Pieprz kubeba

Kategoria: Przyprawy

Pieprz kubebaPieprz kubeba

Piper cubeba, (Rodzina Piperaceae)

Wywodzi się z Indonezji, w szczególności  z Jawy, a do Europy przybył szlakiem weneckim przez Indie za sprawą Arabów. Jawajscy hodowcy chronili swój monopol na pieprz kubeba, sterylizując młode owoce poprzez wyparzenie i tym samym uniemożliwiając hodowlę w innych miejscach. Pieprz kubeba znajduje podstawowe zastosowanie w medycynie, jednak jest również przydatnym substytutem pieprzu ze względu na duże podobieństwo.

Opis pieprzu kubeba

Przyprawa jest nazywana zarówno pieprzem kubeba jak i owocem kubeba. Kubeb to małe, brązowo-czerwone, nieregularne nasienie podobne do kardamonu. Nasiona osiągają 3-4 milimetrów średnicy i są obficie spowite brązowymi zmarszczkami. Wysuszona kapsułka o kształcie figi mierzy 30 milimetrów długości, a jej pestki są białe.

Tropikalne, długowieczne pnącze z owalną, szarą łodygą. Liście są gładkie, owalne, zakończone spiczastym czubkiem. Niewielkie, białe kwiaty są otoczone ostrymi kolcami, z których czubków wzdłuż osi łodygi kiełkują brązowe owoce.

Bukiet: cierpki, podobny do kamfory ze śladowym posmakiem gałki muszkatołowej, Smak: pieprzny, aromatyczny, nieco gorzki, Skala ostrości: 3

Ze względu na ryzyko gwałtownej utraty aromatu, podobnie jak w przypadku innych pieprzy, kubeba powinien być mielony tylko wtedy, kiedy jest to konieczne.

Zastosowanie kulinarne pieprzu kubeba

Pieprz kubeba jest charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, szczególnie często przyprawia się nim gules (potrawa curry). Był również popularny w krajach arabskich. Chociaż w zachodniej kuchni kubeba nie znajduje specyficznego zastosowania, był rozchwytywany w średniowieczu, a używany z umiarem może wciąż służyć zarówno jako przyprawa jak i substytut pieprzu.

Ze względu na aromatyczny zapach dobrze komponuje się z mięsami, serami i daniami warzywnymi. Może zastępować pieprz w mieszankach przypraw takich jak quatre-épices (francuska mieszanka ziół dodawana do potraw mięsnych oparta na podstawowych przyprawach: pieprzu, imbirze, gałce muszkatołowej i goździkach, w Polsce znana jako mieszanka czterech przypraw).

Kubeba może służyć jako substytut pieprzu podczas doprawiania kiełbas, pasztetów, chlebów cynamonowych i słonych ciasteczek. Przyprawa zastępuje z powodzeniem ziele angielskie, nadając  potrawom nieco bardziej pieprznego posmaku.

drzewo pieprzu kubebaWłaściwości lecznicze pieprzu kubeba

Młode owoce pieprzu kubeba są wiatropędny, moczopędny. Są stosowane jako antyseptyk, środek stymulacyjny i wykrztuśny. Są często używane w leczeniu rzeżączki. Sprawdza się jako środek łagodzący objawy chronicznego zapalenia oskrzeli. Jest również używany w walce z chorobami układu pokarmowego, problemami z trawieniem i czerwonką.

Pieprz kubeba działa miejscowo, stymulując poprawne funkcjonowanie błony śluzowej układu oddechowego i wydalniczego. Zioło jest również związane z leczeniem chorób układu rozrodczego. Jest powszechnym środkiem w łagodzeniu objawów zapalenia pęcherza moczowego, kandydozy pochwy, zapalenia cewki moczowej i infekcji prostaty.

Właściwości związane z leczeniem dolegliwości miejsc intymnych wpłynęły na przekonanie o jego działaniu kubeby jako afrodyzjaku. Był często używany podczas rzucania miłosnych uroków.

 

Inne nazwy pieprzu Kubeba

Papryka jawajska, pieprz ogonisty, kubeba ogoniasta; Francuski: cubebe; Niemiecki: Kubebe; Włoski: cubebe; Hiszpański: cubebe; Indonezyjski: tjabé djawa.

pieprz kubeba sklepKUP Pieprz Kubeba w sklepie internetowym

Zobacz także:

 

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Pieprz Kubeba - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.