Szczypiorek
Szczypiorek
Szczypiorek jest bardzo popularną przyprawą ozdobną - dekoracyjną w kuchni francuskiej i chińskiej. Nazwa "szczypiorek" pochodzi od łacińskiego słowa "cepa", co oznacza cebulę. W europie zwana jest małą cebulą, gdyż powiązana jest z cebulą, porą i czosnkiem, używany jest jako przyprawa lub warzywo w zależności od regionu świata. Szczypiorek pochodzi z Azji Środkowej, a obecnie uprawiany jest w Skandynawii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Chinach i Azji Południowo-Wschodniej. Istnieje wiele odmian z Zachodu i Wschodu.
Opis szczypiorku
Szczypiorek jest pusty w środku, ma długie, wąskie łodygi wyrastające z bulwy cebuli. Można używać świeże i suszone. Jasno fioletowe kwiaty szczypiorku mają lekki, delikatny podobny do szczypiorku smak.
Chiński szczypiorek jest płaski i szerszy niż standardowa odmiany łodygi europejskiej. Pędy są jasnozielone. Zwyczajny lub cebulowy szczypior ma łagodny, lekko cebulowy smak ze względu na zawartość siarki. Ma bardziej delikatny smak niż odmiana cebulki - szalotka.
Chiński lub czosnkowy szczypior ma lekko czosnkowy smak i jest bardziej intensywny i wyrazisty w smaku niż odmiana cebulowa.
Bulwy szczypiorowe mają delikatny cebulowy smak i mają tendencję do utraty większości swojego smaku podczas suszenia i po wystawieniu na działanie wysokiej temperatury.
Olejki zawarte w szczypiorku składają się głównie z dipropylowego dwusiarczku, pentylowego dwusiarczku metylu i penthanethiol. Zawierają witaminę A, witaminę C, potas, i kwas foliowy.
Zastosowanie kulinarne szczypiorku
Szczypiorek jest popularnym składnikiem kuchni europejskiej ze względu na delikatny smak. Jest istotnym smakiem w niektórych mieszankach przyprawowych (np. remoulade), zestawach ziołowych (np. fines herbs), które są powszechnie używane w kuchni francuskiej. Jasno zielone łodygi szczypiorku są dobre jako dodatek do zimnych sałatek, gulaszów i zup lub można posypać dla dekoracji gotowe zupy, sosy i inne posiłki np jajecznice, kanapki, zapiekanki.
Drobno posiekane liście i bulwy są używane do dekoracji vichyssoise (francuska zupa krem), sera i śmietany, sosów, dipów i pieczonych ziemniaków. Posiekany w plastry chiński szczypior służy jako ozdoba/dekoracja do popularnych dań takich jak: smażone warzywa, smażony makaron, smażone ryż, grillowane mięsa, potrawy z ryb i jako składnik farszu pierogów.
Szczypiorek można łączyć z cytryną, estragonem, pietruszką, olejem sezamowym, octem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem, ziemniakami, i papryczką chilli. Bulwy szczypioru można marynować. W Stanach Zjednoczonych, szczypiorek jest wykorzystywany jako dodatek do twarogu, potraw z jaj, sosów koktajlowych, zupkach w proszku i w kwaśnej śmietanie.
Tybetańczycy dodają szczypior do Dals i momos ( pierogi ). Jest smażony na maśle aby uzyskał bardziej intensywny smak.
Korzyści zdrowotne szczypiorku
Szczypiorek wykorzystuje się w celu obniżenia ciśnienia krwi i na trawienie. Pobudza również apetyt i posiadać pewne właściwości antyseptyczne.
Uprawa szczypiorku
Szczypiorek można wyhodować na parapecie okna, a wiosną na balkonie, wkładamy do ziemi pół cebuli, lub cebulki dymki (szczypior ten jest cieńszy i delikatniejszy w smaku). Przysypujemy ziemią aby się nie ruszała i podlewamy wodą.
Szczypiorek powinien się pojawić od 4-7 dni.