Madras Masala
Madras Masala
Madras Masala to mieszanka przypraw suchych i mokrych typowych dla południowych Indii. Przyprawy suche są prażone i mielone przed dodaniem czosnku, drobno startego imbiru i octu. Następnie dodawany jest olej, w celu rozwinięcia smaków.
Mieszankę tę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Madras Masala Przepis
Składniki:
- 1/2 szklanki mielonego kminu rzymskiego- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu- 1 łyżka kurkumy w proszku
- 1 łyżka czarnej gorczycy- 1 łyżka sproszkowanego chilli- 1 łyżka soli- 2 łyżki zgniecionego czosnku
- 1 szklanka mielonej kolendry- 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
- łyżeczka octu
- 3/4 szklanki oleju
Przygotowanie Madras Masala
W naczyniu łączymy przyprawy z solą. Dodajemy czosnek, imbir, odrobinę octu, mieszamy składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewamy olej na patelni, kiedy będzie już bardzo gorący dodajemy przyprawę i zmniejszamy ogień, stale mieszając, aż olej oddzieli się od przypraw.
Używamy 1 łyżkę stołową na każde 500 gramów mięsa, ryb lub drobiu, zastępując w ten sposób czosnek, imbir, czy inne przyprawy korzenne.
Zobacz też:
Garam Masala
Hara masala (zielona masala)