Hara Masala - Zielona Masala
Hara masala (Zielona masala)
ang. green masala
To łagodna pasta masala (mieszanka) o bogatym zielonym kolorze w której ciekawą nutę smakową i kolor dają świeże liści kolendry i mięty. Zielona masala (hara masala) jest doskonałym dodatkiem do krewetek, drobiu i warzyw oraz do potraw, które zawierają mleko kokosowe. Używana jest także jako dodatek do prostego dahl (dal) – popularna potrawa indyjska przygotowana z nasion strączkowych.
Jak zrobić Hara Masala - Zielona Masala
(zielone curry masala)
składniki:
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 10 nasion zielonego kardamonu
- 5 goździków
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- 4 ząbki roztartego czosnku
- kawałek świeżego imbiru (ok 4-5 cm), obranego i drobno startego
- ok. 50 g liści mięty (pęczek)
- ok. 50 g liści kolendry (pęczek)
- 1/4 szklanki octu z jabłek
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/4 szklanki oleju sezamowego
- zielona papryczka chilli, drobno posiekane do smaku, (opcjonalnie)
Przygotowanie Zielonej masali:
Moczymy nasiona kozieradki w wodzie przez całą noc. Na drugi dzień rozgniatamy kardamon i goździki i podprażamy na patelni, aby uzyskać charakterystyczny aromat. Mielimy te przyprawy na proszek i łączymy kurkumą i solą. Odcedzamy nasiona kozieradki, umieszczamy je w blenderze z czosnkiem, imbirem, miętą, liśćmi kolendry, (zieloną papryczką) octem i olejem. Blendujemy na masę i następnie dodajemy sól do smaku oraz zmielone wcześniej przyprawy.