Curry liście

Kategoria: Przyprawy

Liść curry (kari) Murraya koenigii

Rodzina: Rutaceae (rodzina cytrusowych)

Liście kari (lub curry) uprawiane są w całych Indiach, gdzie używany był od wieków jako przyprawa do curry, czatnejów, warzyw i napojów. Południowoindyjscy kupcy wprowadzili go do Malezji, Birmy i Singapuru. Kiedy Brytyjczycy przebywali w Indiach, nazwali go liściem curry, od wytrawnego sosu  do którego był dodawany.

 

Liście curry  uprawiany jest dziś w całych Indiach, a także w Himalajach, na Sri Lance, w Azji Południowo-Wschodniej i w Stanach Zjednoczonych (Kalifornia i Floryda).

Opis przyprawy

Świeży liść kari jest niezwykle aromatyczny, ale traci intensywność smaku po wyschnięciu. Zarówno świeże, jak i suszone liście, wykorzystywane są w całości, zgniecione lub posiekane. Świeży liść ma ostry, mocny, sosnowo-cytrynowy aromat, z delikatnym posmakiem skórki mandarynkowej.

Skład chemiczny liści curry

Zawartość olejków eterycznych różni się w zależności od odmiany. Świeży liść zawiera 0,5% do 2,5% olejków eterycznych, głównie monoterpeny. Stężenie olejków eterycznych zmniejsza się wraz z dojrzałością rośliny: świeże liście mają więcej substancji lotnych niż te starsze. Olejki eteryczne składają się głównie z sabinenu (9% do 34%), alfa-pinenu (5% do 27%) i  dipententu (6% do 16%), z beta-kariofilenem (8% do 20%), beta-gurjunenem, beta-elemenem, beta-felandrenem, limonenem, beta-tujenem i bisabolenem.

Liść curry ma wysoką zawartość witaminy A (beta-karoten na poziomie 12,600 IU/100 gm), a także wapnia (810 mg/100 gm), fosforu (600 mg/100 gm), żelaza (3.1 mg/100gm), witaminy C (4 mg/100gm) i błonnika (6.1%). Charakteryzuje się również wysokim poziomem szczawianów (1.35%).

Wykorzystanie kulinarne liści curry

Jest to niezbędna przyprawa w południowoindyjskich i malezyjskich curry, dalach, samosach, nadzieniach dosai, czatnejach, przekąskach, sambarach, zupach, chlebach i warzywach. Liść kari jest powszechnie używany w południowoindyjskich wegetariańskich i rybnych potrawach oraz srilańskich curry z kurczaka i innych rodzajów mięsa. Liść kari tworzy zgraną parę z gorczycą, kurkumą, ghee, kminkiem, kolendrą, kozieradką pospolitą, imbirem, czosnkiem, pomidorami i jogurtem. W związku z tym, stanowi dobry dodatek do sosów sałatkowych na bazie jogurtu, a także potraw z warzyw takich jak kapusta zasmażana, soczewica, fasola, okra lub bakłażan. Jest zwykle usuwany przed zjedzeniem.

Liść kari nadaje także wyraźny, korzenny posmak maślance oraz daniom serwowanym na zimno. Jeszcze bardziej intensywny smak i chrupkość uzyskuje zapiekany w oleju lub ghee - taka mieszanka jest później dodawana do wielu wegetariańskich potraw. Często jest także używany do przyprawiania lub dekoracji zup, sambarów i curry.

 

Przypisywane właściwości lecznicze liści curry

Liście, korzeń i kora są wykorzystywane w Indiach jako środek leczniczy. Liście są używane przy problemach z krążeniem krwi oraz menstruacją. Świeże liście stosuje się do leczenia biegunki, a napar z prażonych liści zatrzymuje wymioty. Są one także zalecane dla łagodzenia bólu nerek. Najnowsze badania wykazały, że mają działanie hipoglikemizujące, a tym samym mogą być pomocne przy leczeniu cukrzycy, jak również zapobiegać tworzeniu się wolnych rodników. Zostało udowodnione, ze zapobiegają jełczeniu ghee (a także klarownego masła).

liście curry sklepKUP Liście Curry w sklepie internetowym

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Curry liście (kari) - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.