Przyprawy do pikli i przetworów
Przyprawy do pikli, korniszonów, marynowanych warzyw i przetworów („słoików”)
Najbardziej popularne konserwowe warzywa to:
ogórki, papryka, buraczki, cebulki, patisony, cukinia, marchewka, szparagi, pieczarki...
Popularne przyprawy jakie możemy zastosować do warzyw konserwowych to:
koper, chrzan, czosnek, gorczyca, ziele angielskie.
Opcjonalnie możemy dodać (wersja brytyjska): liście laurowe, chilli, ziarna kolendry, korzeń imbiru, goździki, korę cynamonu oraz ziarna czarnego pieprzu
Przygotowanie pikli
Ogórki myjemy i wkładamy do słoika, dodajemy przyprawy:
- gałązka kopru
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka białej gorczyc
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-5 cm korzenia chrzanu
Można też dodać kawałek marchewki, a jak ktoś lubi pikantne nuty to może dodać papryczkę chilli.
Zalewa do pikli
Wlewamy do garnka 1 litr wody, 1 szklankę octu, 5 łyżek cukru, 1 łyżka soli – mieszamy wszystko.
Całość zalewamy słoik z uprzednio przygotowanymi warzywami i gotujemy na wolnym ogniu w celu pasteryzacji ok 15-20 min.
Brytyjska zalewa do pikli
Tą mieszankę można kupić gotową w sklepie, lecz zachęcamy do przygotowania samodzielnej kompozycji:
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka goździków
- 3 lub 4 suszone czerwone chili
- ok. 2,5 cm suszonego korzenia imbiru
- ok. 2,5 cm kory cynamonu
- 3 suszone liście laurowe
Wszystkie przyprawy (możemy je wcześniej rozgnieść, aby wydobyć aromat) dajemy do woreczka z gazy i gotujemy z octem winnym oraz posoloną wodą. Po zagotowaniu usuwamy przyprawy i zalewamy tak przygotowaną zalewą słoiki z warzywami.