Sól - charakterystyka i rodzaje

Kategoria: Przyprawy

sólSól – charakterystyka i rodzaje

Chlorek sodu, czyli sól kuchenna wykorzystywana jest jako środek spożywczy i jest minerałem charakteryzującym się słonym smakiem. Istnieje wiele rodzajów soli, które pochodzą z różnych części świata.

Światowy rynek soli szacuje się na około 200 milionów ton produktu w skali roku. Do największych europejskich producentów zaliczyć możemy Niemcy, następnie Francję i Włochy.

Popularne są też sole smakowe: sól + inne przyprawy i dodatki np. sól czosnkowa, sól ziołowa, sól selerowa itd.

Każdy rodzaj soli ma inne właściwości smakowe, inny skład, skalę słoności, inaczej rozpuszcza się w wodzie, różnie komponuje się w potrawach. Poniżej przedstawiamy te najbardziej popularne:

Sól kamienna

Składa się wyłącznie z chlorku sodu, otrzymywana jest w procesie ekstrakcji. Wydobywa się ją w kopalniach, które ukształtowały się na przełomie milionów lat w miejscach mórz już nieistniejących.

sól morskaSole morskie

Jak sama nazwa wskazuje, ten typ soli otrzymywany jest z wody morskiej, poprzez odparowanie słoneczne, tworząc kryształy zwane halitem. Sól  ta bogata jest w jod, wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy i metabolizm.

sól morska sklepKUP Sól morską gruboziarnistą w sklepie internetowym

 

Sól słodka z miasta Cervia (Italia)

Sól gruboziarnista wydobywana, zbierana i konfekcjonowana według tradycyjnych metod, respektujących lokalny ekosystem. Zawiera naturalny jod oraz małe ilości pierwiastków takich jak potas, wapń, siarczan magnezu – stąd nazwa "dolce" czyli słodka.

Sól Sal fiore (Italia)

Sól ta zwana także solą papieską. Jest to sól słodka, drobnoziarnista bogata w oligoelementy, doskonała zarówno do wypieków chleba, mięs czy produkcji wędlin. Otrzymywana jest w sposób naturalny. Bogata jest w jod, potas, cynk, miedź. Od wieków nazywana solą papieża, solą Stolicy Apostolskiej, dawniej bowiem przynoszono ją na mszę, której przewodniczył papież.

 

Sól - Il fiore di sale z miasta Trapani (Italia)

Otrzymywana w miesiącach letnich, przy rygorystycznie przestrzeganych tradycjnych metodach, nie poddawana procesowi rafinacji. Bogata w minerały, jod, potas, magnez, o doskonałym smaku. Idealna do wszystkich potraw.

sól szara z GuerandeSól szara z  Guerande, (Francja)

Guerande to miasto położone na atlantyckim wybrzeżu Bretanii. Ten typ soli gruboziarnistej jest dosyć rzadki, otrzymywany jest w miesiącach letnich, od czerwca do września, zgodnie z rzemiosłem tradycyjnym Celtów, opartym na poddawaniu soli działaniu wiatru. W ten sposób sól ta pozostaje szara, bo nie jest poddana procesowi rafinacji. Nadaje się do większości dań, w szczególności zaś do tych przygotowywanych na surowo, jak różnego rodzaju sałaty, mięsa czy ryby.

Camargue (Francia)

Camargue i okolice, to wilgotny i bagnisty teren na południu Francji, nieopodal miasta Arles, między Morzem Śródziemnym, a rzeką Rodan. Chlorek sodu tworzy się tu w określonych warunkach klimatycznych. Sól pochodząca z tych terenów jest więc drogocenna i rzadka, zwana jest morskim kawiorem. Używana jest przez najlepszych szefów kuchni. Doskonale podbija smak przypraw, wyczuwalna jest stopniowo, stąd często używana bywa do solenia wody, w której gotowany będzie makaron. Dodaje się ją również do sosów typu winegrette, marynat mięsnych, ryb lub dań pieczonych w skorupie solnej.

Sól Halen Mon (Anglia)

Sól o śnieżnobiałym kolorze, używana do surowych mięs.

