Przyprawa pięciu smaków (chińska)
Przyprawa pięciu smaków (chińska)
Jest to podstawowa mieszanka kuchni chińskiej i jest często stosowana w technice gotowania zwanej flavor potting (mięso jest oblane aromatycznym sosem i gotowane przez długie godziny).
W mieszance pięciu smaków odnajdujemy następujące smaki: słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry. Zazwyczaj w skład tej mieszanki wchodzi: anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, koper włoski-nasiona (lub zmielone nasiona kozieradki) oraz pieprz syczuański.
Niektóre przepisy wykorzystują te składniki w równych proporcjach, a inne bardziej potęgują poszczególne smaki, zwiększając ilość wybranej przyprawy.
Ogólnie jednak, prawdziwa chińska mieszanka pięciu smaków jest zdominowana przez aromat i smak anyżu i jest on stosowany w wielu azjatyckich recepturach, gdyż jego słodko-pikantny smak dobrze komponuje się z tłustymi mięsami, takimi jak wieprzowina i kaczka.
Popularne chińskie smażone warzywa (chińszczyzna) są wzbogacane przez posypanie 1 łyżką chińskiej przyprawy pięciu smaków. Dodaj do tego trochę soli, a to sprawi, że będzie to doskonała marynata do kurczaka, kaczki, wieprzowiny i owoców morza.
Przepis na przyprawę pięciu smaków (chińska)
Połącz zmielone przyprawy:
1 łyżka anyżu gwiaździstego
1 łyżeczka nasion kopru-nasiona (lub zmielonej kozieradki)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki syczuańskiego pieprzu
1/2 łyżeczki goździków
opcjonalnie: dodajemy 1/2 łyżeczki białego pieprzu i / lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, które dodają głębi smaku.