Ras el Hanout
Ras el Hanout - Marokańska mieszanka przypraw
Dosłownie “szczyt warsztatu”, Ras el Hanout to marokańska mieszanka przypraw, która zawiera ponad 30 składników. Marokańscy handlarze przypraw za punkt honoru biorą oferowanie klientom najlepszej i najbardziej pożądanej wersji Ras el Hanout w okolicy. Istnieją sklepy produkujące mieszankę na zamówienie specjalnych klientów, które mogą zawierać haszysz, a nawet pryszczel lekarski. (hiszpańska mucha – afrodyzjak).
Podany poniżej przepis, nie zawiera wielu tradycyjnych składników, takich jak pieprz cubeba, długa papryka, lawenda i płatki róży. Dobrze przygotowana Ras el Hanout jest jednym z najlepszych dowodów na to, że odpowiednio dobrane przyprawy połączone tworzą znacznie doskonalszą kompozycję smakową niż każda z nich mogłaby osiągnąć osobno.
Ras el Hanout przypomina nieco curry z jego ostrymi wrażeniami smakowymi, można również wyczuć roślinny zapach i ogólnie intensywny posmak. Jest niezwykle uniwersalna, a dodana to kurczaka i warzyw pozostawia nadaje złotego koloru i dodaje potrawom ostrzejszych tonów. Pół łyżeczki dodane do szklanki ryżu lub kaszy kuskus podczas gotowania wzbogaca ich zwyczajny posmak. Ciekawym pomysłem może być natarcie przyprawą całych płatów grillowanej baraniny. Używana jest do Tajin (Tażin) potrawa z mięsem (jagnięcina, drób, baranina) i warzywami podawana z kuskusem
Jak zrobić Ras el Hanout? - Przepis
Poniższy przepis uwzględnia najbardziej popularne przyprawy.Czas przygotowania: 15 minut
Składniki Ras el Hanout:
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ziemi cayenne
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
KUP RAS el HANOUT w sklepie internetowym
Przygotowanie: Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i w temperaturze pokojowej do 1 miesiąca.