Harissa

Kategoria: Mieszanki przypraw

harissa przyprawaHarissa

To mieszanka przyprawowa na bazie chili, która jest powszechnie stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej.

Harissa jest serwowana jako przystawka, w której zanurza się kawałki mięsa z grilla, można też dodawać ją do zup i gulaszów lub stosować jako dodatek do kuskusu.

Harissa jest  dodawana do purée ze świeżych pomidorów i jest podawana jako dip do kebabów lub przekąsek. Po połączeniu z jogurtem naturalnym, harissa jest doskonałą marynatą do mięsa wieprzowego i drobiu.

Harissa - podstawowy przepis

składniki:

  • 10 – 12 suszonych papryczek chilli
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 do 6 łyżek oliwy z oliwek
  • (opcjonalnie 2 łyżki czerwonej, zmielonej słodkiej papryki)

skład harissyPrzygotowanie Harissy

Usuwamy szypułki oraz nadmiar nasion z papryczek i moczymy je w ciepłej wodzie ok. 30 minut, aż zmiękną. Prażymy na patelni przez kilka minut nasiona kolendry i kuminu, aby wydobyć smak, następnie rozcieramy je na proszek.

Rozgnieść czosnek z solą, dodać odsączone chilli i rozcieramy mieszankę, aż będzie gładka (najlepiej użyć miksera lub blendera).

Dodać resztę przypraw i stopniowo mieszać z oliwą, aż będzie miała konsystencje jogurtu. Zużywamy lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Można zalać powierzchnię harissy odrobiną oliwy z oliwek, aby mieszanka była bardziej szczelna.

Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Uwaga: aby uzyskać mniej ostrą harisse, należy użyć tylko 5-6 papryczek chilli oraz dodać 2 grillowane czerwone papryki, bez skóry i nasion (lub/i 2 łyżeczki wędzonej, zmielonej papryki). Rozgnieć na masę czerwone papryki (zblendować) i połącz z innymi składnikami.

Harissa przepis wzbogacony

Składniki:

  • 1 łyżka (15 ml) nasion kolendry
  • 2 łyżeczki (10 ml) kminku
  • 2 łyżeczki (10 ml) nasion kuminu
  • 5 suszonych ostrych papryczek z nasionami
  • 1/2 szklanki (125 ml), oliwy z oliwek
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty (60 ml)
  • 2 grillowane i osuszone czerwone papryki bez skóry
  • 2 łyżeczki (10 ml) miodu
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) soli
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) pieprzu

harissa mieszanka przyprawPrzygotowanie wzbogaconej Harissy

Na małej patelni prażymy nasiona kolendry, kminku i kuminu oraz ostre papryczki (na średnim ogniu), aż zaczną pachnieć (około 1 minuty). Mielimy w młynku lub macerujemy w moździerzu prażone wcześniej przyprawy na drobny proszek i wsypujemy je do blendera (malaksera, robota kuchennego)

Na tej samej patelni podgrzewamy do średniej temperatury połowę oliwy i następnie wrzucamy czosnek obracając go od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru (około 5 minut).

Wrzucamy oliwę z czosnkiem do blendera. Dodajemy pieczone czerwone papryki, miętę, pozostałą oliwę, miód, sól i pieprz. Rozcieramy wszystko (blendujemy) na gładką masę.

Odstawiamy na 1 godzinę przed użyciem.

Możemy także dodać 2 łyżki wytrawnego, czerwonego wina, sok z połowy cytryny lub limonki, 1 łyżeczkę czerwonej wędzonej papryki, pół szklanki przecieru pomidorowego.

Przechowujemy w lodówce przez okres ok. tygodnia lub zamrożoną przez do 2 ok. miesięcy.

harissa sklepKUP gotową Harrisę w sklepie internetowym

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Harissa - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.