Papryczka peperoni

Kategoria: Przyprawy

zdjęcie papryczki peperoniPapryczka peperoni

Spotyka się 2 rodzaje nazewnictwa: w krajach anglosaskich jest synonimem chilli, nazwa najczęściej odnosi się do papryk o strąkach wydłużonych (cayennowatych). W Polsce często używana do określenia chili.

Papryczką peperoni nazywana jest także słodka papryka, podłużna, od 5 do 15 cm długości, koloru zielonego lub czerwonego, często marynowana (np w occie), dobrze komponuje się na pizzy i zapiekankach, kanapkach oraz sałatkach. Papryczka ta posiada dużo witaminy C, związków mineralnych oraz beta karotenu. W papryczce peperoni zawartych jest wiele bioflawonoidów, które mają właściwości antynowotworowe.

 

papryczka piri-piriPapryczka piri piri

Capsicum annuum

To odmiana uprawowa papryki rocznej, uprawiana głównie w krajach afrykańskich. Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-120 centymetrów wysokości. Liście mają 4-7 cm długości i ok. 1,5 cm szerokości. Owoce mierzą do 2,5 centymetrów. Kolor niedojrzałej jagody jest zielony, dojrzałej – czerwony lub fioletowy. Niektóre formy piri-piri posiadają wysoką ostrość: 9-10.

 

W kuchni afrykańskiej piri-piri jest często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb. Używa się także w zupach i gulaszach.

Zobacz także chilli

Zobacz także papryka

Zobacz także pieprz kajeński

koszyk przyprawKUP dobrą PAPRYCZKĘ PEPERONI w sklepie internetowym

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Papryczka peperoni / piri-piri - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.