Baharat

Kategoria: Mieszanki przypraw

baharatBaharat – arabskie smaki

Baharat jest mieszanką przypraw pochodzących z Afryki Północnej i jest używany głównie w Syrii, Libanie, Iranie Izraelu, Jordanii, a także w Turcji. Baharat w języku arabskim oznacza po prostu "przyprawa".

Mieszanka ta jest często stosowana do przyprawiania jagnięciny, wzbogaca też smak ryb, kurczaka, wołowiny, sosów i zupy pomidorowej.

Jest doskonałym dodatkiem do potraw z soczewicy oraz do pilaf (popularnej potrawy wschodniej złożonej z ryżu, mięsa (np. baranina) lub ryb, gotowanych w rosole, z dodatkiem ostrych przypraw korzennych). Poprawi i wzmocni smak starego mięsa.

Baharat idealnie nadaje się do potraw z grilla (nacieramy nią mięsa oraz warzywa). Tradycyjna mieszanka Baharat jest odpowiednikiem indyjskiej Garam Masala i ma takie samo zastosowanie: posypujemy tą mieszanką już przygotowaną potrawę w celu wzmocnienia aromatu i smaku.

W celu rozproszenia aromatu, zazwyczaj dodaje się łyżeczkę  mieszanki Bahrat z odrobiną masła przed smażeniem.

Turecki Baharat jest podobny do wersji arabskiej, często zawiera też miętę. Kucharze w Turcji dodają tę mieszankę do większości potraw, takich jak dania mięsne, pilafs, kofte i dania z warzyw.

Doskonale nadaje się do nacierania jagnięciny przed grillowaniem, idealnie pasuje do bakłażana, można spróbować nadać turecki smak porcji ratatouille.



Cynamon, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, pieprz czarny dopełniają tę mieszankę.

Przepis na Baharat

Składniki baharat:

Turecki Baharat

powyższe składniki +

Levant Baharat

Syryjska Baharat

Tunezyjska Baharat

Mieszanka Kebsa (Gulf Baharat)

Przygotowanie Baharat:

Wymieszać wszystkie składniki i przechowywać w chłodnym oraz ciemnym miejscu.

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Baharat - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.