Trawa cytrynowa

Kategoria: Przyprawy

trawa cytrynowa korzeńTrawa cytrynowa (palczatka)

Trawa cytrynowa jest wysoką tropikalną trawą. Świeże łodygi i liście mają czysty cytrynowy zapach, ponieważ zawierają olejek eteryczny, który obecny jest również w skórce cytryny.

Opis trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa jest długa i gruba, posiada liście w górnej części oraz od strony korzenia. W kuchni wykorzystuje się pokrojoną dolną część trawy. Jako przyprawa, najlepiej sprawdza się świeża trawa cytrynowa, ponieważ posiada żywy smak, aczkolwiek sprzedawana jest również w postaci suszonej. Przyprawa dostępna jest w różnych postaciach: pocięta na plasterki, pocięta i przesiana, sproszkowana lub w postaci olejku, który można ekstrahować.

Bukiet: cytrynowy

Smak: cytrynowy z nutą imbiru

Skala ostrości: 1

Przygotowanie i przechowywanie trawy cytrynowej

Jeżeli chcemy wykorzystać świeżą trawę cytrynową, należy użyć tylko jej dolną, bulwiastą część łodygi. Może być wykorzystana w całości lub pokrojona w plasterki. Jedna łyżeczka sproszkowanej przyprawy jest równoznaczna z jedną świeżą łodygą. Zalecane jest moczenie suszonych plasterków trawy cytryny na dwie godziny przed użyciem. Trawa cytrynowa może być przechowywana od 2 do 3 tygodni w lodówce w papierowej torebce. Łodygi można również mrozić i wykorzystać w przeciągu kilku miesięcy. Trawę cytrynową należy zawsze starannie owijać i przechowywać oddzielnie, ponieważ jej aromatem "przechodzą" szybko inne składniki znajdujące się w lodówce.

trawa cytrynowa suszonaWykorzystanie kulinarne trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa cechuje kuchnię Indonezji, Malezji, Sri Lanki, a także kuchnię indyjską, gdzie znajduje szerokie zastosowanie w daniach pikantnych i mięsnych, daniach z drobiu, owoców morza i warzywnych curry. Trawa cytrynowa idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, szczególnie w połączeniu z kurczakiem lub z owocami morza. Istnieją niezliczone przepisy kulinarne pochodzące ze Sri Lanki i Tajlandii wykorzystujące tą właśnie kombinację. Łodygi trawy znajdują również zastosowanie w herbatach, a także w aromatycznych marynatach.

Właściwości medyczne trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa ma właściwości moczopędne, tonizujące i pobudzające. Wpływa korzystnie na trawienie, a mikstura trawy cytrynowej z papryką łagodzi problemy menstruacyjne oraz nudności. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe. Jest dobrze znana jako łagodny środek odstraszający owady, a pozyskany z niej olejek stosuje się w przemyśle perfumeryjnym.

 

liscie trawy cytrynowejUprawa trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa jest rośliną wieloletnią, posiadającą długie ostre liście. Rośnie w gęstych kępach w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Rozmnaża się przez podzielenie kępy korzenia. Roślina żyje od trzech do czterech lat, zbiera się ją co trzy do pięciu miesięcy. Jest uprawiana w całej południowo-wschodniej Azji, południowych Indiach, na Sri Lance, w Afryce Środkowej, Gwatemali, Brazylii, USA i w Indiach Zachodnich.

trawa cytrynowa sklepKUP TRAWĘ CYTRYNOWĄ w sklepie internetowym

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Trawa cytrynowa (palczatka) - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.