Nasiona akacji australijskiej (Wattleseed)

Kategoria: Przyprawy

nasiona akacji australisjkiejNasiona akacji australijskiej (ang. Wattleseed wym. "Wotelsid")

Acacia aneuro, Acacia victoriae Rodzina: Fabaceae

Wattleseed” to bardzo pożywne nasiona akacji, które po prażeniu charakteryzują się niesamowitym aromatem kawy, czekolady, orzechów laskowych, które można wykorzystać zarówno w słodkich, jak i słonych potrawach. Jadalne nasiona akacji pochodzą z niewielkiej gatunkowo liczby drzew akacji rodzących strąki zawierające jadalne nasiona.

Istnieje ponad 700 gatunków akacji, lecz większość z nich posiada trujące nasiona. Musimy więc mieć absolutną pewność, że dany gatunek posiada nasiona jadalne.

Opis nasion akacji australijskiej

Jedną ze znanych mieszanek nasion jest tzw. mulga, w której skład wchodzą nasiona różnych gatunków akacji. Nasiona te mają bardzo dużo składników odżywczych, w tym białka, których znaczna część znajduje się w „ogonie” nasionka. Drzewa akacjowe rosną w australijskiej prowincji, osiągają 6 metrów wysokości i są zupełnie niepodobne do pozostałych drzew należących do rodziny motylkowatych (Fabaceae). Cechą, dzięki której możemy zauważyć ową przynależność jest wygląd strąków, które zawierają nasiona typowe dla roślin należących do Fabaceae.

Wiele gatunków akacji nie ma liści, lecz łodygi, które są spłaszczone do kształtu przypominającego liście, spełniając ich funkcję - taka struktura czyni je odpornymi na długotrwałą suszą. Pasożytnicze owady, które atakują akacje powodują obrzęk pojawiający się na gałęziach. Nasiona są słodkie i soczyste w środku, dzięki czemu potocznie nazywane są "jabłkami" akacji. Choć australijscy Aborygeni spożywali gotowane zielone nasiona, dziś tylko te palone i mielone, wykorzystuje się jako przyprawę.

Przyprawą jest ciemnobrązowy, ziarnisty proszek, który wyglądem przypomina mieloną kawę. Posiada delikatny aromat kawy, a także przyjemny, lekko gorzkawy, orzechowy smak. Nasiona akacji australijskiej dostępne są albo w postaci proszku, albo jako esencja w płynie.

Nasiona stają się miękkie, gdy zanurzy się je w gorącej wodzie - w ciągu kilku minut są gotowe do spożycia. Ze względu na swój oryginalny „czekoladowo-kawowo-orzechowy” aromat obecnie można spotkać wiele produktów zawierających nasiona akacji australijskiej. Są nimi wszelakie rodzaje czekolad, lodów, muesli i granoli – nie sposób jednak wymienić całej gamy produktów.

Akacje mają szczególne znaczenie dla Australijczyków - złocisty kwiat tych roślin został przyjęty jako godło narodowe. Choć akacje można spotkać w Australii, Afryce, Azji i Ameryce, to właśnie te australijskie są najbardziej dekoracyjne, tworzące przeróżne „puszyste” kształty kwiatów, kwitnących w rozmaitych kolorach – od kremowo-białych do najbardziej żywych odcieni żółci.

Australijskie akacje były nazywane "wikliną", ponieważ pierwsi koloniści budowali swoje domostwa z cienkich gałęzi tej rośliny, z błota i gliny. Sposób ten znany był w Europie jako "Szachulec". Akacje często mylone są z mimozą, z którą są powiązane. Przez ponad 6000 lat Aborygeni prażyli i mielili ziarna około 100 gatunków akacji, dzięki czemu otrzymywali gruboziarnistą mąkę, z której następnie piekli ciasta.

 zmielone nasiona akacji austalijskiejZastosowanie kulinarne ziaren akacji australijskiej

Wattleseed jest jednym z kultowych australijskich krzewów, które wykorzystuje się do wszystkiego: od słodkiej Pavlovy (deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwiń bądź owocami kiwi) do chleba.

Przyprawa ta doskonale nadaje się do słodkich potraw, takich jak lody, sorbety, musy, jogurty, serniki czy bita śmietana. Świetnie pasuje do naleśników i dobrze komponuje się ze smakiem pieczywa. Wymienione dania najlepiej doprawić nasionami, które uprzednio należy zmieszać z gotującą się, lub przynajmniej podgrzaną wodą albo innym płynem. Taką mieszanką można doprawić potrawę lub poczekać, aż nasiona zmiękną i wtedy dodać do potrawy w celu nadania barwy i tekstury.

Wattleseed uzupełnia smak kurczaka, jagnięciny i ryb, szczególnie wtedy, gdy niewielką ilość przyprawy zmieszamy z mieloną kolendrą, szczyptą soli, odrobiną mirtu i cytryny. Ziarnami akacji australijskiej można posypać potrawę tuż przed grillowaniem - jest ona szczególnie pyszna ze stekiem z łososia. Wattleseed wydobywa głębię smaku wszystkich dań grillowanych.

Najlepszą metodą na przygotowanie wattleseed do większości potraw jest umieszczenie ziarenek w ekspresie do kawy. Otrzymawszy płyn – tak jakbyśmy robili kawę espresso - w zależności od przepisu można go dodać do potrawy na gorąco lub po ostygnięciu.

strąki akacji australisjkiejOto kilka propozycji wykorzystania wattleseed:

Robiąc chleb należy zastąpić 5 % mąki pszennej mąką z ciecierzycy z dodatkiem 3% ziaren akacji australijskiej.

W celu przyrządzenia chrupiącej posypki do wszelkich dań mięsnych najlepiej zmieszać wattleseed z polentą, z mielonymi orzechami makadamia lub z gryką.

Wattleseed można również dodać do wszelakich zapiekanek, sosów na bazie soczewicy lub do pieczeni w celu nadania delikatnego, pieczonego – orzechowego smaku.

Godne polecenia są również pieczone słodkie ziemniaki (kumara), grzyby i risotto lub pilaw z ziarnami akacji australijskiej.

Oryginalnym pomysłem jest również wattleseed jako dodatek do frappe, koktajli i soków.

Wattleseed można również zagotować w odrobinie wody i taką mieszankę przechowywać w lodówce. Jest to bardzo ciekawy dodatek do musli, płatków śniadaniowych i owsianych.

Właściwości lecznicze przypisywane wattleseed

Wattleseed może znaleźć się w diecie każdego z nas, ponieważ ma niezwykle niski indeks glikemiczny, co oznacza, że węglowodany wchłaniane są dużo wolniej. Wattleseed może być również włączone do żywności w celu obniżenia ogólnego indeksu glikemicznego lub zwiększenia wartości odżywczej. Nasiona akacji australijskiej można dodać do jedzenia, dzięki czemu będzie ono odpowiednie dla osób z cukrzycą nie-insulino-zależną.

 

Inne nazwy nasion akacji australijskiej

golden wattle, wirilda, mulga, coastal wattle, Gundabluey watle

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Nasiona akacji australijskiej (Wattleseed) - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.