Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa (palczatka)
Trawa cytrynowa jest wysoką tropikalną trawą. Świeże łodygi i liście mają czysty cytrynowy zapach, ponieważ zawierają olejek eteryczny, który obecny jest również w skórce cytryny.
Opis trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa jest długa i gruba, posiada liście w górnej części oraz od strony korzenia. W kuchni wykorzystuje się pokrojoną dolną część trawy. Jako przyprawa, najlepiej sprawdza się świeża trawa cytrynowa, ponieważ posiada żywy smak, aczkolwiek sprzedawana jest również w postaci suszonej. Przyprawa dostępna jest w różnych postaciach: pocięta na plasterki, pocięta i przesiana, sproszkowana lub w postaci olejku, który można ekstrahować.
Bukiet: cytrynowy
Smak: cytrynowy z nutą imbiru
Skala ostrości: 1
Przygotowanie i przechowywanie trawy cytrynowej
Jeżeli chcemy wykorzystać świeżą trawę cytrynową, należy użyć tylko jej dolną, bulwiastą część łodygi. Może być wykorzystana w całości lub pokrojona w plasterki. Jedna łyżeczka sproszkowanej przyprawy jest równoznaczna z jedną świeżą łodygą. Zalecane jest moczenie suszonych plasterków trawy cytryny na dwie godziny przed użyciem. Trawa cytrynowa może być przechowywana od 2 do 3 tygodni w lodówce w papierowej torebce. Łodygi można również mrozić i wykorzystać w przeciągu kilku miesięcy. Trawę cytrynową należy zawsze starannie owijać i przechowywać oddzielnie, ponieważ jej aromatem "przechodzą" szybko inne składniki znajdujące się w lodówce.
Wykorzystanie kulinarne trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa cechuje kuchnię Indonezji, Malezji, Sri Lanki, a także kuchnię indyjską, gdzie znajduje szerokie zastosowanie w daniach pikantnych i mięsnych, daniach z drobiu, owoców morza i warzywnych curry. Trawa cytrynowa idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, szczególnie w połączeniu z kurczakiem lub z owocami morza. Istnieją niezliczone przepisy kulinarne pochodzące ze Sri Lanki i Tajlandii wykorzystujące tą właśnie kombinację. Łodygi trawy znajdują również zastosowanie w herbatach, a także w aromatycznych marynatach.
Właściwości medyczne trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa ma właściwości moczopędne, tonizujące i pobudzające. Wpływa korzystnie na trawienie, a mikstura trawy cytrynowej z papryką łagodzi problemy menstruacyjne oraz nudności. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe. Jest dobrze znana jako łagodny środek odstraszający owady, a pozyskany z niej olejek stosuje się w przemyśle perfumeryjnym.
Uprawa trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa jest rośliną wieloletnią, posiadającą długie ostre liście. Rośnie w gęstych kępach w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Rozmnaża się przez podzielenie kępy korzenia. Roślina żyje od trzech do czterech lat, zbiera się ją co trzy do pięciu miesięcy. Jest uprawiana w całej południowo-wschodniej Azji, południowych Indiach, na Sri Lance, w Afryce Środkowej, Gwatemali, Brazylii, USA i w Indiach Zachodnich.