Sól z Algarve (Portugalia)

Nazywana jest w Portugalii „słonecznym kremem", znana ze swoich właściwości już przez antycznych Rzymian. Została ponownie odkryta przez szefów kuchni, jako ta o delikatnym smaku, kolorze kości słoniowej i chrupkości. Dodatkowo bogata jest w magnes, potas, ciekawie łączy się z wieloma potrawami i kuchniami.

hawajska czarna sólSól czarna Black Lava (Hawaje, Molokai)

Produkowana u wybrzeży wyspy Molokai, metodą tradycyjną. Swój czarny kolor zawdzięcza lawie wulkanicznej, poddawana jest więc procesowi dokładnego oczyszczenia. Jednocześnie jest ona bogata w wiele cennych minerałów. Wykorzystywana jest głównie do dań rybnych przygotowywanych na grillu.

czerwona sól AlaeaSól czerwona Alaea (Hawaje)

Alaea to czerwona glina, która w ciągu wieków odkładała się na brzegu hawajskich zbocz. Sól ta otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę. Kolor czerwony ma związek z wysokim poziomem żelaza w glinie (jest go nawet pięć razy więcej niż w winnych rodzajach soli). Smak soli czerwonej jest bardzo intensywny, używa się jej do czerwonego mięsa z rusztu, dobrze komponuje się z jagnięciną.

sól cypryjaska czarnaCypryjska Sól Czarna (Grecja)

Produkowana w procesie odparowywania na wybrzeżach Cypru, zawierająca związku węgla drzewnego, jest więc doskonała dla osób mających problemy z układem pokarmowym. Ma intensywny czarny kolor i osobliwy kształt – każde ziarenko przypomina małą piramidę. Sól ta jest delikatna, nadaje się do przyprawiania ryb, frytek.

Sól Aguni (Japonia)

Sól pochodząca z Japonii.  Ma aksamitną konsystencję i aromatyczny smak. Jest bardzo delikatna, co ma bezpośredni związek z procesem osuszania przy użyciu drewna bambusowego. Sól ta nie jest poddawana procesowi rafinacji i jest biała. Niektórzy dodają ją do kawy, ponieważ jest pomocna przy przedawkowaniu kofeiny.

czerowna australisjka sólSól czerwona Murray River (Australia)

Pozyskiwana jest z wód australijskiej rzeki, od której sól ta wzięła swoją nazwę - Murray, w miejscu, w którym rzeka wpada do morza, nie jest to więc typowa sól morska. Smakuje bardzo oryginalnie, nadaje się do wielu potraw pieczonych. Zawartość karotenu (pochodzącego z glonów) sprawia, że sól przybiera brzoskwiniowy kolor. Sprzedawana jest w postaci cienkich płatków podobnych do płatków kukurydzianych.

himalajska sólSól różowa z Himalajów

Pozyskiwana w największych kopalniach soli na świecie w miejscowości Kewra, które datuje się na około 200 milionów lat. Uważana jest za najczystszą sól na świecie, ponieważ pochodzi z czasów ery jurajskiej, kiedy świat był jeszcze w stanie nienaruszonym.

Na pewno sól ta posiada najwyższe stężenie minerałów, co sprawia, że jest najbardziej wartościowa ze wszystkich jej rodzajów soli. Jej smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Sól himalajska nadaje się głównie do surowych warzyw, ryb, tatara, ale łączy się dobrze z większością potraw.

Sól różowa z Himalajów znajduje zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym, w SPA, ma właściwości obniżające ciśnienia krwi, usuwa toksyny i stymuluje krążenie krwi.

sól himalajska sklepKUP Sól himalajską w sklepie internetowym

Sól czerwona Maras (Peru)

Wydobywana w Andach, na głebokości prawie 3000 metrów, zgodnie z tradycyjnymi metodami, które sięgają czasów Inków. Sól wydobywa się ręcznie, w naturalnym zbiorniku utworzonym przez wilgoć. Dlatego też sól Maras jest często nazywana solą morską. Ma blado różowy kolor, jest wilgotna, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi.

 

Sól Mirroir (Boliwia)

Wydobywana na głębokości  prawie 3700 metrów, w Andach boliwijskich, na otwartym obszarze będącym pozostałością morskiego basenu dawnych epok. Nazwa soli "mirroir" -  lustro, wynika z  wysokiego stężenia minerałów, które powodują efekt lustra soli. Ma kolor różowo -  pomarańczowy i bardzo intensywny smak, stąd należy ją stosować z umiarem.

perska sól niebieskaSól niebieska Persia (Iran)

Pochodzie z pradawnych kopalni Iranu, ma naturalną niebieską barwę ponieważ zawiera sylwin. Jest czysta, naturalna, używana często do dekorowania potraw, mielona przed podaniem.

sól niebieska sklepKUP Sól niebieską w sklepie internetowym

 


Sól fioletowa (czarna) Kala Namak (India)

Sól wydobywana w indyjskich kopalniach, używane od tysięcy lat w medycynie indyjska sólajurwedyjskiej, ze względu na swoje właściwości wspomagające trawienie. Jest również stosowana w mieszankach przypraw indyjskich. Ma fioletową  barwę i niezbyt przyjemny zapach, ze względu na wysokie stężenie siarki , który jednak znika w trakcie gotowania, pozostawiając delikatny posmak.

sól kala namak sklepKUP Sól Kala Namak w sklepie internetowym

 

Zobacz także: Zioła zastępujące sól

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Sól - rodzaje - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.