Garam Masala
Garam masala
Garam masala jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji. W Indiach, „masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „garam” oznacza ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak "gorące przyprawy." Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki chili, zazwyczaj jest jednak aromatyczna i ostra. Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.
Podobnie jak inne istotne elementy kuchni indyjskiej, garam masala była używana od wieków, a sąsiednie narody z czasem również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych. Stworzono różne wariacje smakowe mieszanki w celu dostosowania jej do zmieniających się trendów i wymogów podniebień w całej południowo-wschodniej Azji. Kuchnia północnych Indii i Punjabi wykorzystuje znacznie większe ilości tej przyprawy niż pokrewnej ostrej mieszanki curry, którą możemy znaleźć w południowej części Indii. Wielu kucharzy w Pakistanie, będących pod silnym wpływem kuchni Punjabi, również używa garam masali podczas przyrządzania swoich tradycyjnych potraw.
Skład Garam Masala
Mieszanki garam masala można znaleźć w wielu sklepach i marketach, choć większość kucharzy zgadza się, że lepiej smakuje, gdy jest świeża. Tradycyjny mix może zawierać przyprawy takie jak: kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz, chili w proszku, kardamon, koper włoski, kozieradka i kolendra. W zależności od regionu mieszanka ta zawsze będzie inna. Garam masala powstaje przez zmielenie przypraw, a następnie opiekanie ich na gorącej patelni. Można używać niezmielonej wersji przyprawy, aczkolwiek nie ma ona tak charakterystycznie ostrego smaku. Opiekana mieszanka przypraw powinna być wykorzystana od razu, a wszelkie resztki powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane przez okres nie dłuższy niż sześć miesięcy.
Zastosowanie garam masali
W przeciwieństwie do innych mieszanek przypraw i curry, garam masala jest zwykle dodawana pod koniec gotowania, dzięki czemu jej wyraźny i ostry smak wnika w całą potrawę. Czasami dodawana jest także do smażonych ciast i farszów w celu nadania potrawie dodatkowej ostrej nutki smakowej. W obu przypadkach stosuje się ją w małych ilościach, ponieważ aromat może stać się przytłaczający jeśli jest jej za dużo.
W czasach, gdy Indie i Azja zaczęły cieszyć się popularnością wśród handlowców, wiele przypraw wchodzących w skład garam masala zostało przywiezionych do Europy, gdzie ciekawe nowego smaku narody zaczęły wykorzystywać ją w swoich kuchniach. Mieszanka ta wtarta w mięso, doskonale nadaje mu ciekawy i pikantny smak, może być również z powodzeniem stosowana jako dodatek do sosów oraz marynat. Szukający przygód kucharze mogą śmiało pokusić się o eksperymenty z tą pikantną i aromatyczną mieszanką przypraw, gdyż łatwo sporządzić ją w domu.
KUP garam masala w sklepie internetowym