Papryka Aleppo

Kategoria: Przyprawy

papryka allepoPapryka Aleppo (aleppo pepper, papryka halab)

Aleppo to dorodna papryka o ceglanym kolorze, rosnąca w północno-zachodniej Syrii, na południe od granicy z Turcją. Znana również jako papryka Halab, dodaje potrawom autentycznego śródziemnomorskiego smaku i aromatu. Pomimo wielkiej popularności w Turcji, powszechnie przyjęto syryjską nazwę pochodzącą od Aleppo (po arabsku Halab) - starożytnego miasta leżącego wzdłuż Szlaku Jedwabnego, gdzie przyprawa była pierwotnie hodowana.

Aleppo jest jedną z odmian pieprzowca rocznego (capsicum annuum). Zyskała szczególną popularność w kuchni śródziemnomorskiej i środkowo-wschodniej. Roślina dojrzewa w formie strąków, które osiągają kolor burgundu, po czym ulegają wysuszeniu, tracą nasiona i pękają.

Opis papryki allepo

Ze względu na dużą zawartość olejów wysuszona, zgnieciona i pozbawiona nasion ma głęboki, aromatyczny posmak podobny do sproszkowanej papryki Ancho, jednak o bardziej szorstkiej fakturze, bardziej oleisty i nieco słony; sól jest często używana podczas procesu suszenia. Aleppo jest ciekawą odmianą dla zwykłych zgniatanych papryk, z nieco bogatszą paletę doznań – w smaku jest słodka, a jednocześnie przydymiona i niemal cierpka. Razem z pierwszym kęsem uderza intensywnie smakiem w podniebienie, po czym staje się mniej wyrazista.

Średnio osiąga około 10 000 stopni w skali Scoville’a (słodka papryka ma 0, gaz pieprzowy ma 5 000 000 SHU, a najostrzejsza zbadana papryka to "Carolina Reaper" - ponad 1 500 000 SHU) - z tym poziomem pikanterii łączy się odrobina owocowego posmaku oraz łagodne tony kminku.

Jest dosyć łagodna, a ostry posmak wzrasta powoli wraz z owocowymi tonami. Warto być jednak ostrożnym, używając Aleppo – po łagodnym początku stopniowo nadchodzi fala gorąca (ostrości). Ta dwoistość smaku sprawia, że znajdujemy dwa zastosowania dla tej papryki. Za słodyczą i aromatem podobnym do suszonych w słońcu pomidorów najlepszego gatunku kryje się prawdziwa petarda smakowa.

papryka allepo przyprawaZastosowanie kulinarne papryki allepo

W Syrii i Turcji Aleppo służy jako przyprawa. Posypuje się nią potrawy w taki sam sposób jak czyni się to z solą i papryką w Ameryce Północnej. Aleppo jest tradycyjnie używana do wielu potraw, w szczególności zup, sałatek, kebabu i ryb. Dobrze sprawdza się dodawana do grillowanego mięsa: piersi kurczaka, steków i kotletów.

Komponuje się również z sosami i każdym daniem, do którego zwyczajowo dodano by zwykłej papryki, a oczekuje się jednak nieco ostrzejszego smaku. Spróbuj pomieszać Aleppo z ziołami, przyprawiając pieczoną kurę, wieprzowinę lub sałatę. W ten sposób można również urozmaicić smak ziemniaków, sałatki z kurczakiem lub tuńczykiem, a także gotowanych na twardo faszerowanych jajek.

Sposób przechowywania papryki allepo

Papryka Aleppo powinna być przechowywana razem z innymi przyprawami w ciemnym, suchym miejscu z dala od wysokich temperatur.

 

Substytuty papryki allepo

Można ją zastąpić ostrą papryką, cayenne, płatami zgniecionej, czerwonej papryki. Sproszkowana papryka Ancho jest najbliższym substytutem Aleppo – może być również łączona ze szczyptą soli.

Inne nazwy papryki allepo

Papryka Halab, papryka Pul Biber, papryka bliskowschodnia

Wszelkie prawa zastrzeżone | Regulamin | Kontakt

Nasza strona stosuje pliki cookies: - statystyk google analytics - w celu poznania preferencji odwiedzajacych oraz w celu poprawnego wyświetlania się strony. Dowiedz sie wiecej
Copyright 2011 Papryka Aleppo - Przyprawy - Encykolopedia przypraw, informacje o przyprawach, zastosowanie przypraw. Powered by Joomla templates. All Rights Reserved.