Panch Phoron (bengalska mieszanka 5 przypraw)
Panch Phoron (bengalska mieszanka 5 przypraw)
Panch Phoron, zwana także jako Pięć Przypraw, to popularna bengalska (Indie, Sri Lanka, Bangladesz), pięcio-składnikowa mieszanka przypraw, w której skład wchodzą kozieradka, koper, czarnuszka, kumin i nasiona czarnej gorczycy.
Panch Phoron to kolorowa mieszanka nasion: zielonych - kopru, czarnych - gorczycy czarnej i czarnuszki, złotych - kozieradki, beżowych - kuminu. Czasami koper bywa zastępowany anyżem, zamiast kuminu niekiedy dodaje się dziką gorczycę. Na ogół składniki dodawane się w równych proporcjach, choć może się to zmieniać, w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać.
Panch phoron zwykle jest podsmażana na oleju bądź ghee (rodzaj klarowanego masła), uwalnia się w ten sposób aromat olejków zawartych w nasionach. Mieszanka nadaje słodyczy i doskonale podbija smak warzyw, wołowiny, ryb lub dań na bazie soczewicy.
Jak zrobić Panch Pharon?
Poniższe składniki łączymy, przechowujemy z dala od światła i ciepła.
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 1 łyżka nasion gorczycy czarnej
- 1 łyżka nasion kozieradki
- 1 łyżka nasion kopru
- 1 łyżka nasion kuminu (kminu rzymskiego)