Sól - charakterystyka i rodzaje
Sól – charakterystyka i rodzaje
Chlorek sodu, czyli sól kuchenna wykorzystywana jest jako środek spożywczy i jest minerałem charakteryzującym się słonym smakiem. Istnieje wiele rodzajów soli, które pochodzą z różnych części świata.
Światowy rynek soli szacuje się na około 200 milionów ton produktu w skali roku. Do największych europejskich producentów zaliczyć możemy Niemcy, następnie Francję i Włochy.
Popularne są też sole smakowe: sól + inne przyprawy i dodatki np. sól czosnkowa, sól ziołowa, sól selerowa itd.
Każdy rodzaj soli ma inne właściwości smakowe, inny skład, skalę słoności, inaczej rozpuszcza się w wodzie, różnie komponuje się w potrawach. Poniżej przedstawiamy te najbardziej popularne:
Sól kamienna
Składa się wyłącznie z chlorku sodu, otrzymywana jest w procesie ekstrakcji. Wydobywa się ją w kopalniach, które ukształtowały się na przełomie milionów lat w miejscach mórz już nieistniejących.
Sole morskie
Jak sama nazwa wskazuje, ten typ soli otrzymywany jest z wody morskiej, poprzez odparowanie słoneczne, tworząc kryształy zwane halitem. Sól ta bogata jest w jod, wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy i metabolizm.
KUP Sól morską gruboziarnistą w sklepie internetowym
Sól słodka z miasta Cervia (Italia)
Sól gruboziarnista wydobywana, zbierana i konfekcjonowana według tradycyjnych metod, respektujących lokalny ekosystem. Zawiera naturalny jod oraz małe ilości pierwiastków takich jak potas, wapń, siarczan magnezu – stąd nazwa "dolce" czyli słodka.
Sól Sal fiore (Italia)
Sól ta zwana także solą papieską. Jest to sól słodka, drobnoziarnista bogata w oligoelementy, doskonała zarówno do wypieków chleba, mięs czy produkcji wędlin. Otrzymywana jest w sposób naturalny. Bogata jest w jod, potas, cynk, miedź. Od wieków nazywana solą papieża, solą Stolicy Apostolskiej, dawniej bowiem przynoszono ją na mszę, której przewodniczył papież.
Sól - Il fiore di sale z miasta Trapani (Italia)
Otrzymywana w miesiącach letnich, przy rygorystycznie przestrzeganych tradycjnych metodach, nie poddawana procesowi rafinacji. Bogata w minerały, jod, potas, magnez, o doskonałym smaku. Idealna do wszystkich potraw.
Sól szara z Guerande, (Francja)
Guerande to miasto położone na atlantyckim wybrzeżu Bretanii. Ten typ soli gruboziarnistej jest dosyć rzadki, otrzymywany jest w miesiącach letnich, od czerwca do września, zgodnie z rzemiosłem tradycyjnym Celtów, opartym na poddawaniu soli działaniu wiatru. W ten sposób sól ta pozostaje szara, bo nie jest poddana procesowi rafinacji. Nadaje się do większości dań, w szczególności zaś do tych przygotowywanych na surowo, jak różnego rodzaju sałaty, mięsa czy ryby.
Camargue (Francia)
Camargue i okolice, to wilgotny i bagnisty teren na południu Francji, nieopodal miasta Arles, między Morzem Śródziemnym, a rzeką Rodan. Chlorek sodu tworzy się tu w określonych warunkach klimatycznych. Sól pochodząca z tych terenów jest więc drogocenna i rzadka, zwana jest morskim kawiorem. Używana jest przez najlepszych szefów kuchni. Doskonale podbija smak przypraw, wyczuwalna jest stopniowo, stąd często używana bywa do solenia wody, w której gotowany będzie makaron. Dodaje się ją również do sosów typu winegrette, marynat mięsnych, ryb lub dań pieczonych w skorupie solnej.
Sól Halen Mon (Anglia)
Sól o śnieżnobiałym kolorze, używana do surowych mięs.
Sól z Algarve (Portugalia)
Nazywana jest w Portugalii „słonecznym kremem", znana ze swoich właściwości już przez antycznych Rzymian. Została ponownie odkryta przez szefów kuchni, jako ta o delikatnym smaku, kolorze kości słoniowej i chrupkości. Dodatkowo bogata jest w magnes, potas, ciekawie łączy się z wieloma potrawami i kuchniami.
Sól czarna Black Lava (Hawaje, Molokai)
Produkowana u wybrzeży wyspy Molokai, metodą tradycyjną. Swój czarny kolor zawdzięcza lawie wulkanicznej, poddawana jest więc procesowi dokładnego oczyszczenia. Jednocześnie jest ona bogata w wiele cennych minerałów. Wykorzystywana jest głównie do dań rybnych przygotowywanych na grillu.
