Baharat
Baharat – arabskie smaki
Baharat jest mieszanką przypraw pochodzących z Afryki Północnej i jest używany głównie w Syrii, Libanie, Iranie Izraelu, Jordanii, a także w Turcji. Baharat w języku arabskim oznacza po prostu "przyprawa".
Mieszanka ta jest często stosowana do przyprawiania jagnięciny, wzbogaca też smak ryb, kurczaka, wołowiny, sosów i zupy pomidorowej.
Jest doskonałym dodatkiem do potraw z soczewicy oraz do pilaf (popularnej potrawy wschodniej złożonej z ryżu, mięsa (np. baranina) lub ryb, gotowanych w rosole, z dodatkiem ostrych przypraw korzennych). Poprawi i wzmocni smak starego mięsa.
Baharat idealnie nadaje się do potraw z grilla (nacieramy nią mięsa oraz warzywa). Tradycyjna mieszanka Baharat jest odpowiednikiem indyjskiej Garam Masala i ma takie samo zastosowanie: posypujemy tą mieszanką już przygotowaną potrawę w celu wzmocnienia aromatu i smaku.
W celu rozproszenia aromatu, zazwyczaj dodaje się łyżeczkę mieszanki Bahrat z odrobiną masła przed smażeniem.
Turecki Baharat jest podobny do wersji arabskiej, często zawiera też miętę. Kucharze w Turcji dodają tę mieszankę do większości potraw, takich jak dania mięsne, pilafs, kofte i dania z warzyw.
Doskonale nadaje się do nacierania jagnięciny przed grillowaniem, idealnie pasuje do bakłażana, można spróbować nadać turecki smak porcji ratatouille.
Cynamon, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, pieprz czarny dopełniają tę mieszankę.
Przepis na Baharat
Składniki baharat:
- 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki zmielonej papryki
- 2 łyżki mielonego kuminu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżki mielonych goździków
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Turecki Baharat
powyższe składniki +
Levant Baharat
- 1/4 szklanki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki jagody ziele angielskie
Syryjska Baharat
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki goździków
Tunezyjska Baharat
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonych płatków róży
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Mieszanka Kebsa (Gulf Baharat)
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego Loomi (suszona limonka)
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki szafranu (nitki)
Przygotowanie Baharat:
Wymieszać wszystkie składniki i przechowywać w chłodnym oraz ciemnym miejscu.