Hara Masala - Zielona Masala

Kategoria: Mieszanki przypraw

zielona masala - mieszanka przyprawaHara masala (Zielona masala)

ang. green masala

To łagodna pasta masala (mieszanka) o bogatym zielonym kolorze w której ciekawą nutę smakową i kolor dają świeże liści kolendry i mięty. Zielona masala (hara masala) jest doskonałym dodatkiem do krewetek, drobiu i warzyw oraz do potraw, które zawierają mleko kokosowe. Używana jest także jako dodatek do prostego dahl (dal) – popularna potrawa indyjska przygotowana z nasion strączkowych.

Jak zrobić Hara Masala - Zielona Masala
(zielone curry masala)

składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  •  10 nasion zielonego kardamonu
  •   5 goździków
  •   2 łyżeczki kurkumy
  •   2 łyżeczki soli
  •   4 ząbki roztartego czosnku
  •   kawałek świeżego imbiru (ok 4-5 cm), obranego i drobno startego
  •   ok. 50 g liści mięty (pęczek)
  •   ok. 50 g liści kolendry (pęczek) 
  •   1/4 szklanki octu z jabłek
  •   1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  •   1/4 szklanki oleju sezamowego
  •   zielona papryczka chilli, drobno posiekane do smaku, (opcjonalnie)

Przygotowanie Zielonej masali:

Moczymy nasiona kozieradki w wodzie przez całą noc. Na drugi dzień rozgniatamy kardamon i goździki i podprażamy na patelni, aby uzyskać charakterystyczny aromat. Mielimy te przyprawy na proszek  i łączymy kurkumą i solą. Odcedzamy nasiona kozieradki, umieszczamy je w blenderze z czosnkiem, imbirem, miętą, liśćmi kolendry, (zieloną papryczką) octem i olejem. Blendujemy na masę i następnie dodajemy sól do smaku oraz zmielone wcześniej przyprawy.

Zobacz też:

Garam Masala

Madras Masala

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Hara Masala (Zielona Masala) - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.