KUP Sól CZARNĄ w sklepie internetowym
KUP Sól ZIELONĄ HAWAJSKĄ w sklepie internetowym
Sól czerwona Alaea (Hawaje)
Alaea to czerwona glina, która w ciągu wieków odkładała się na brzegu hawajskich zbocz. Sól ta otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę. Kolor czerwony ma związek z wysokim poziomem żelaza w glinie (jest go nawet pięć razy więcej niż w winnych rodzajach soli). Smak soli czerwonej jest bardzo intensywny, używa się jej do czerwonego mięsa z rusztu, dobrze komponuje się z jagnięciną.
Cypryjska Sól Czarna (Grecja)
Produkowana w procesie odparowywania na wybrzeżach Cypru, zawierająca związku węgla drzewnego, jest więc doskonała dla osób mających problemy z układem pokarmowym. Ma intensywny czarny kolor i osobliwy kształt – każde ziarenko przypomina małą piramidę. Sól ta jest delikatna, nadaje się do przyprawiania ryb, frytek.
Sól Aguni (Japonia)
Sól pochodząca z Japonii. Ma aksamitną konsystencję i aromatyczny smak. Jest bardzo delikatna, co ma bezpośredni związek z procesem osuszania przy użyciu drewna bambusowego. Sól ta nie jest poddawana procesowi rafinacji i jest biała. Niektórzy dodają ją do kawy, ponieważ jest pomocna przy przedawkowaniu kofeiny.
Sól czerwona Murray River (Australia)
Pozyskiwana jest z wód australijskiej rzeki, od której sól ta wzięła swoją nazwę - Murray, w miejscu, w którym rzeka wpada do morza, nie jest to więc typowa sól morska. Smakuje bardzo oryginalnie, nadaje się do wielu potraw pieczonych. Zawartość karotenu (pochodzącego z glonów) sprawia, że sól przybiera brzoskwiniowy kolor. Sprzedawana jest w postaci cienkich płatków podobnych do płatków kukurydzianych.
Sól różowa z Himalajów
Pozyskiwana w największych kopalniach soli na świecie w miejscowości Kewra, które datuje się na około 200 milionów lat. Uważana jest za najczystszą sól na świecie, ponieważ pochodzi z czasów ery jurajskiej, kiedy świat był jeszcze w stanie nienaruszonym.
Na pewno sól ta posiada najwyższe stężenie minerałów, co sprawia, że jest najbardziej wartościowa ze wszystkich jej rodzajów soli. Jej smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Sól himalajska nadaje się głównie do surowych warzyw, ryb, tatara, ale łączy się dobrze z większością potraw.
Sól różowa z Himalajów znajduje zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym, w SPA, ma właściwości obniżające ciśnienia krwi, usuwa toksyny i stymuluje krążenie krwi.
KUP Sól himalajską w sklepie internetowym
Sól czerwona Maras (Peru)
Wydobywana w Andach, na głebokości prawie 3000 metrów, zgodnie z tradycyjnymi metodami, które sięgają czasów Inków. Sól wydobywa się ręcznie, w naturalnym zbiorniku utworzonym przez wilgoć. Dlatego też sól Maras jest często nazywana solą morską. Ma blado różowy kolor, jest wilgotna, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi.
Sól Mirroir (Boliwia)
Wydobywana na głębokości prawie 3700 metrów, w Andach boliwijskich, na otwartym obszarze będącym pozostałością morskiego basenu dawnych epok. Nazwa soli "mirroir" - lustro, wynika z wysokiego stężenia minerałów, które powodują efekt lustra soli. Ma kolor różowo - pomarańczowy i bardzo intensywny smak, stąd należy ją stosować z umiarem.
Sól niebieska Persia (Iran)
Pochodzie z pradawnych kopalni Iranu, ma naturalną niebieską barwę ponieważ zawiera sylwin. Jest czysta, naturalna, używana często do dekorowania potraw, mielona przed podaniem.
KUP Sól niebieską w sklepie internetowym
Sól fioletowa (czarna) Kala Namak (India)
Sól wydobywana w indyjskich kopalniach, używane od tysięcy lat w medycynie ajurwedyjskiej, ze względu na swoje właściwości wspomagające trawienie. Jest również stosowana w mieszankach przypraw indyjskich. Ma fioletową barwę i niezbyt przyjemny zapach, ze względu na wysokie stężenie siarki , który jednak znika w trakcie gotowania, pozostawiając delikatny posmak.
KUP Sól Kala Namak w sklepie internetowym
KUP Sól WĘDZONĄ drzewem bukowym w sklepie internetowym
KUP Kwiat soli Morskiej Fleur de la sel 30g rarytas w sklepie internetowym