Macis - Kwiat muszkatołowy
Macis - Kwiat muszkatołowy
Myristica fragrans (Rodzina muszkatołowcowatych)
Macis to jasnoczerwona osnówka o koronkowatej konsystencji otaczająca brązowe nasiona zwane gałką muszkatołową. Osnówkę oddziela się od nasion, a jej pęknięte części w kulturze anglosaskiej są nazywane brzeszczotami, ostrzami (blades).
Macis i gałka muszkatołowa dzielą wspólną historię, jednak należy rozróżnić je jako dwie osobne przyprawy. Z jednego owocu uzyskuje się znacznie więcej nasienia niż osnówki, więc to ta druga ma większą wartość.
Stos owoców duży jest na tyle, żeby uzyskać 45 kilogramów gałki muszkatołowej, daje jedynie pół kilograma macis. Już holenderscy kolonizatorzy Moluków (Wysp Korzennych) cenili wyżej osnówkę, selekcjonując ze szczególną troską w okresie zbiorów.
Opis macis
W stanie naturalnym osnówka jest purpurowa, koronkowata i osiąga aż do 35 milimetrów długości, oblekając nasiona nieregularnymi, mięsistymi płatami. W suszonej formie wydziela charakterystyczny zapach, jednak traci jaskrawoczerwony kolor. Macis zachodnio-indyjski ma żółtawobrązowy kolor z mniejszą ilością porów niż wschodnio-indyjska gałka muszkatołowa, która po wysuszeniu przyjmuje bardziej pomarańczowy kolor.
Osnówka muszkatołowca rosnącego na obu terenach staje się zrogowaciała i łamliwa, jednak ta najlepszej jakości zachowuje pewną giętkość i wyciskana wydziela nieco oleju. Jest spłaszczana i grubo łamana, przyjmując kształt „brzeszczotów”. Sprzedaje się ją zmieloną, a czasami również w pierwotnej formie - wciąż okalającą nasiona.
Bukiet: słodki i aromatyczny, podobny do gałki muszkatołowej, ale mocniejszy. Smak: ciepły, ostry, aromatyczny, bardziej intensywny i nieco słodszy niż gałka muszkatołowa. Skala ostrości: 1
Używanie i przechowywanie macis
Niełatwo ugnieść wysuszone kawałki macis. W zmielonej formie jest znacznie łatwiejsza w użytku, jednak znacznie szybciej się psuje. Całe kawałki mogą być natomiast stosowane poprzez namaczanie w płynach, z których są następnie usuwane po ugotowaniu. Jeden „brzeszczot” pozostawia wystarczająco intensywny posmak, żeby przyprawić posiłek dla sześciu osób.
Zastosowanie kulinarne macis
Chociaż macis i gałka muszkatołowa są bardzo podobne, macis często okazuje się bardziej efektywna. Ze względu na jaśniejszy kolor jest dodawania do dań, z których jasną kolorystyką nie współgrają ciemne plamki, jakie pozostawia gałka muszkatołowa. Niewielka ilość macis wzbogaca wiele przepisów, dodając aromatu i nie przytłaczając jednak intensywnym posmakiem.
Macis dobrze komponuje się z daniami opartymi na mleku takimi jak custard (angielski deser – słodki sos mleczny lub waniliowy, mieszanka mleka z żółtkiem, do której czasami dodaje się skrobi kukurydzianej lub mąki). Jest używany do przyprawiania ciast i innych wyrobów cukierniczych o jasnym kolorze, szczególnie pączków. Wzmacnia posmak zup kremowych, zapiekanek, potrawek, pasztecików z kurczaka i sosów. Po dodaniu do zmiksowanych pomidorów lub słodkich pomidorków tworzy interesującą przystawkę.
Macis sprawdza się jako przyprawa dodawana do wielu napoi, szczególnie czekolady i tropikalnych ponczów. Zmiksowane pomidory i inne warzywa korzenne uzyskują egzotyczny posmak po dodaniu macis lub gałki muszkatołowej i szpinaku – jest to kompozycja charakterystyczna dla kuchni włoskiej.
Jeśli jest pożądany mocniejszy i bogatszy smak, macis może zastąpić czarną paprykę jako przyprawa dodawana do pikantnych mięs. Zmielone macis jest łączone z mięsnymi marynatami, mieszankami kiełbas, potrawami curry, pieczeniami. Szczególnie dobrze komponuje się z baraniną, cielęciną i drobiem.
Zarówno macis jak i gałka muszkatołowa mają podobny smak i aromat.
Właściwości lecznicze macis
Macis i gałka muszkatołowa mają bardzo podobne zastosowanie kulinarne i medyczne. Obie przyprawy są wydajne w leczeniu chorób układu pokarmowego. Poniżej wymieniono korzyści płynące z dawkowania małych ilości rośliny lub jej olejów.
Macis wspomaga trawienie i wzmaga apetyt. Przynosi ulgę osobom przemęczonym, jest dobrym tonikiem, a także pomaga oczyścić organizm w przypadku infekcji układu pokarmowego. Podawany zewnętrzne olej uzyskiwany z gałki muszkatołowej łagodzi bóle reumatyczne, oczyszcza cerę i leczy egzemę. Przynosi ulgę osobom cierpiącym na wzdęcia i gazy jelitowe. Łagodzi odruch wymiotny, biegunkę oraz ogólne problemy żołądkowe.
Inne nazwy muszkatu
Francuski: macis; Niemiecki: Muskatlute; Włoski: mace, macis; Hiszpański: macía; Hindi: jaffatry, javatri, jawatrie;
KUP Kwiat gałki muszkatołowej Macis w sklepie internetowym