Przyprawy do pikli i przetworów

Kategoria: Mieszanki przypraw

piklePrzyprawy do pikli, korniszonów, marynowanych warzyw i przetworów („słoików”)

Najbardziej popularne konserwowe warzywa to:
ogórki, papryka, buraczki, cebulki, patisony, cukinia, marchewka, szparagi, pieczarki...

Popularne przyprawy jakie możemy zastosować do warzyw konserwowych to:
koper, chrzan, czosnek, gorczyca, ziele angielskie.

Opcjonalnie możemy dodać (wersja brytyjska): liście laurowe, chilli, ziarna kolendry, korzeń imbiru, goździki, korę cynamonu oraz ziarna czarnego pieprzu

Przygotowanie pikli

Ogórki myjemy i wkładamy do słoika, dodajemy przyprawy:

  • gałązka kopru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka białej gorczyc
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-5 cm korzenia chrzanu

Można też dodać kawałek marchewki, a jak ktoś lubi pikantne nuty to może dodać papryczkę chilli.

Zalewa do pikli

Wlewamy do garnka 1 litr wody, 1 szklankę octu, 5 łyżek cukru, 1 łyżka soli – mieszamy wszystko.
Całość zalewamy słoik z uprzednio przygotowanymi warzywami i gotujemy na wolnym ogniu w celu pasteryzacji ok 15-20 min.

przyprawy do przetworówBrytyjska zalewa do pikli

Tą mieszankę można kupić gotową w sklepie, lecz zachęcamy do przygotowania samodzielnej kompozycji:

  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka goździków
  • 3 lub 4 suszone czerwone chili
  • ok. 2,5 cm suszonego korzenia imbiru
  • ok. 2,5 cm kory cynamonu
  • 3 suszone liście laurowe

Wszystkie przyprawy (możemy je wcześniej rozgnieść, aby wydobyć aromat) dajemy do woreczka z gazy i gotujemy z octem winnym oraz posoloną wodą. Po zagotowaniu usuwamy przyprawy i zalewamy tak przygotowaną zalewą słoiki z warzywami.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Przyprawy do pikli i przetworów - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.