Panch Phoron (bengalska mieszanka 5 przypraw)

Kategoria: Mieszanki przypraw

Panch Phoron bengaslka mieszanka pięciu przyprawPanch Phoron (bengalska mieszanka 5 przypraw)

Panch Phoron, zwana także jako Pięć Przypraw, to popularna bengalska (Indie, Sri Lanka, Bangladesz), pięcio-składnikowa mieszanka przypraw, w której skład wchodzą kozieradka, koper, czarnuszka, kumin i nasiona czarnej gorczycy.

Panch Phoron to kolorowa mieszanka nasion: zielonych - kopru, czarnych - gorczycy czarnej i czarnuszki, złotych - kozieradki, beżowych - kuminu. Czasami koper bywa zastępowany anyżem, zamiast kuminu niekiedy dodaje się dziką gorczycę. Na ogół składniki dodawane się w równych proporcjach, choć może się to zmieniać, w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać.

Panch phoron zwykle jest podsmażana na oleju bądź ghee (rodzaj klarowanego masła), uwalnia się w ten sposób aromat olejków zawartych w nasionach. Mieszanka nadaje słodyczy i doskonale podbija smak warzyw, wołowiny, ryb lub dań na bazie soczewicy.

Jak zrobić Panch Pharon?

Poniższe składniki łączymy, przechowujemy z dala od światła i ciepła.

  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka nasion gorczycy czarnej
  • 1 łyżka nasion kozieradki
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 łyżka nasion kuminu (kminu rzymskiego)

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Panch Phoron (bengalskie 5 przypraw) - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.