą z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku.

Zastosowanie swoje znajduje zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Zmielone owoce anyżu stanowią przyprawę, olej wytwarzany w procesie ekstrakcji parowej anyżu stosowany jest często jako dodatek do napojów, głównie do aromatyzowania niskoprocentowych likierów alkoholowych.

Opis anyżu gwiaździstego:

Anyż jest niezwykłym owocem niewielkiego drzewa orientalnego. Roślina ta dorasta do około 8 m wysokości. Liście są szerokolancetowate, mają jasnozieloną barwę. Kwiaty anyżu są biało-żółte lub zielono - białe. Owoce anyżu wyglądem swym przypominają gwiazdy, są zbierane zanim dojrzeją i poddawane procesowi suszenia. Wysuszone owoce dostępne są w całości (gwiazdki) lub zostają zmielone na czerwono-brązowy proszek.

Bukiet: Mocny, ostry, podobny do bukietu lukrecji.

Smak: kojarzący się z gorzkim anyżem, smak anyżu gwiazdkowego jest jednak ostrzejszy, nadający autentyczny smak potrawom, charakterystyczny dla kuchni chińskiej.

Skala Ostrości: 3

Przygotowanie i przechowywanie anyżu gwiaździstego:

Gwiazdki anyżu mogą być dodawane w całości bezpośrednio do potraw, można je też zemleć. Przechowywane w całości w szczelnych pojemnikach, utrzymują świeżość przez ponad rok.

Zastosowanie kulinarne anyżu gwiaździstego:

Anyż jest używany zarówno w kuchni orientalnej jak i w europejskiej. Wykorzystuje się go do wyrobów cukierniczych, do dań z mięsa i drobiu. W kuchni chińskiej anyż jest bardzo pospolitą przyprawą, dodawaną w szczególności do potraw z wołowiny, kurczaka, do zup. W kuchni europejskiej anyż dodawany jest do kompotów owocowych i dżemów oraz używany do produkcji likierów.

 

Właściwości lecznicze anyżu gwiaździstego

Anyż ma też właściwości lecznicze, działa rozkurczowo, mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy. Roślina ta ma też działanie antybakteryjne i wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Używany jest też do leczenia kolki i reumatyzmu. Jest doskonałym dodatkiem aromatycznych herbat leczniczych.

Inne nazwy anyżu gwiaździstego:

Angielski: Anise
Francuski: Anis de la Chine, anyż Etoile, Badiane
Niemiecki: Sternanis
Włoski: Anice stellato
Hiszpański: Anis estrllado, badian
Chiński: ba Chio, ba (ht) g (h) ok, bart gok, pa-chiao, pak kok, PEH kah
Indonezyjski: Bunga Lawang
MalayBunga Lawang

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Anyż - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.