Hibiskus
Hibiskus - Malwa Sudańska
nazywany także kwiatem malwy sudańskiej pochodzi z krajów podzwrotnikowych i tropikalnych. Kwiaty są duże, dobrze widoczne, w kształcie trąbki, z pięcioma lub więcej płatkami, czasami z zębatymi brzegami. Kwiaty hibiskusa w zależności od gatunku mogą być koloru białego, różowego, czerwonego, pomarańczowego, fioletowego lub żółtego. Kolor kwiatów niektórych gatunków zmienia się wraz z wiekiem.
Zastosowanie hibiskusa
fot. hibiskus suszony
Suszony hibiskus jest jadalny i np. uznawany w Meksyku jako przysmak. Robi się z niego napary, herbatki o głębokiej czerwonej barwie i przyjemnym, kwaskowym smaku (dodaje się do mieszanek ziołowych aby poprawić kolor i smak). Herbata taka może być spożywana na gorąco i na zimno jako orzeźwiający, gaszący pragnienie napar. Wiele gatunków hibiskusa uprawianych jest jako rośliny ozdobne (ze względu na kwiaty). Niektóre gatunki hibiskusa używane są w zakładach spożywczych jako naturalny barwnik, używa się go też do wyrobu papieru.
Właściwości lecznicze
Hibiskus działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia, ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, a polisacharydy wzmacniają odporność organizmu (badania opublikowanych w 2009 wykazały, że 3 filiżanki herbaty z hibiskusa dziennie przez 6 tygodni pomagają zmniejszyć ciśnienie skurczowe o 7 mm Hg. U tych ze średnim ciśnieniem skurczowym powyżej 129 mm Hg, redukcja była prawie o 14 mm Hg).
Hibiskus to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, soli mineralnych i witamin. Przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. Herbata z hibiskusa zawiera 15-30% kwasów organicznych, kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i kwasu winnego.
W afrykańskiej medycynie przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu przeciwdziała zastojom wody w organizmie, nazywany jest też czerwonym złotem.