Harissa
Harissa
To mieszanka przyprawowa na bazie chili, która jest powszechnie stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej.
Harissa jest serwowana jako przystawka, w której zanurza się kawałki mięsa z grilla, można też dodawać ją do zup i gulaszów lub stosować jako dodatek do kuskusu.
Harissa jest dodawana do purée ze świeżych pomidorów i jest podawana jako dip do kebabów lub przekąsek. Po połączeniu z jogurtem naturalnym, harissa jest doskonałą marynatą do mięsa wieprzowego i drobiu.
Harissa - podstawowy przepis
składniki:
- 10 – 12 suszonych papryczek chilli
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 do 6 łyżek oliwy z oliwek
- (opcjonalnie 2 łyżki czerwonej, zmielonej słodkiej papryki)
Przygotowanie Harissy
Usuwamy szypułki oraz nadmiar nasion z papryczek i moczymy je w ciepłej wodzie ok. 30 minut, aż zmiękną. Prażymy na patelni przez kilka minut nasiona kolendry i kuminu, aby wydobyć smak, następnie rozcieramy je na proszek.
Rozgnieść czosnek z solą, dodać odsączone chilli i rozcieramy mieszankę, aż będzie gładka (najlepiej użyć miksera lub blendera).
Dodać resztę przypraw i stopniowo mieszać z oliwą, aż będzie miała konsystencje jogurtu. Zużywamy lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Można zalać powierzchnię harissy odrobiną oliwy z oliwek, aby mieszanka była bardziej szczelna.
Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Uwaga: aby uzyskać mniej ostrą harisse, należy użyć tylko 5-6 papryczek chilli oraz dodać 2 grillowane czerwone papryki, bez skóry i nasion (lub/i 2 łyżeczki wędzonej, zmielonej papryki). Rozgnieć na masę czerwone papryki (zblendować) i połącz z innymi składnikami.
Harissa przepis wzbogacony
Składniki:
- 1 łyżka (15 ml) nasion kolendry
- 2 łyżeczki (10 ml) kminku
- 2 łyżeczki (10 ml) nasion kuminu
- 5 suszonych ostrych papryczek z nasionami
- 1/2 szklanki (125 ml), oliwy z oliwek
- 5 obranych ząbków czosnku
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty (60 ml)
- 2 grillowane i osuszone czerwone papryki bez skóry
- 2 łyżeczki (10 ml) miodu
- 1/4 łyżeczki (1 ml) soli
- 1/4 łyżeczki (1 ml) pieprzu
Przygotowanie wzbogaconej Harissy
Na małej patelni prażymy nasiona kolendry, kminku i kuminu oraz ostre papryczki (na średnim ogniu), aż zaczną pachnieć (około 1 minuty). Mielimy w młynku lub macerujemy w moździerzu prażone wcześniej przyprawy na drobny proszek i wsypujemy je do blendera (malaksera, robota kuchennego)
Na tej samej patelni podgrzewamy do średniej temperatury połowę oliwy i następnie wrzucamy czosnek obracając go od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru (około 5 minut).
Wrzucamy oliwę z czosnkiem do blendera. Dodajemy pieczone czerwone papryki, miętę, pozostałą oliwę, miód, sól i pieprz. Rozcieramy wszystko (blendujemy) na gładką masę.
Odstawiamy na 1 godzinę przed użyciem.
Możemy także dodać 2 łyżki wytrawnego, czerwonego wina, sok z połowy cytryny lub limonki, 1 łyżeczkę czerwonej wędzonej papryki, pół szklanki przecieru pomidorowego.
Przechowujemy w lodówce przez okres ok. tygodnia lub zamrożoną przez do 2 ok. miesięcy.